Ergenin Ailesine Öneriler
· Ergenlik çağındaki çocuklara her zamankinden daha fazla anlayış ve sabır gösterilmeli
· Ergenler karşı tavırlarda kararlı ve tutarlı olunmalı. Sonradan evet diyeceğiniz şeylere şimdiden hayır denmemeli.
· Ergenlerin ani tepki ve davranışlarına fevri hareketler yerine soğukkanlı bir şekilde davranılmalıdır.
· Ergenlerle iletişim kurulurken bir yetişkin gibi hareket edilmeli. Onları dinlerken samimi olunmalı.
· Ailenin ikinci planı itilip arkadaşlarını ne kadarda birinci plana çıkarsa da bu çocuklar sizin doğrularınızı kullanacaktır.
· Ergenlerin yetişkinlik davranışı ile çocuksu davranışları arsındaki ikilemlerde sizin onlara göstereceğiniz anlayış ve pekiştireçleriniz davranışlarını yol göstericisi olacaktır.
· Her zaman olduğu gibi ergenlerin de olumsuz davranışları yerine olumlu davranışları görülerek geri bildirimler verilmeli.
· Ergenlere disiplin adına yapacağınız katı kurallar onların sizden uzaklaşmasına arkadaş gruplarına daha çok yaklaşmasına sebep olacaktır.
· Ergenlere uzun uzun nasihatlerden, eleştirici yaklaşımlardan kaçınılmalı.
· Ergenlerin problemlerini kapı aralığı dediğimiz ayaküstü konuşmalardan uzak durarak, uygun zaman ve ortamlarda çözmeye çalışılmalıdır.
· Bu çocukların yaşlarına uygun sorumluluklar verilmesine devam edilerek kendilerine güvenildiğini ve her zaman yanında olduğu hissettirilmelidir.
· Ergenlerin olumlu duygularının yanında olumsuz duygularının da sizinle paylaşması için gereken güven ve cesaret verilmeli.
· Ergenlerle iletişim kurulurken ben dilini kullanmaya daha çok dikkate edilmeli.
· Aile içi kararlarda ergenlere de söz hakkı verilerek aile için kendisinin vazgeçilmez olduğu hissettirilmelidir.
· Ergenlerin bu dönemde dersler karşı isteksizliklerine karşı gereken anlayış ve alttan alarak motive edilmeye çalışılmalı.
· Ergenlik demindeki bu çocuklara ergenlik çağını özellikleri hakkında gerçekçi bilgiler verilerek akran grubundan kulaktan dolma bilgilerden uzak durmaları sağlanmalı.
· Ergenlik döneminde çocukların dini konulara merakları artacağından bu konularda da doğru bilgileri doğru yerden öğrenmesi sağlanmalı.
· Ergenleri istek ve ihtiyaçlarına diğer dönemlere nazaran daya duyarlı olunmalı. Bu çocuklara hayır deneceği zaman cümleyi yumuşatarak kullanılmalı.
· Bu çocukların bu dönemde kendilerine seçebileceği model konusunda aileni her şeyiyle örnek olmaya çalışmalı.
· Bu dönemde çocukların benlik saygısının gelişimine bağlı olarak duygu, düşünce ve davranışlarına saygı gösterilmeli.
· Ergenlere öğüt ve nasihat yerine onları anlamaya çalışılmalı.
· Ergenlerin çocuksu davranışları görmezlikten gelinerek yetişkinlik davranışları desteklenmeli.
· Her zaman olduğu gibi ergenlik döneminde de bunlar adına bunların işlerini düşünmekten ve yapmaktan kaçınılmalı. Kısacası onların sorumluluklarını almamalı.
· Kız erkek arkadaşlık ilişkileri büyütmek yerini bun bir hoşlanma olarak görmeli.
· Ergenlerle kurulacak iletişimde onu anladığınızı, ona güvendiğinizi, düşüncelerine saygı duyduğunuzu hissettirdiğiniz ölçüde bu dönemi sağlıklı geçirecektir.