​KOP TEYAP’la Çiftçinin Üretim Kapasitesi Artıyor

Ekonomi - haber.web.tr
0

KOP İdaresi tarafından verilen hibe finansman destekleri ile Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası iş birliğinde yürütülen projeler, bölge çiftçisinin üretim kapasitesini artırıyor. Ortak makine kullanımı sayesinde önemli oranda kaynak tasarrufu sağlayan üreticiler, modern tarım teknikleri ile katma değeri yüksek, sürdürülebilir üretim imkanına kavuşuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının, kısa adı KOP TEYAP olan KOP Tarımsal Eğitim ve Yayın Programı kapsamında desteklediği 'KOP Destekliyor Bozkır Tarımı Makineleşiyor' ve 'Çiftlik Gübresi Toprakla Buluşuyor, Organik Madde Artıyor' projelerinin tanıtımı Bozkır İlçesine bağlı Sarıoğlan Mahallesinde gerçekleştirildi.

Bozkır Kaymakamı Fatmagül Dalmış, Ahırlı Kaymakamı İbrahim Pelit, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın' anlayışıyla Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat'tan oluşan KOP Bölgesinde, 95 bin 500 kilometrekarelik bir coğrafyada kamu kaynaklarının 4 milyon 500 bin insana eşit ve sürdürülebilir dağılımı için çaba harcadıklarını söyledi.

"Projelerimiz Kuraklıkla Mücadeleye Hizmet Ediyor"

Yaşanan küresel iklim değişikliklerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini, yakın bir gelecekte ise çok daha yakından hissedileceğine değinen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin; "KOP İdaresi olarak, yaşanan kuraklıkların etkilerini azaltabilmek adına tedbir amaçlı bölgemizdeki açık sulama sistemlerini kapalı sistemlere dönüştürerek zaten kıt olan su kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi için gayret sarf ediyoruz. Tarımsal üretimde de iş birliklerini önceleyen proje destekleri ile tarımdaki verimi, katma değeri artırmayı amaçlıyoruz. Buradan hareketle 'KOP Destekliyor Bozkır Tarımı Makineleşiyor', 'Çiftlik Gübresi Toprakla Buluşuyor, Organik Madde Artıyor' projeleri küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi kapsayan destek projeleri konumundadır. Nem miktarının toprakta daha fazla tutulabilmesi, katı gübrenin kullanımının yaygınlaşması ile kimyasal gübre kullanımının azaltılması ve topraktaki organik maddenin artırılması gibi daha onlarca faydayı içinde barındıran önemli bir proje desteği sağlamış durumdayız. Çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla ve her birinin ayrı ayrı almak zorunda oldukları hatta yıl içerisinde çok kısıtlı sürelerde kullanıldığı için üreticilerimize külfet sayılabilecek tarım makinelerini, milli kaynaklarda ortak hareket etme kültürü ile Bozkır Ziraat Odası çatısı altında temin edilmesi ile üreticilerimizin ihtiyaçlarını buralardan karşılamaları, verimli ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerine devam edebilmeleri açısından son derece önemli diye düşünüyorum" dedi.

"Uzman Personelin Katılımını Önemsiyoruz"

Kamu-sivil toplum iş birlikleri içerisinde bölgenin öncelik ve ihtiyaçlarının masaya yatırıldığı, KOP İdaresinin destek verdiği 'Tarım', 'Sulama', 'Enerji-Sanayi', 'Kültür-Turizm-Sosyal' konu başlıklarındaki çalıştay serisinin önümüzdeki hafta içerisinde Konya'da gerçekleştirileceğine değinen Başkan Şahin, STK ve Kamu Kurumlarından temsilcilerin katılacağı 'KOP Destekleri Bilgilendirme Çalıştayına sahanın ihtiyaçlarına hâkim, uzman personellerin katılımının devlet kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılması açısından son derece önem arz ettiğine dikkat çekti.

"Desteklerin Hakkını Veriyoruz"

KOP İdaresi Başkanlığının, 2011-2021 arasını kapsayan 10 yıllık süreçte Bozkır ilçesine 10 milyon lirayı bulan mali destekleri sayesinde ilçenin kalkınmasında önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Bozkır Kaymakamı Fatmagül Dalmış, KOP'un sağladığı finansman desteklerine karşılık olarak, bölge insanının tarımsal üretimdeki artışı ile verilen bu desteklerin ne kadar yerinde olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti.

"Kamu Kurumlarının İş birliği Başarıyı Beraberinde Getiriyor"

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ise tarımın başkenti olarak bilinen Konya'nın aslında hayvansal proteinin de başkenti konumunda bulunduğunu belirterek; "Konya, yaklaşık 11 tarımsal üründe Türkiye'nin en fazla üreteni. 3 üründe ikinci sırada, 5 üründe ise üçüncü sırada yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl 24 milyar lira olan tarımsal üretimini 30 milyar liraya yükselterek Türkiye'de açık ara birinci sırada yer aldı. Tarımsal üretim dediğimiz zaman bunu hem zirai hem hayvansal üretim olarak ikisini bir arada değerlendirmekteyiz. Hayvancılık üretiminde büyükbaşta birinci, küçükbaşta ikinci sırada yer alıyoruz. İhracatta ise ciddi bir gelir artışı olduğu verilere yansımaktadır. Bunları elde etmenin başarısı ise gerek sivil toplum kuruluşlarıyla gerekse kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri. KOP İdaresinin destekleriyle Ziraat Odası bünyesinde tarımsal makina parkı oluşturulması yoluyla Bozkır ilçemizde küçük aile işletmelerinin bu makine parkından faydalanmaları ve modern tarım tekniklerini uygulamaları ile kalite ve verim odaklı üretimlerinin önü açılmış oldu" diye konuştu.

Proje kapsamında Bozkır Ziraat Odası bünyesinde çiftçilerin ortak kullanımı için birer adet Katı Gübre Dağıtma Makinesi ve Römorku, Traktör Ön Yükleyici Kepçe, Rötavatör, Taş Kırma Makinesi, Mısır Sılaj Makinesi, Pnömatik Hassas Ekim Makinesi  ve Çekilir Tip Turbo Atamizör alımı gerçekleştirildi.

 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)