Bozkır Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi tarafından 10.Avrupa Aşı Haftasına dair bilgilendirme yapıldı. 20-25 Nisan tarihleri arasında kutlanacak hafta ile ilgili bilgilendirme şu şekilde oldu:
,
“2015 yılında 10. Avrupa Aşı Haftası Etkinliğinin 20-25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilmiştir. Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı arttırıp 10. Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, yetişkinlerde risk grubunda olanların aşılanmalarının sağlanması hedeflenmektedir.
* İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir.
* Aşı insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
* Aşılar vücutta savunma mekanizmasını uyararak hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlar.
* Aşı ile difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, Hepatit-B ye bağlı sarılık siroz gibi hastalıklar; H. influenza tip b ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı; verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, Hepatit-A, pnömokok a bağlı hastalılardan ve suçiçeğinden korunmuş oluruz.
Aşıların zamanında ve uygun aralılarla uygulanması çok önemlidir.
* Aşı yapılmaz ise aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar.
* Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır.
* Aşılar sadece çocuklar için değildir bu nedenle bağışık olmayan tüm erişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.
* Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla,kronik hastalıklarda da artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklanmasının daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır.
* Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı Kurum ve Kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
* Aşılama çalışmaları ile; çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamem yok edilmiş, poliomyelit (çocuk felci ) hastalığı yok edilme aşamısına getirilmiştir.
Sizden Beklentilerimiz:
* Aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım.
* Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim.
* Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım.
* Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım. Erişkinlerde ve risk gruplarındaki bağışıklama çalışmalarını destekleyelim.”