Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün Bozkır ve Çumra ilçelerine bağlı yıllardır aşırı susuzluk çeken dört mahalleye can veren Tahtalı İçme ve Kullanma Grup Suyu Projesi yapımının tamamladığını söyledi.
KOSKİ, Çumra ilçesine bağlı Tahtalı, Bozkır ilçesine bağlı Ayvalıca, Kayacılar ve Kildere mahallelerini kapsayan Tahtalı İçme ve Kullanma Grup Suyu Projesi'nin yapımını tamamladı. Bu kapsamda derin kuyu, terfi hatları, dağıtım şebekesi, terfi istasyonu, ana dağıtım su deposu ve su yumuşatıcı tesisi olmak üzere altı farklı yatırım gerçekleştirildi.
SU DAĞITIM SİSTEMİ SIFIRDAN KURULDU
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, mevcut su kaynaklarının sadece yağmur ve kar sularının biriktiği sarnıçlardan oluşan, yıllarca aşırı susuzluk çeken Tahtalı, Ayvalıca, Kildere ve Kayacılar mahallelerinin suya kavuşturulduğunu belirterek, "Bu mahallelerimizde yaşayanlar daha önce sarnıçlarda biriktirilen yağmur ve kar suları ile hayatlarını idame ettirmektelerdi. Hem aşırı susuzluk hem de su sağlığı açısından problemleri vardı. Bu kabul edilebilir bir durum değildi. 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte aşırı susuzluk çeken bu dört mahallemizde çalışmalara başladık. Yıllarca aşırı susuzluk çeken, su ihtiyaçlarını sağlık açısından problemli olan yağmur ve kar sularının biriktirildiği her türlü kirlenmeye açık sarnıçlardan karşılayan dört mahallemizi, sıfırdan kurduğumuz su dağıtım sistemi ile uzun ömürlü, kesintisiz ve sağlıklı suya kavuşturduk. Su dağıtım sistemi, 200 metre derin su kuyusu, 100 metreküp depolu terfi istasyonu, 300 metreküp ana depo, 2 kademeli terfi hatları, su yumuşatma tesisi ve mahallelerin su dağıtım şebekesi olmak üzere altı farklı çalışmayı kapsıyor" dedi.
SU, MAHALLELERE CAZİBEYLE VERİLİYOR
Su hizmetinde maliyetlerden ziyade ihtiyaçları dikkate aldıklarını belirten Akyürek, "Su ihtiyacını asla maliyet açısından değerlendirmiyoruz. Ancak işletimde mümkün olduğu kadar maliyetleri minimize etmeye çalışıyoruz. Tahtalı İçme ve Kullanma Grup Suyu Projesi'nde de buna dikkat ettik. 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası'ndan önce İl Özel İdaresi tarafından açılan 200 metre derinliğinde bir sondaj kuyusunu yeniden aktifleştirdik. Kuyudan elde edilen 8 litre/saniye debili suyu, coğrafi nedenlerden dolayı, önce 200 metre yükseklikteki terfi istasyonu deposuna, sonra 230 metre yükseklikteki ana dağıtım su deposuna olmak üzere toplam 430 metreye iki kademeli terfi gerçekleştirdik. Sonra yeni yapılan su dağıtım şebekesinden cazibe ile mahallerin içme ve kullanma su ihtiyaçlarını giderdik" şeklinde konuştu.
UZUN ÖMÜRLÜ, KALİTELİ VE SAĞLIKLI MALZEMELER KULLANILDI
Tahtalı Grup Suyu Projesi'nde uzun ömürlü, sağlıklı ve kaliteli malzeme kullanıldığını belirten Başkan Akyürek, "Kuyu ile terfi merkezi arası 3 bin 165 metre, terfi istasyonu ile ana dağıtım su deposu arası 5 bin 811 metre olmak üzere toplam 8 bin 976 metre terfi hattı yapımı gerçekleştirdik. Terfi hattında yüksek basınca dayanıklı, kaliteli, sağlıklı ve uzun ömürlü, 150 milimetre çapında duktil boru kullandık. Yapımını gerçekleştirdiğimiz 9 bin 776 metre uzunluğundaki su dağıtım şebekesinde ise 100 yıl ömürlü, sağlıklı ve kaliteli 90 milimetre çapında polietilen boru kullandık" ifadelerini kullandı.
SU YUMUŞATICI ARITMA TESİSİ KURULUYOR
Şu an dört mahalleye hizmet vermeye başlayan grup suyu projesinin son aşaması olan su yumuşatma tesisi ile ilgili çalışmanın devam ettiğini belirten Başkan Akyürek, "Su kalitesini artıracak yumuşatma tesisi çalışmalarımızda sona yaklaştık. Çok kısa bir süre içerisinde yumuşatma tesisimizi de hizmete alacağız" diyerek sözlerini tamamladı.