Ali Dutal
Tak sepeti koluna, herkes kendi yoluna; hadi bana eyvallah!
-Ne kadar kolay değil mi? Geriye dön de bir bak; yıktığın gönüllere, mahzun bıraktığın çocuklara, acılara…
Toplum olarak yaşadığımız en önemli sosyal sorunlardan bir tanesi hiç kuşkusuz, boşanmadır. Her geçen yıl boşanmalar belirgin bir düzeyde artış göstermektedir. Son on yılda ülkemizdeki boşanma oranları yüzde 70'lere ulaşmıştır. Bu oran aile kurumunun ne büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunun en önemli göstergesidir. Müslüman bir ülkede bunun adı, felakettir.
Dinimiz İslam; neslin korunmasına, neslin korunması içinde ailenin sağlam temeller üzerine oturtulmasına çok önem vermektedir.
Evlilik müessesesinin önemine rağmen, ülkemizde boşanmaların her geçen gün artış göstermesinin nedenleri nelerdir?
Yüce Allah'ın, caiz görüp de hoşlanmadığı tek şey; boşanmadır. Namussuzluk, aldatma ve dayanılmayacak düzeyde geçimsizliğin dışında, ""Eşim bana değer vermiyor, eskisi kadar ilgilenmiyor, senin paran, benim param, senin ailen benim ailem.. vs." gibi sebeplerle boşanma, asla caiz değildir.
Küçük sebeplerle ayrılan eşlerin psiko-sosyal sıkıntılara maruz kaldığına, geri dönülmez pişmanlıkların yaşandığına pek çoğumuz şahidiz. Allah (cc) katında, bazı suçların öbür dünyada karşılığı olduğu gibi, bu dünyada da karşılığı vardır. Ortada ciddi bir sebep yokken boşananların durumu da aynıdır. Boşanan eşlerin yüzde 80'nin sonradan pişman olduklarını araştırmalar ortaya koymaktadır.
İşin en acı tarafı; ana baba ayrı çocukların yaşadığı psikolojik travma, çocuğun tüm yaşamına olumsuz yansımaktadır. Onun için, boşanma kararı verilirken bin düşünüp öyle karar verilmelidir.
– Analar, babalar!
Nefsinize dokunan, küçücük sebepler yüzünden evliliğinize son vererek çocuklarınızı anasız babasız bırakma hakkınız yoktur. Sizin, çocuklarınız üzerinizde haklarınız olduğu gibi, çocuklarınızın da sizin üzerinizde haklarının olduğunu bilmelisiniz.
Aile olmanın, çoluk çocuk sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu, aile kuramayanlar, çoluk çocuk sahibi olamayanlar, daha iyi bilir.
Evliliğinize son vermeden önce, parçalanmış ailelerin ve çocuklarının hangi sorunları yaşadıklarını araştırın ve ona göre kararınızı veriniz.
Herkes, kendi sorumluluğu nispetinde aile kurumuna sahip çıkmalıdır. Aile kurumunun bozulması demek, toplumun bozulması demektir.
Batılı toplumlar, aile kurumunun bozulmasının olumsuz sonuçlarını yoğun olarak yaşamaktadır.
Aile yapısı çökmüş, çocuk sevgisinin yerini "köpek sevgisi" almış; evlilik dışı yaşam yaygınlaşmış; doğan çocukların yüzde elliye yakını evlilik dışı ilişkiler neticesinde olmuş ve bu çocukların çoğu devletin bakımına terk edilmiştir.
Gidişatın (Hz. Allah korusun) Avrupalının içinde bulunduğu durum gibi olmayacağını kim söyleyebilir.
İşin başka bir tarafı; boşanmalar arttığı gibi her geçen yıl evlenme oranı da düşmektedir. Evlilik oranın düşmesi demek gayri yaşam tarzının yani evlilik dışı yaşamın artması demektir.
Boşanmanın birçok sosyo-ekonomik nedeni olmakla birlikte, en önemli nedeninin; insanımıza sağlıklı İslami eğitimi veremediğimiz olduğuna, içtenlikle inanıyorum.
