Neler Yapılabilir:
Öncelikle yemek yeme adabı ve sağlıklı beslenme konusunda dinimizin tavsiye ettiği şeylere dikkat etmeliyiz.
"Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz/helal olanlarından yiyin; eğer sadece O'na kulluk ediyorsanız, Allah'a şükredin. O'na karşı diliniz, bedeniniz ve malınızla, kulluk borcunuz olan şükrü yerine getirin." (Bakara:172)
"Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin temiz/helal olanlarından yiyin, bu hususta azgınlık etmeyin. Sonra gazabım üzerinize iner. Kimin de üzerine gazabım inerse, hiç kuşkusuz o, uçuruma düşmüş helak olmuştur." (Taha 81)
"Allah'ın size temiz ve helal olarak verdiği rızıklardan yiyin. Kendisine iman ettiğiniz Allah'tan korkun helallerden kendinizi men etmeyin, yasaklarından da sakının!" (Maide:88)
Peygamberimiz (s.a.v) hadislerinde şöyle buyurmaktadırlar:
"İnsan, karnından daha kötü bir kabı doldurmamıştır Belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir, mutlaka bundan fazla yemesi gerekirse, midesini üçe bölsün: Üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefesi için" (Tirmizî)
"Yemeğin bereketi, hem yemekten önce, hem de yemekten sonra el ve ağzı yıkamaktadır" (Tirmizî)
Peygamber (s.a.v) içki içilen sofrada oturmayı yasak etti Kişinin, karnına dayanarak yemesini ve içmesini de yasakladı (Rezîn)
Peygamber (s.a.v) ayakta yemek yemeyi ve su içmeyi yasakladı (Bezzâr)
"Deve içişi gibi tek bir içişle su içmeyin, ikişer üçer için içmeye bismillah diyerek başlayın, bitirince elhamdülillah deyin" (Tirmizî)
"Biriniz su içtiği zaman bardağın içinde nefes almasın" (Buhârî)
Bunların Yanında;
- Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin haram olup olmadığa dikkat edilmeli.
- Yemek yerken ve bir şeyler içerken sünnete riayete edilerek yiyip içilmeli.
- Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin sağlıklı olup olmadığına ve kilo yapıp yapmadığına dikkat edilmeli.
- Zayıflama isteği önce zihninde inanılarak ondan sonra davranışa dönüştürülmesi sağlanmalı.
- İdeal kilosuna uygun olup olmadığını öğrendikten sonra kilosuna göre hareket etmeli. Eğer kiloda bir problem varsa uzmandan yardım almalı.
- Bu kişilere uygulanabilir bir program için iç görü kazandırılmalı. Kişinin ne istediği iyi tespit edilmeli ve hedef tespiti doğrultusunda program yapılmalı.
- Sporu sağlık için yapmalı; sporun hakkını vererek ve kararlılıkla devam ettirilmeli.
- Kendine güvensizliğe sebep olacak hem spor hem de aşırı yeme alışkanlığına dikkat edilmeli.
- Çevredeki insanlara özenerek yâda zayıflamayı başkalarına inat olsun diye yapmamalı.
- Bu insanlarda bazen ideal kiloyu yakalama adına ciddi kilo kaybı yaşayabilirler. Öncelikle bu insanlardaki ciddi kilo kaybının önüne geçilmelidir. Kaybının ardından alırı şekilde beslenmesinin de önüne geçilmelidir.