Kalaycı, Taşeron İşçileri ile Geçici ve Mevsimlik İşçileri gündeme getirdi.

Siyaset - haber.web.tr
0

​Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa KALAYCI'nın, TBMM'nde görüşülmekte olan 491 sıra sayılı Kanun Tasarısının ikinci bölümü üzerine yaptığı konuşmada "Taşeron İşçileri ile Geçici ve Mevsimlik İşçiler" ile ilgili aşağıdaki konuları gündeme getirmiştir. 
Taşeron sistemi, çalışma hayatının dengelerini bozdu, sosyal tahribata neden oldu.

Çalışma hayatıyla ilgili yapısal sorunlara yıllardır duyarsız kalınması çalışanların motivasyonunu, verimini ve çalışma barışını olumsuz etkilemektedir.

Taşeron işçilik, çalışma hayatının en temel sorunu haline gelmiştir. AKP döneminde taşeron işçilik uygulaması yaygınlaşmış, kamuda girmediği alan kalmamıştır. İnsan onuruna yaraşır düzgün iş tanımını yok sayan taşeron işçilik uygulaması, çalışma hayatının dengelerini bozmuş, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir tahribata neden olmuştur.

Taşeron şirketlere aktarılan paralar işçilere verilsin.

Taşeron işçiler yıllarca aynı kurumlarda çalışmaktadır. Taşeron şirketler değişmekte ancak işçi aynı kalmaktadır. Bu işçiler kurumun işçisi durumundadır, ödemeler kamu tarafından yapılmaktadır. O hâlde, işçi simsarlığına ne hacet vardır? Elini sıcak sudan soğuk suya değdirmeyen birtakım patronlara neden komisyon ödenmektedir? Kamuda taşeron sistemine son verilmeli ve işçi simsarlarına aktarılan paralar işçilere verilmelidir.



Yargı, taşeron uygulamalarının hileli olduğu ve taşeron işçilerin işe girdiği tarihten itibaren kamu işçisi olduğu yönünde kararlar vermiştir. Bu kararlar hiç dikkate alınmamaktadır. Taşeron siteminin kölelik olduğunu, taşeron uygulamasının çile uygulamasına döndüğünü, işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sisteminin acımasız bir şekilde kullanıldığını, işçilerin köleleştirildiğini yıllardır söyleyenler bizzat Bakanlardır, Hükümettir.



Hükümeti taşeron işçiler konusunda dürüst olmaya davete diyorum.



Taşeron işçilere kadro verileceği sözlerine karşın, bugüne kadar bir şey yapılmamıştır. Başbakanlar, Bakanlar hep söz vermiş, sürekli "Çalışıyoruz, sona gelindi." gibi laflar edilmiştir.  Kabak aşı gibi ısıtıp ısıtıp servis yapılmıştır. Acaba yıllardır neye çalışıyorlar? Hükûmet, sıra vergi koymaya gelince anında görüntü vermektedir, jet hızıyla ve acımasızca vergileri artırıp peş peşe vergi zamlarını yapıştırmaktadır.



Hükûmet taşeron işçilere verdiği sözü artık tutmalıdır. Son olarak 2017 yılı sonuna kadar düzenleme yapılacağı yine bakanlar ve Sayın Başbakan tarafından bizzat açıklanmıştır.



Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan torba Tasarının 74 üncü maddesinde, kamu idarelerinin taşeron işçi alımı için ihaleye çıkılmadan önce çalıştırılacak personel sayısı ile ücret ve mali ödemelere ilişkin tavanların tespitini de kapsayan uygun görüş almaları öngörülmektedir. Ve bu maddenin yürürlük tarihi 1.1.2018 olarak düzenlenmektedir.



Bir taraftan, yeni yıla girmeden taşeron işçilerin konusu çözülecek müjdesi verilirken, diğer taraftan yeni yılın başında yürürlüğe girmek üzere taşeron işçi alımı ihalelerine yönelik yeni bir düzenlemeye girişilmesi, AKP Hükümetinin büyük çelişkisini, tutarsızlığını ve gerçek niyetinin ne olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.



Bu kadar da olmaz. Yeter artık, taşeron işçilerle alay etmeyi bırakın. Taşeron işçilerle oyun oynamayın. Ne yapacaksanız artık getirin şu düzenlemeyi. Hükümeti bu konuda samimi ve dürüst olmaya davete diyorum.



Geçici işçilere de seçim öncesi verilen sözler unutuldu görmezden gelindi.



Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılacağına dair protokol imzalayan ve söz veren ama imzaladığı Protokole uymayan ve verdiği sözü yerine getirmeyen de AKP Hükümetleridir. Belediyeler, şeker fabrikaları, çay fabrikaları, orman idaresi, tarım işletmeleri ve demir yolları gibi çeşitli kamu idarelerinde geçici işçi, muvakkat işçi, kampanya işçisi ve mevsimlik işçi olarak yıllardır çalışan işçiler bir türlü kadroya alınmamışlardır.



30 Mayıs 2015 tarihinde dönemin Başbakan ve Çalışma Bakanı, işçilerin huzurunda geçici işçilerin çalışma sınırının kalkacağını müjdelemiştir. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü'nün 9'uncu maddesine de bu amaçla hüküm konulmuştur. Bu konunun Parlamentoya sunulacağı ve hızlı bir şekilde yasalaştırılacağı açıklanmıştır. Seçimler öncesi müjde verilmiş, söz verilmiş ama seçimler geçince geçici işçiler görmezden gelinmiştir.



Geçici işçilerin kadroya alınmaları halinde hizmet alım ihalelerine ihtiyaç kalmayacak.



Geçici ve mevsimlik işçilerin daimî çalıştırılmaları hâlinde bir taraftan hizmet alımı ihalesine gidilmesine ihtiyaç kalmayacak, bir taraftan da kadro sorunu çözüleceği için iş yerlerindeki verim artacaktır. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleriyle iş yerine faydalı olan bu işçilerin daimî çalışmaları mutlaka sağlanmalıdır.



Taşeron işçilere de, geçici ve mevsimlik işçilere de tapu gibi kadro verelim.



MHP, taşeron işçiler ile geçici ve mevsimlik işçilere kadro verilmesini yıllardır gündeme taşımış, bu arkadaşlarımıza kadro vermeyi taahhüt etmiş ve birçok kanun teklifi de vermiştir.



Buradan Hükûmete çağrıda bulunuyorum: Taşeron işçilerle ilgili gelecek tasarıda geçici ve mevsimlik işçilere de yer verelim. Taşeron işçilere de, geçici ve mevsimlik işçilere de öyle uyduruk değil, tapu gibi kadro verelim, haklarını verelim.



 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)