Bizim toplumsal değerlerimizin temelinde İslami değerler vardır. Bu değerlerimizin zayıflamasının sonuçlarından bir tanesi de boşanmadır. Mesela, boşanma nedenlerinden bir tanesi kadına yönelik şiddettir. Şiddetin, aile içi kavgaların, geçim sıkıntısının en önemli nedenlerinin başında alkol ve kumar gelmektedir.
Bunun yanında büyüklere saygının, ana babaya verilen değerin azalması veya anlaşılamaması da İslami değerlerin zayıflamasının bir sonucudur.
-Senin anan baban yerine, neden bizin anamız babamız; en önemlisi bizim ailemiz diyemiyoruz?
-Senin paran benim param yerine, neden bizim paramız diyemiyoruz?
Azıcık düşünün; ana babalar evlatlarını büyütmek için ne büyük fedakarlıklara katlanıyorlar. Bir ananın hamilelikten doğuma; doğumdan çocuğun büyütülmesine kadar neler çektiğini bir göz önüne alınız. Bu kadar eziyete anadan başka kim katlanabilir; söyleyin Allah aşkına?
-Kimse katlanamaz! Küçücük meselelerden ya annen ya ben; her ne yaşanmış olursa olsun, denilebilir mi?
Elbette ki anaların da babalarında kusurları vardır. Ancak, sabır müessesini çalıştırmalıyız. Daha büyük onarılamaz yaralar açılmadan sabır gösterebilirsek sonunda selametin olacağına inanıyorum.
Boşanmanın hepiniz bildiği gibi bir çok sebebi var; bunlara ayrıntılı girmeden sonuca gelmek istiyorum:
Yaşadığımız toplumsal yozlaşma; ahlaki çözülmeyi de beraberinde getirmiştir. Aile kurumu zayıflamış olsa da hala değerini korumaktadır. Çok geç olmadan aile kurumuna sahip çıkalım.
Özellikle çalışan kadınlara sesleniyorum:
Neden çalışan kadınlar diyeceksiniz? Boşanmanın önemli nedenlerin birisi, yapılan araştırmalara göre; kadının iş hayatına atılmasıyla birlikte kazanılan ekonomik özgürlüğüdür.
Yine yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere; eğitim seviyesi yükseldikçe boşanmanın artmasıdır.
Bütün mesele karşılıklı saygı ve sevgidir. En önemlisi evlilik bir katlanma sanatı olup herkes kendi rolünü iyi oynamalıdır. Fiziksel ve duygusal yönden farklı iki tane insan bir ortaklık kuruyor. Bu iki insan, birbirini ne kadar severse sevsin hayata bakışlarında çok farklar vardır. Hiç kimse dört dörtlük olamaz. Her insan eş bile olsalar karşısındakini olduğu gibi kabul etmeli; kendi istek ve arzuları doğrultusunda dönüştürmeye çalışmamalıdır.
Paranın, makamın hiçbir değeri yoktur. Her şey gelir geçer. Çok değil; azıcık nefsimize dur diyebilelim. Kim bilir sizin eşinizde hoşlanmadığınız bir huyu Allah'ın (cc) çok hoşuna gidiyordur. Evlilik müessesi kişinin dinini koruyan en önemli müesseselerden biridir.
Birkaç söz de çocukları evli ana babalara özellikle analara seslenmek istiyorum:
Büyük eziyetlere, fedakarlıklara katlandığınız çocuklarınızın mutlu olmaları için çok değil; azıcık fedakarlık gösterin; inanın hem siz mutlu olacaksınız hem de çocuklarınız.
Yukarıda değerlendirmelerimde boşanmaların müsebbibinin kadınlar olduğu anlaşılmasın, asla böyle bir niyetim yok. İste kadın ister erkek kim olursa olsun sözüm herkesedir.
Yüce Rabb'im herkese huzur dolu bir evlilik versin ve tüm evlilikler daim olsun.
ALİ DUTAL