Konya ekonomisi için hayati öneme sahip Konya Kayacık Lojistik Merkezinde nihayet somut adımlar atılıyor.
Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Merkezin ihalesinin temmuz ayı içinde tamamlanacağını ve ilk kazmanın da yıl sonuna doğru vurulacağını söyledi. Lojistik Merkezi 2017 sonunda da hizmet vermeye başlayacak.
Konya'da yapılması planlanan Lojistik Köy, Konya ve çevre iller açısından son derece büyük önem taşıyor. Lojistik Köy projesi bittiğinde daha hızlı, daha güvenli ve düşük maliyetli taşıma gerçekleşmiş olacak. Konya'da bir Lojistik Merkez'in kurulması, 2011 yatırım programına alınmıştır ve çalışmalar T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yürütülüyor. "Konya – Kayacık Lojistik Merkezi Uygulama Projelerinin Hazırlanması Hizmet Alımı" ihalesi ile ilgili beklenen ilan 25 Mayıs 2012 tarihli Kamu İhale Kurumu (KİK) Bülteni'nde yayımlandı. Yaklaşık maliyeti 668.212,14 lira olan ihaleyi kazanan 4E Proje Mimarlık firması ile 05 Eylül 2012 günü 244.000 lira üzerinden sözleşme imzalandı. Daha sonra tekrar 2013 yılında ihale ilanı yapılacağı duyuruldu. Ardından 4 Temmuz 2014 tarihinde Kayacık Lojistik Merkezi Yapılması işini ihalesi gerçekleşti. Yapımı yılan hikayesine dönen bir diğer yatırımda TCDD Genel Müdürlüğü yatırım programında bulunan Konya- Kayacık Lojistik Merkezi. Merkez için. TCDD tarafından yapılan açıklamada, Konya-Kayacık Lojistik Merkezi Yapımı" ihalesinin iptal edildiği açıklandı. İhale için yeniden ilan yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapılmadı. İptal edilen ihale için 49 firma ön seçim müracaatında bulunmuştu.
MERKEZE 25 KM UZAKLIKTA YAPILACAK
Konya sanayisinin dünyaya açılan kapısı olacak ve istihdama önemli katkılar sağlayacak. Toplam bir milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacak olan lojistik merkezinin her açıdan son noktaya gelinmiş durumda. Kayacık mevkiinde planlanan lojistik merkez projesi kapsamında, toplam 320 bin metrekare beton saha, 13 bin 600 metrekare yüksek yük boşaltma platformu, 83 bin metrekare araç park alanı, antrepo binaları, sosyal tesisler, müşteri hizmet büroları, vagon ve lokomotif bakım atölyeleri, gözetleme kulesi ve diğer hizmet binaları bulunacak. Merkezin toplam kapalı alanı 22 bin 500 metrekare toplam alan bir milyon metrekarenin üzerinde. Son olarak Proje Temmuz ayında ihaleye çıkacak. 2016 yılının sonun kadarda ihale edilecek. 2017 yılında ise tamamen bitirilmesi hedefleniyor.
"KONYA DÜNYA İLE REKABET EDECEK"
Konu ile ilgili Yeni Haber'e özel açıklamalarda bulunan Ak Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Lojistik Merkezi'nin Konya sanayisinde ve tarımında üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilme gücüne sahip olmalarına imkan sağlayacağını söyledi.
"KONYA İKİNCİ MARMARA OLACAK"
Konya Lojistik Merkezi bölgenin kalkınmasında öncü rolü oynayacağını ve Konya'yı da tüm yolların kesiştiği bir merkez haline getireceğini vurgulayan Altunyaldız, "Konya Lojistik Merkezi, Kayseri-Konya-Seydişehir-Antalya ve Konya-Karaman, Karaman-Mersin Hızlı Demiryolu Projelerinin Konya'nın üretim ve dağıtım merkezi olarak ikinci Marmara Havzası olması için önemli proje. Konya'nın coğrafi konumunun avantajlarının ortaya çıkarılması, Konya'nın doğuyla batıyı bütün dinamikleriyle bağlaması ve Orta Anadolu'dan tüm ülke ve bölgeye lojistik hizmet verebilmek amacıyla, Konya Lojistik Merkezi projesi oldukça önem arz etmektedir. Proje Temmuz ayında ihaleye çıkacak. 2016 yılının sonun kadarda ihale edilecek. 2017 yılında ise tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz, Konya'yı tüm yolların kesiştiği bir kavşak, bölgenin merkezi haline getirmektir" şeklinde konuştu.
İSMAİL POÇAN - YENİHABER