​GÜZEL ATLAR ÜLKESİNE YOLCULUK

Yazar - haber.web.tr
0

Yazının başlığına bakıp Güzel atlar ülkesi ne demek mi? Tarihte böyle anılan bir yer mi varmış? Acaba neresi diye soranlar olacak tüm detaylar yazımızda mevcut. Şimdi gelelim normalde bir haftada ancak gezilebilecek olan ama bizim iki günde gezdiğimiz mekanlara ilişkin tadımlık bilgiler vermeye.

Yolculuğum ilk olarak Salih Turhal hocamın görev yaptığı Aksaray'a oldu. 150 km'lik yol dümdüz ve dağların tamamı nerdeyse çıplak. Yol kenarında tarihi Selçuklu hanları mevcut en meşhuru halıları ile bilinen Sultanhanı. Yol üzerindeki irili ufaklı köylerin çoğu hayvancılık ve nakliyat işiyle uğraşıyor. 1,5-2 saatlik yol sonrasında Aksaray'dayım.

Aksaray Selçuklu ve Karamanoğlu döneminden kalma mimari eserlere sahip. Küçük Konya hatta Konya'nın 20 yıl öncesi diyebilirim. Aksaray Ulu camii Karamanoğlu eseri şehrin simgesi haline gelmiş. Selçuklu eseri Zinciriye her ne kadar Mardin'deki eser ile adaş ise de fazlaca tanınmıyor. Ara sokakta kendi halinde. Yaşam öyküsünde farklı bilgiler bulunan Somuncu Baba'nın kabri veya makamı da Aksaray'da yer alıyor. Pisa kulesi ve Harput Ulu camiinden sonra eğik özelliği ile bilinen Kızıl Minare de burada yer alıyor. Vakit yetersizliği nedeniyle Güzelyurt Ihlara vadisini ve Hasan dağını göremedik. Bunlarda sonraki zamana kaldı.

Aksaray şehir merkezinden sonra yolumuzu Güzel Atlar Ülkesine yani Kapadokya'ya çeviriyoruz. Acıgöl'ü geçince Nevşehir geliyor karşımıza. Burada ilçe ve il merkezleri çok yakın. Konyalılara farklı geliyor bu görüntü. Nevşehir yani sözlük anlamı ile Yenişehir Damat İbrahim Paşa tarafından kurulmuş. Kendi köyüne yani Muşkara'ya imar ve iskan yaptırarak bugünkü şehrin temelini atmış. Kayaşehir ise kalenin bulunduğu eski Nevşehir oluyor. Kayaşehir'de eski mescitler var ama oturan olmadığı için kullanılmıyor. Nevşehir ise kalenin eteklerinde yer alıyor. Damat İbrahim Paşa Lale devrinin mimari olmasına rağmen dönemin sonunda çıkan isyanda öldürülmüş ama eserleri yerinde duruyor.   

Avanos, Kapadokya bölgesinde bizi karşılayan ilk şehir oluyor. Meşhur Sallanan Köprüde sıkı tutunmazsanız düşebiliyorsunuz. Buralar turistik yerler fiyat olarak biraz pahalı. Balon ile Kapadokya gezisi 70 dolardan başlıyor. O yüzden yemek ve alışveriş için görece hesaplı yerleri tercih etmekte fayda var. Avanos'tan Ürgüp'e giderken Peribacaları bizleri karşılıyor. İlk mekana aldanıp girerseniz para ödemek zorunda kalırsınız. Yol üzeri tamamen Peri bacası ve ücretsiz. Sadece az sabır. Ürgüp ise ilk Hristiyanların putperest Roma'dan kaçtıkları mağara sığınakları ve kiliseler bulunuyor. Yani bu coğrafya Hristiyanlık için kutsal bir mekan. Ürgüp düzenli bir şehir ve dizi çekilen Asmalı Konak burada yer alıyor. Ürgüp sonrasında Göreme ve Üçhisar geliyor. Üçhisar kalesi insanların Kapadokya'yı tepeden fotoğrafladığı bir mekan.

Özetle ülkemizin her köşesinde farklı medeniyetlere ait izler ve doğal güzellikler çıkıyor karşımıza. Her mekan farklı meşreplerde insanlara hitap ediyor ve ziyaretçisini bekliyor. İmkanı olup ta gidene ne mutlu. Bu seyahatte rehberlik eden Salih Turhal hocama ayrıca teşekkür ediyorum.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)