BİR OLALIM!

Hüseyin Dumru
0
Bir olalım diri olalım.

Bir çiftçinin ana hedefi emeğini bilgi ve birikimini kazanca çevirmektir. Elde olan bu değerleri kazanca çevirmenin yolu ürün elde etme süresince üretim için gerekli girdilerin azalması ve ürünün değerinde pazarlanması yoluyla mümkündür. Bununda çağımızdaki en başarılı yöntemi kooperatiftir yani birlikten doğan güçtür.  Dünya kooperatifleşirken ferdi kazanım elde etmek mümkünse de çok zordur.
7  yıl önce 1 kovan ile başlayan arıcılık serüvenimde  sürekli araştırdım, gözlemledim deneyimledim.  Üç ileri iki  geri yürüdüm. İlk kovanımı alıncaya kadar hep merak içinde oldum ve o günden bu güne o merakımdan hiç eksilme olmadı. Çünkü arıcılık sektör olarak ucu bucağı olmayan ve limitleri net olmayan bir sektör.Bir o kadar zor ve bir o kadar zevkli. Çünkü üretiyorsunuz, insanların tüketeceği çok değerli ve sağlıklı bir gıda üretiyorsunuz.

Defalarca dile getirdiğim gibi ilçemizin toprak yapısı endüstriyel tarım sahası açısından dengi ilçelerle rekabette yetersizdir. Topraklarımız değerli ve bereketlidir lakin makineli tarımdaki baş döndüren gelişmelerden yeterince faydalanamamaktadır.  Böyle olunca üretimden geri mi kalacağız elbette ki hayır!  Asırlardır atalarımızın bizlere yaşayarak miras bıraktığı arıcılığı ve nam yapmış Bozkır Balını şaha kaldırmanın tam zamanıdır. Endüstriyel tarımın olmamasını dezavantaj değil avantaj olarak değerlendirerek ileriye hep ileriye berekete yürümenin tam zamanıdır.  Bu kirlenmemiş toprağın ve suyun ve ilçemizin bulunduğu konum etkisi ile çeşitlilik oranı yüksek ve endemik bitki sayısının çokluğu, yaylalarımızın konumu gibi birçok önemli farklılık bizleri doğal bal üretimi konusunda daha öne çıkarmaktadır. Fakat bunlar yeterli değildir.

Bir tarımsal faaliyetin ticari kazanç elde etmesinin en kolay yolu girdilerini en aza indirebilmektir. Bu çerçevede  arıcılarımızın  üretim masraflarını düşürmek amacı ile ilk  hedefimiz  temel petek maliyetini düşürmek, kaliteli, sıhhi koşullara uygun kendi peteğimizi üretmek olacaktır.50 koloniye sahip bir arıcılık işletmesinin yıllık  en az 500 temel petek ihtiyacı vardır ki bunun arıcıya maliyeti yaklaşık olarak 1200 tl dir. İnşallah kuracağımız tesis ile birlikte bu rakamı ¼ oranında düşürerek üretim masraf yükünü hafifleteceğiz.

Arı ürünlerinde ürettikleri ürünleri değerinde pazarlayabilmek için  arıcılarımızdan perakende temin ettiğimiz ürünlerin toptan satışı için gerekli ticari bağları kurarak arıcılarımızın pazarlama, satış ve ürün teslimi masraflarını da hafifletmiş olacağız.

 Arıcılarımızın koloni başına elde ettiği geliri artırmak adına arıcılarımıza polen,propolis,arı sütü,arı zehri  gibi katma değeri yüksek ürünleri  üretim teknikleri ve ekipman kullanımı hakkında  eğitimler düzenleyeceğiz. Bu eğitimlerle   arıcı ekonomisini bal tekelinden  daha geniş sahalara taşıyarak olası olumsuzluklara karşı alternatif üretim geliştirerek gelirde kesintisizlik  sağlanmasının yolunu açacağız.

Gezginci arıcılık yapan arıcılarımızın arı nakliye masraflarını düşürmek için taşıyıcı kooperatifleri ile anlaşma yaparak nakliye masrafınıda inşallah daha düşük seviyelere geri çekeceğiz.

Elbetteki İstanbul bir gecede fethedilmedi. Yukarıda yazdığım ilk ana hedefler ve  planlanmış ileri hedeflere ulaşabilmenin iki ana koşulu var. Birincisi kaliteli ve kalıntısız üretim yapmak kooperatifin ana şeması  “ kalite” ve” kalıntısızlık “ üzerine inşa edilecektir. İkincisi ise zaman,sabır,azim,inanç ve destek… Apalamadan yürümek olmaz.  Geleceğe hitaben  inşa ederek  emin,sağlam taşlarla  gerekirse santim santim yükselteceğiz.  Bu süreç bizler ne kadar bir olur, ne kadar birbirimize güvenir,kenetlenir destek çıkarsak o kadar kısalır.
Bu aşamada ilk ricam siz değerli  arıcılarımızdan olacaktır. Bozkır gibi dini, özü, töresi değişmemiş, zamana yenik düşmemiş. Emsalleri arasında tabiat olarak zengin olan ilçemizde güzel bir gün ve bu günden daha da güzel yarınlar yaşamak, yaşanmasına vesile olmak istiyorsanız gelin çağrımıza kulak verin. Bir olalım diri olalım.


 Bu çerçevede tüm değerli arıcılarımızı 23 Ocak 2018 Salı öğleden sonra Bozkır İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğüne bekliyoruz..

 Hüseyin DUMRU.







Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)