Türkiye genelinde Faaliyet gösteren BUMAD – Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği ilçemize bağlı Dereköy ve Dereiçi mahallelerinde yer alan mağaralarda 2011 yılında incelemelerde bulunmuştu. Söz konusu Dernek üyesi araştırmacı ve macaracı ekibin o gün itibariyle Bozkır Dereköy Mahallesi Akmuar mevkide yer alan mahalle adıyla düdende yaptığı mağara inişini ve Bozkır'da gerçekleştirdikleri gezileri geçmişi hatırlamak adına sizlerle paylaşıyoruz.
Bozkır Gezisi 19-22 Mayıs 2011
19 Mayıs tatilini fırsat bilip uzak diyarlardan gelen ihbarları değerlendirmek üzere Manisa, Konya vb. şehirlere telefon açmaya başladık. Bozkır'dan Hüseyin Bey ile görüşüp detayları mail list'e aktardım. Hüseyin Bey ihbarda bulunduğu mağaraya taş atıp kaç saniyede yere konduğunu saymış ve bunu youtube'a yükleyip bana linkini atmıştı. Mail list'te anında bir efsaneye dönüşen bu ihbara gitmemek olmazdı, soluğu Bozkır'da aldık Senc, Çuka, Gülfer, Mehmet ve ben.
Dereköy Kasabası'nda Hüseyin ve Yakup Beyler ile buluştuk. İkisi de doğayı seven, boş zamanlarında dağ tepe dolaşıp fotoğraf çeken iki güzel insandı. Önce Dere ile Sorkun arasında bulunan Akmuar Mevkii'ne gittik. Sencer Akmuar Düdeni'nin ilk inişinden sarkıp devam edip etmediğine baktı, mağara devam ediyordu. Çadırlarımızı kurup güzel bir uyku çekmeye karar verdik o gün için.
Akmuar Düdeni giriş ağzı (aşağıdan)
Güzel bir kahvaltı edip 20 Mayıs sabahı yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde bulunan Akmuar Düdeni'ne gittik. Bu gezi döşeme bilgilerinin geliştirilmesi açısından çok verimli geçti. Sencer gözümüzün yaşına hiç bakmadı, el boltlarını azimle çaktık da çaktık.
Semavere dikkat lütfen!!!
Senc, the acımasız eğitmen
El boltunu çakarken
Çaktım, gidiyorum, her şey yolunda gibi.
Sencer'le yaklaşık 50 metre civarında olan mağarada aşağıya süzülüp dibe ulaştık. Bizden sonra Çuka, Gülfer ve Mehmet mağaraya girip ölçüm alıp toplayıp çıkacaktı.
Gülfer ipte, Mehmet mağaranın dibini görmüş poz vermekte.
Mağaranın dibine atılan topu çıkardık, bi güzel oynadık.
Mağaradan çıktıktan sonra kamp yerimize gelip akşam yemeği hazırlıklarına koyulduk. Kilo alıp şehre dönmeli gezilerin hastasıyım.
Akşam menüsü
21 Mayıs sabahı su çıkışına bakmak için Aygır Gediği'nin yolunu tuttuk. Suyun çıktığı yer bir hayli ilginçti. Ormanın ortasında kayaların dibinden fışkırıveriyordu su.
Aygır Gediği su çıkışı
Kendimize 'Anadolu'nun Sesi Ekibi' adını verdim kendi kendime. Hatta 'Köyünüzde mağara mı var? Arayın gelelim!'
Anadolu'nun Sesi ve içimizdeki kıronun dışa yansıması
Aygır Gediği'nden sonra Hüseyin ve Yakup Beyler ile tekrar görüşüp Üçpınar Jandarma Komutanlığı'nın yolunu tuttuk. Jandarma Komutanı Şentürk Bey sağolsun bizlere çok yardımcı oldu. Birlikte Dereiçiköy'ün (Gederet) yolunu tuttuk. Sit alanında bir mağara biliyorlardı.
Jandarma köpekleri Lisa ve Jango da bize eşlik etti.
Dereiçiköy Mağarası, aşağıdan mağara ağzı
Söz konusu mağara 35 m civarında sonlandı. Çuka ile ölçüm alıp döşemeyi topladık, çıktık.
Keyifli bir geziyi arkamızda bırakıp mutlu mesut evlerimize döndük.
Fotoğraflar: Havva Yıldırım Çoltu, Sencer Çoltu, Oğuz Karaçuka http://magaraciyiz.biz
Bozkır Dereköy Mağara inceleme Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=ozIOV7XGEjM
Bozkır Dereiçi Mağara incelemesi Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=kaL8lwjIrwQ