-Don riskine dikkat…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir'in güneyi, Isparta'nın doğusu, Çankırı'nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece, Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir,
Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don yaşanması bekleniyor"
- "Meyve ağaçlarından badem, kayısı, erik ve kirazda başlayan çiçeklenme, Nisan ayıyla birlikte diğer meyve türlerinde de görülüyor"
-"Bugünlerde oluşacak kuvvetli bir don, özellikle meyve çiçeklerine zarar verebilir"
-"Manisa bölgesinde don, üzüm bağlarına zarar verdi"
-"Çiftçilerimiz don riskine karşı tedbirli olmalı, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulamalıdır"
-"Taleplerimiz üzerine, 2015 yılındaki doğal afetlerden en az yüzde 30 zarar gören veya görecek çiftçilerimizin düşük faizli kredi borçları bir yıl ertelendi"
-"Ertelemeden tarımsal amaçlı kooperatifler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmeleri de yararlanacak"
-"Zarar gören üreticilerimizin borçlu oldukları Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifleri'ne yazılı olarak başvurmaları gerekiyor"
Ankara - 10.04.2015 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bu akşamdan başlayarak Pazar sabah saatlerine kadar bazı illerde kuvvetli don riski uyarısı yaptığını bildirerek, "Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir'in güneyi, Isparta'nın doğusu, Çankırı'nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece, Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir, Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don yaşanması bekleniyor" dedi.
Bayraktar, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerektiğine dikkati çekti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, meyve ağaçlarından badem, kayısı, erik ve kirazda başlayan çiçeklenmenin, Nisan ayıyla birlikte diğer meyve türlerinde de görüldüğünü belirtti. Şemsi Bayraktar, bugünlerde oluşacak kuvvetli bir donun özellikle meyve çiçeklerine zarar verebileceğini belirtti.
-Kuvvetli don beklenen iller-
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, bugün sabah saatlerinde bazı bölgelerde don riski beklendiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"İç Anadolu'nun büyük bölümü, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinin iç kesimlerinde hafif ve orta kuvvette, Isparta ve Bolu'nun doğusunda kuvvetli, bu akşam (10 Nisan 2015 Cuma) ve gecesi ile yarın (11 Nisan 2015 Cumartesi) sabah saatlerinde İç Anadolu'nun büyük bölümünde, Ege, Batı Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinin iç kesimlerinde hafif ve orta kuvvette don olacağı tahmin ediliyor.
Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir'in güneyi, Isparta'nın doğusu, Çankırı'nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece, Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir, Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don yaşanması bekleniyor.
Özellikle kuvvetli don riskinin beklendiği illerde erken çiçek açan badem, kayısı, erik ve kiraz gibi meyve ağaçları çiçeklenme döneminde olduğu için don riskinden fazlaca etkilenecek ürünlerdir. Bugünlerde oluşacak kuvvetli bir don, özellikle meyve çiçeklerine zarar verebilir.
Manisa bölgesinde don, üzüm bağlarına zarar verdi. Bazı üzüm bağlarında uyanan gözler karardı. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Üreticilerimizin, aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve gerekli önlemleri erken almaları yararlarına olacaktır."
-Dondan korunma teknikleri-
Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerin, don zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurduğunu belirten Bayraktar, "Rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, su uygulaması gibi teknikler, don riskinden korunmada etkili olan yöntemlerdir. Çiftçilerimiz don riskine karşı tedbirli olmalı, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulamalıdır. Modern tarım tekniklerinin üreticilerimiz tarafından uygulanması ve kullanımının artması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmelidir. Ayrıca teknik olarak desteklenmelidir."
-2015 yılı afetlerinden zarar gören veya göreceklerin borçları
bir yıl ertelendi-
Talepleri üzerine, 2015 yılındaki doğal afetlerden en az yüzde 30 zarar gören veya görecek çiftçilerin düşük faizli kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelendiği bilgisini de veren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere 2015 yılı başından buyana sel, aşırı yağış, dolu, don, fırtına gibi afetler zaman zaman gerçekleşti. Üreticilerimizin zarar görmesine neden oldu. Birliğimizce çiftçilerimizin yaşadığı afetler düzenli takip edildi. Afetlerin zararının azaltılması bakımından ilgili kurumlardan taleplerde bulunduk. Bu taleplerden biri de üreticilerimizin kullanmış oldukları kredi borçlarının afet sonrası ödenememesi nedeniyle ertelenmesi olmuştur. Bu konuda yapılan girişimler sonucu çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bakanlar Kurulu Kararına göre 1 Ocak 2015-31 Aralık 2015 tarihleri arasında, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 zarar gören veya görecek ve bu durumları hasar tespit komisyonlarınca tespit edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları yüzde 3 faiz ile 1 yıl ertelenecek.
Ertelemeden faydalanmak isteyen kredi vadesi dolmuş ve 90 günü geçmemiş ve 90 günü geçen üreticilerin hasar tespit komisyon kararı tarihinden itibaren 1 ay içinde, vadesi henüz gelmemiş ancak bir yıl içinde dolacak olan üreticilerin vade tarihinden itibaren 1 ay içinde borçlu oldukları Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifleri'ne yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.
Bu ertelemeden tarımsal amaçlı kooperatifler ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmeleri de yararlanacak."