Bozkır ve çevresinin doğal peyzaj zenginliğinin avantajları bölümlü yazımda vurguladığım üzere, 'T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Konya İli Bozkır- Seydişehir – Ahırlı – Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi' ile bu bölgenin pilot bölge olarak seçilmiş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.
Buradan hareketle bölgenin, dolayısıyla Bozkır ve çevresinin doğal görünüm özelliklerinin, yani doğal peyzaj zenginliklerinin katkısıyla da Bozkır ve Çevresinin turistik gezilere ve ekotrizme açık olabileceği düşüncesinde olduğumuzu vurgulamıştık.
Bu kez ise, doğal çevre meraklıları yöre insanının bölgelerinin doğal peyzaj zenginliklerinin değerinin önemine ilgi ve meraklarını çekmek üzere detaya inerek kendilerinin araştırmalarına gerek kalmadan çevre ile yakından ilgisi olan terimlerin anlamını bazı kaynaklardan sizler için derlemiş bulunuyorum.
Siz doğal çevre meraklıların bilgilerine bölgeden çektiğim doğa fotoğraflarının eşliğinde üç bölümde sunmak istedim
1.BÖLÜM
*Endemik Bitki: Bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı yalnızca belirli bölgelerde yetişebilen, dünyanın başka bir yerinde yetişme ihtimali olmayan yöreye özgü bitki türüdür.
Türkiye'de bulunan on bin bitki türünden yaklaşık üç bini endemik bitki kategorisindendir. Bunlardan Göknar – Kasnak Meşesi – Datça Hurması – Sığla Ağacı – Istranca Meşesi gibi endemik türlerden olanlar'dan kasnak meşesi Kütahya – Afyon – Konya – Isparta – Eğirdir'de, Datça Hurması Datça'da, görülmektedir.
*Endemik Tür: Endemik türler, yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren yerel ve ender'Yaşam alanı belirli bir bölge ile sınırlı' canlılardır. Endenizm'de bir bitki türünün o yere ait olması durumudur. Bir bitki, sınırları belli dar alanda yayılış gösterirse o bitkiye endemik bitki denir.
*Gaşağı: Bir peygamber çiçeği türü olan 'Konya Gaşağı' yaklaşık iki metre boylanabilen, kanarya sarısı rengi ve iri çiçekleri ile güzel ve gösterişli bir türdür. Ömrü kısa olup yıllık otsu bir bitkidir. Yerel adı Tülüşah'dır.
*Flora: Bir bölgede yetişen bitkilerin ortak adı, diğer bir deyimle bitki örtüsü, roma mitolojisinde ise Flora çiçek ve bahar tanrıçasıdır.
*Habitat: Bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer, bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava,toprak ya da su olabilir.
Habitat bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaçta bir böceğin bağırsağı kadar küçükte olabilir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıkların ise deniz ve tatlı su kaynaklarıdır.
*Sucul Habitat: Suda oluşan herhangi bir yaşam alanı sucul yaşam alanı olarak adlandırılır.
*Mikroklima: Küçük bir alandaki yöresel iklim koşullarıdır. Küçük alanlarda değişen iklim ve bu alandaki iklim özelliklerini inceler. Bir dağ yamacından yukarıya doğru çıkıldıkça görülen değişik iklim tiplerine 'mikroklima' denir.
*Takson: Canlıların sınıflandırılmasında, alemde yani 'en üst topluluktan' alt türe kadar hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adı. Saka Kuşu dendiğinde kuşlar, Kordalılar dendiği zaman ise bir grup organizma kast edilir. Küresel ısınma bir çok bitki ve hayvan toksonunun varlığını tehdit etmektedir.
*Karstik Şekil: Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yer altı ve yerüstü suları kalkerden oluşan suları eriterek bazı şekiller oluşturur.
*Kanyon: Dik yamaçlı ve derin vadilere kanyon denir. Kanyonlara daha çok sert kayaçlı dağlık alanlarda rastlanır. Irmak sularının kenarındaki kayaç katmanlarını aşındırarak daha derin bir tabana inmesi bir kanyonun oluşmasına yol açar. Bu aşınma süreci bazen milyonlarca yıl alır. Sıkışmış vadi, bir akarsuyun yeri olması neticesinde meydana gelen dar ve dolanmaçlı boğaza da kanyon adı verilir.
*Düden: Kalkerli arazide erime ile oluşan daire biçimli kapalı çukurlara düden denir. Düdenler yer altı sularını birbirine bağlayan kanallardır. Düdenlere halk arasında su çıkan, su batan gibi adlarda verilir.
*Şelale: Çavlan ya da Çağlayan akarsu yatağının dike yakın bir biçimde aniden düştüğü suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. 'Şelale Arapça' dır.
*Çağlayan: Akarsuların yüksek bir yerden dökülüp aktıkları yer. Büyük Çağlayan anlamına gelir. Dilimizde şelale karşılığı olarak çavlan, çağlak, gürlevik, gürleyik, su düşen, su uçtu, şarlak ve daha bir çok kelimeler vardır. Şelale ya da çağlayan bir nehrin yatağındaki büyük bir yükseklik farkı nedeni ile suyun yüksekten düştüğü yerdir.
*Güzergah: Yol üstü uğranılacak, geçilecek yol boyu. Çok geçilen yer, geçit. Takip edilecek rota, izlenilecek yol.
*Herbisit: Bitki (çalı yabancı ot rakip ve istenmeyen ağaçlar gibi vejetasyonun) büyümesi, kontrolü veya öldürülmesi için kullanılan ilaçlara verilen genel isimdir. Herbisitler bitkileri öldüren veya gelişmelerini engelleyen kimyasallardır.