T.C. Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklarca çıkarılan, Konya ili Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü mevkii peyzaj yönetimi koruma ve planlama projesinde yörenin pilot bölge olarak seçilip, gösterilmesinin avantajlarının, özellikle Bozkır halkı ve gençlerince önemsenip, ilgilerini çekeceğini düşünmekteyiz.
Bozkır'da yönetici kadro ve bir kesim doğal olarak pilot proje hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Bozkır Postası Gazetesi olarak amacımız, Bozkır halkından ve gençlerinden konuya uzak kalmış, pilot proje ile ilgili bilgi edinememiş kimseler olabileceğimizi düşündüğümüzde, bu kesimi de bilgilendirmek istedik.
T.C. Orman ve Su işleri Bakanı ve Bakanlık yetkililerinin, proje ile ilgili ön sözlerinden aldığımız bölümlerden devamla pilot projenin bazı bölümlerini, Bozkır Postası olarak Bozkır halkı ve gençlerinin bilgisine sunmak istedik.
Pilot projenin hayata geçirilmesinin gayret ve çabaları içindeki Bozkır'ın yetkili ve sorumluları kadar, duyarlı halkının ve gençlerinin de önceliğinin projelerini destekleme istemi içinde olacaklarıdır.
Halkın Sesi Bozkır Postası Gazetesi olarak Bozkırla ilgili pilot projenin gündemde olmasından yana olan görüşümüz nedeniyle Bozkır halkının lehine düşündüğümüz konuyu ele almış bulunuyoruz.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun ön sözü
Ülkemiz, coğrafi konumu, sahip olduğu zenginlikler tabii, kültürel, biyolojik ve peyzaj çeşitliliği ve miras değerleri ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hususunda bizlere büyük görevler yüklenmektedir.
Tabiatı koruma duyarlılığının hızla arttığı dünyamızda görev ve sorumluluklarımız sadece kendi coğrafyamızda sınırlı kalmamaktadır. Ülkemiz peyzajlarının kalitesinin ve çeşitliliğinin ortak bir kaynak, bireysel ve toplumsal refahın bir unsuru olarak ve bunların planlanması, yönetilmesi ve korunmasına yönelik işbirliğinde bulunulmasının önemine inanarak ve tecrübelerimizi diğer ülkelerle paylaşmak üzere ülkemiz 2003 yılında Avrupa peyzaj sözleşmesine taraf olmuş bulunmaktayız.
Bu kapsamda, Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülen "Konya İli, Bozkır-Ahırlı-Yalıhüyük-Seydişehir ilçeleri peyzaj yönetimi, koruma ve planlama projesi" ile yerel ve ulusal düzeyde peyzaj karakterlerinin tanımlanmasına ilişkin ülkemize has bir yöntem oluşturulmuştur. Bu yöntem çerçevesinde peyzajın yapı ve fonksiyonunun değerlendirilerek sahada tanımlanacak peyzajlara ilişkin planlama, yöntem, koruma ve kullanma kararları ortaya çıkarılmıştır.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık'ın ön sözü.
Türkiye sahip olduğu biyo çeşitlilik ve peyzaj çeşitliliği ile içinde bulunduğu coğrafyadaki diğer ülkelere göre farklılık göstermekte, taraf olduğu Avrupa peyzaj sözleşmesi ile de peyzajı korumaya, yönetmeye veya planlamaya yönelik düzenlemeleri uygulamaya koymayı taahhüt etmektedir.
Bu kapsamda sözleşmenin uygulanmasına yönelik olarak doğal ve kültürel peyzaj bileşenleri ile çeşitlilik gösteren "Peyzaj planlama süreci" için farklı peyzaj analizlerinin yapılıp yorumlanacağı nitelikte bir alan olan Konya İli, Bozkır-Ahırlı-Yalıhüyük-Seydişehir ilçeleri ve Suğla Gölü mevki seçilerek bu pilot proje yürütülmüştür.
Proje Yöneticisi Yardımcı Doçent Dr. Osman Uzun'un ön sözü.
Proje sonucunda suğla gölü ve yakın çevresine ilişkin olarak elde edilen peyzaj planı; Tarım, Ormancılık, Turizm, yerleşim ve su sektörüne ilişkin rehberleri içermektedir. Bu çalışma il ve ilçelerdeki tüm mülki amirlere resmi kurum ve kuruluşlara, belediye başkanları ve köy muhtarlarına karar verme aşamalarında önemli bir rehber niteliğindedir. Projenin kapsadığı tüm alanlara ilişkin plan kararlarının olması projenin önemini ortaya koymaktadır.
Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü mevkii peyzaj yönetimi koruma ve planlama projesi kapsamındadır.
Proje alanının iç Anadolu karasal iklimi ve Akdeniz ikliminin geçiş bölgesinde olması doğal peyzajı oluşturan jeolojik, jeo morfolojik, toprak, bitki örtüsüyle bu doğal kaynakların bir arada oluşturduğu yüksek peyzaj çeşitliliği ve peyzaj karakter tiplerine sahip olması, bu özelliklere ek olarak tarihi ve kültürel peyzaj dokusunun geçmişten günümüze köprü niteliği taşıması bu alanın seçiminde etkili olmuştur.
Beyşehir Gölü ve Apa Barajı arasında depolama alanı olarak kullanılmakta olan, Suğla Gölü, sucul habitatı halen zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Sulak alanda karaleylek, gri balıkçıl, akbalıkçıl, leylek, küçük kum kuşu, bahri, halkalı cılıbıt, kızıl şahin, yalı çapkını, kerkenez gibi kuş türlerinin yanı sıra dünya ölçeğinde nesli tehlike altında ve endemik bir tür olan yağ balığı da bulunmaktadır.
Planlama alanında en dikkat çekici bölge, alanın doğu sınırında bulunan Beyşehir-Suğla-Apa kanalının içinden geçtiği Mavi Boğaz Kanyonu'dur. Kanyon, mikro klima özelliği ile pek çok endemik bitki türünü barındırmaktadır. Planlama alanında, toroslardaki karstik yapının oluşturduğu pek çok düden bulunmaktadır. Suğla Gölünün güneyindeki susuz köyü yakınlarında bulunan çok sayıda düden bahar aylarında aktif durumdadır.
Balıklava köyü yakınındaki Mavi Boğaz Kanyonu, ilginç kalyon yapısı, bitki çeşitliliği gibi farklı özellikleri ile gelen insanlar için önemli yürüyüş güzergahı olmaya adaydır. Gezi Bağyurdu köyünde bitirileceği gibi Pınarcık köyüne kadar da uzatılabilecektir.
Bozkır Postası Gazetesi olarak amacımız T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığının yörenin doğal çevre "peyzaj" değerlerini göz ardı etmeksizin pilot projeye almış olmasını Bozkır'ın turizm bölgesi kapsamında görülmesinin sinyali ve şansı olarak değerlendirdiğimizde, yöre halkını bakanlığın çalışmaları hakkında bilgilendirmek istedik.
Pilot projeden algıladığımız ve Bozkır Postası Gazetesi olarak Bozkır'ın avantajına olduğunu düşündüğümüz bir hususta pilot projede belirtildiği üzere mülki amirlerin, yerel yönetimlerin (Belediyelerin) de projenin fiiliyata geçirilmesi sırasında etkin görev alacağı hususunun ilçe halkının lehine olacağıdır.
Kaynak: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Konya İli Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük ilçeleri ve Suğla Gölü Mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi Ankara 2012
Dursun Ali Erzincanlı