Konya'da Helenistik dönemde kurulan, hala ayakta olan surları, tiyatrosu, zafer takı ve su kemerleriyle Roma taş işçiliğinin Anadolu'daki en önemli örneklerinden Zengibar Kalesi'nin acil restorasyona ihtiyacı olduğu bildirildi.
Konya'da Helenistik dönemde kurulan, hala ayakta olan surları, tiyatrosu, zafer takı, kaya mezarları ve su kemerleriyle Roma dönemi taş işçiliğinin en önemli örneklerinden Zengibar Kalesi'nde acil restorasyon yapılması gerektiği bildirildi.
Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bozkır ilçesi yakınlarında Helenistik dönemde kurulduğu değerlendirilen ve Zengibar Kalesi olarak bilinen antik kentin, Roma ve Bizans dönemi taş işçiliğinin en çarpıcı örnekleri arasında yer aldığını söyledi.
Oldukça geniş bir alana yayılan kentin birçok güzelliğinin hala ayakta olduğuna işaret eden Benli, şöyle devam etti:
"Kale surlarının büyük bölümü ve burçlar ayakta. Tiyatro, Roma döneminde zafer göstergesi zafer takı, Hristiyanlık döneminde kullanılan kilise, su kemerleri ve benzeri mimari yapılar dikkati çekiyor. Roma döneminde bölgenin garnizon komutanlığı olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Zengibar, Konya'daki antik kentlerin en önemlilerinden biridir. Burası, Konya'nın Efes'i diyebileceğimiz önemde bir yerleşim yeridir."
Benli, bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığınca 3 yıldır araştırmalar yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"Kentin, Ulupınar ve Acılar'dan birer kapısı var. Çok küçük bir temizlik çalışmasıyla veya birkaç senelik kurtarma kazısıyla birçok eser ortaya çıkarılabilir. Güneydeki kapıdan başlayarak devam eden bir ana cadde, caddenin kenarlarında dükkanlar ve zafer takına kadar uzanan bölüm şu an en çok dikkati çeken alanlar. Elbette acil bir restorasyona ihtiyacı var. Bir üniversitemizden araştırma görevlisi çalışmalara başladı. Mahalli bir destekle bu restorasyonun gerçekleşeceğine ve sonuç alınacağına inanıyorum."
– Bazı bölümlere zarar verilmiş
Zengibar'da yaptıkları incelemede bazı bölümlere zarar verildiğini tespit ettiklerini anlatan Benli, yörede yaşayanlardan bu alanın korunması konusunda destek beklediklerini aktardı.
Özellikle kaya mezarlarının olduğu kısımda tahribatın fazla olduğuna işaret eden Benli, sözlerini şunları kaydetti.
"Halkımızdan ricamız, kültür varlıklarımıza zarar vermesinler. Bunlar geçmişten bize kadar gelmiş değerlerdir. Korunup, bizden sonra gelecek nesillere aktarılması gereken önemli kültür varlıklarıdır. İleride bu bölgenin turizm merkezi olabileceği unutulmasın. Zengibar Kalesi'ne sahip çıkarak bölgenin turizme kazandırılması konusunda destek olsunlar. Antalya yolu, o bölgeden geçiyor. Turizme kazandırılması için başlatılan çabalar, uzun soluklu çalışmalar. Zengibar ve çevresinin 10 yıl içinde turizm açısından çok önemli bir merkez haline geleceğini düşünüyorum."
AA