Ergenlerde Fiziksel Gelişim:
Ergenlik dönemi; kızlarda 9–12 yaşlarında, erkekler 12–15 yaşlar arasında başlayıp 20–21 yaşlarına kadar devam eden; ruhsal, bedensel ve cinsel gelişimlerin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Ergenlik, çocukların çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım attıkları bir dönemdir.
Ergenlik döneminde çocukların fiziksel özellikleri dediğimiz vücudun şekli, boyutları bu dönemde değişmeye başlar. Bazen bu gelişme yaşıtlarıyla aynı oran ve aynı hızla olmayabilir
Çocukluk dönemine nazaran boy uzaması, kasların gelişmesi, el, kol, bacak ve ayaklarını orantısız olarak büyümesi çocukların daha çok hata yapmasına ve sakarlıklarının artmasına sebep olmaktadır.
Bu çağlardaki çocukların gelişimleri baştan aşağıya, içten dışa doğru olur. Çocuğun kol kasları gelişmeden el kaslarının gelişmeyeceği için sakarlıkların artacağı bir dönem olacaktır. Yani çocukların büyümeye bağlı olarak ince kasların aynı oranda gelişmediği için bu dönemde çocuklar daha çok hata yapacaklardır.
Çocukların bu dönemdeki sakarlıklarının, kas gelişimlerine bağlı olduğunu; onlara uygun şekilde anlatılacağı gibi çocukların hatalarına karşı daha anlayışlı olunması gerekir.
Bu dönemde çocuklar, vücudundaki fiziksel değişiklere daha fazla yoğunlaşmaktadır. Bunun sonucunda da güzel miyim yâda çirkin miyim muhakemesi içine girerler. Buna bağlı olarak dış güzelliğinin ve dış görüşünün yeterince iyi olmadığı kaygısına düşerler Aynanın karşısına geçip saatlerce dış güzelliği için değerlendirmeler yaparlar. Ailenin en küçük olumsuz tavrında çok şey çıkarmaya çalışırlar.
Ergenlik dönemini çocukların düşünce boyutu, fiziksel değişimle birlikte aynı oranda gelişmediği için çocukların bu dönemde boy olarak yetişkin gibi olmalarına rağmen davranışsal boyutuyla çocuksu olacaklardır. Çocuklar bu dönemde fiziksel olarak gelişmiş, davranışsal olarak çocuksu olmalarından dolayı bir ikilem içinde kalacaklardır. Birde buna aileni beklentisi eklenince problem daha da büyüyecektir. Aile çocuğa karşı değerlendirmelerini iyi ayarlamak zorundadırlar.
Ergenlerde Duygusal Gelişim:
Milattan Önce 2 bin yıllarında (M.Ö.2000) Mısır Piramitleri'nde bir anne ile bir kız çocuğun ergenlik dönemde yaşadıkları problemleri yazılı olduğunu araştırmalardan öğrenmekteyiz. Bundan da anlaşılacağı üzere ergenlik döneminde yaşanan sıkıntılarının sadece çağımıza özgü olmadığı anlaşılmaktadır.
Ergenlik dönemi çocukluktan çıkıp yetişkinliğe atılan bir adımdır. Yani bağımsızlığa gidilen yoldur. Bu dönemde çocuklar; kendi ayaklarının üzerinde durabileceğini, kendi kararlarının kendilerinin verebileceğini, kendisine çocukmuş gibi muamele edilmesinden hoşlanmadıklarını, kendilerinin de bir söz hakkı olduğunu ve en önemlisi ailesine kendisinin bir yetişkin olduğunu anlatmaya çalıştığı bir dönemdir.
Daha düne kadar çocuk olan ve uslu uslu oturan, hiçbir şeye karışmayan bu çocukların istek ve talepleri ailelerini şaşırtır. Ailelerin gözünde bunlar hala çocuk oldukları için bunların istekleri tepkiyle karşılanır. Bu da iki taraf için çatışma demektir. Çatışmalar olumlu bir şekilde çözülmezse iki taraf için kriz başlamış demektir. Ergenliğin temelinde yatan özde budur.
Ergenlik döneminin sağlıklı atlatılabilmesi; çocuklara gösterilecek anlayış ve sabırla birlikte çocuklarla kurulacak olumlu iletişime bağlıdır. Çocuk bu dönemi ne kadar sağlıklı geçirirlerse yetişkinlik çağını da o kadar sağlıklı ve problemsiz geçireceklerdir. Yani kendisiyle ve içinde yaşadığı toplumla barışık bir kişi olacaktır.