TEOG’da Tercihler Nasıl Yapılacak?

yakupcetincom
0

Sınavlar, eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olunca ister istemez yerleştirme de eğitimin bir parçası olmak zorunda kalıyor. Bunun içinde üniversiteye geçişlerde olduğu orta öğretime geçişlerde sınav ve tercihlerle olmaktadır. 

Malumunuz olduğu üzere bu yıl 8.sınıf öğrencilerimiz birinci ve ikinci dönemde 2.yazılı sınavlarına TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) adı altında yapılan sınavlarla girdiler. Dersler ve sınavlar derken öğrencileri bu seferde emeklerinin karşılığını alabilmeleri için tercih heyecanı sardı. TEOG’da öğrenciler ideallerine uygun liselere girebilmeleri için de bilinçli tercih yapmaları gerekir.


TEOG Tercihleri Ne zaman Yapılacak?
8.sınıfı tamamlayan tüm öğrenciler Bakanlık tarafından ilan edilen Yerleşmeye Esas Puanları (YEP)  ile taban puan uygulaması olmadan bakanlığın https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okul kodlarına göre tercih yapacaklardır.
Tercihler öğrenci/veli tarafından, öğrencinin 8.sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden 31 Temmuz-08 Ağustos 2014 tarihleri arasında A grubu tercih listesinden en fazla 15 (onbeş), B grubu tercih listesinde, en az 4 (dört) okul türü olmak üzere tercih yapacaklardır.
Tercih başvurusu bir kez yapılacak ve başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacaktır. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacağından yapılan tercihler okul müdürlüğünce elektronik ortamda onaylanması gerekir. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır.
Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuru Bilgileri Formu”nun çıktısı alınarak okul idaresi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı velide kalacaktır.
TEOG’da Tercihler Nasıl Yapılacak?
Bu yıl ilk defa uygulanacak olan TEOG yerleştirmeleri iki liste (okul tercih kodlarına göre yapılacak tercihleri içeren A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren B grubu) üzerinde puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacaktır.
Öğrenciler A grubundan okul türü sınırlaması gözetmeksizin 15 tercih yapacaklar yapabileceklerdir. Öğrenciler yerleşme ihtimallerine karşı B grubundan 6 okul türünden (Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu Liseleri)de işaretlemek zorundadırlar. B grubunda da tür önceliği esas alınarak puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacağından eğer öğrenci bu grupta tercihte bulunmazsa Bakanlık otomatik olarak evine en yakın bir okula yerleştirecektir.
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu) tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri; öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu (okul tercih kodlarına göre yapılan tercih grubu) yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
A grubundan tercih ettiği 15 okuldan birine yerleşmeyen bir  öğrenci B grubu (okul türlerine göre yapılan tercih grubu) tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde/sokak/bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 (üç) ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi yapılacaktır.
Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla A grubu okula yerleşmesi durumunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacaktır. B grubunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacaklardır.
İstenmeyen Okullar için Nakil Şansı
Öğrenciler istemedikleri bir okula yerleşirlerse nakiller yoluyla şanslarını deneyeceklerdir. Hazırlık veya 9.sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrenciler, açık kontenjan bulunan başka bir okula yerleştirmeye yönelik nakil talebinde bulunmaları hâlinde yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın, başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecektir.
 Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17.00’ye kadar) öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacaktır. 29 Ağustos 2014 saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır.
Yerleştirmeye yönelik nakil müracaatları haftalık olup, her bir periyot için nakil müracaatı ayrı ayrı yapılacaktır. Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacaktır. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmî/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacaktır. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecektir. Özel okullara geçmek isteyen öğrenciler, yukarıda bahsedilen nakil sürecine bağlı kalmaksızın istedikleri zaman nakil başvurusunda bulunabilecektir.
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecektir.
TEOG da Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Sınav sonuçları ayrıca posta ile öğrencilere gönderilmeyeceği için tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlemler ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden yapılacaktır.
Milli Eğitime bağlı tüm okullar Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülecek ve tüm okul türlerine YEP ile öğrenci alacağı için okul tercihlerini yaparken daha dikkatli olmak gerekir.
Önceki yıllarda tercih yapmada geçerli olan 201 olan taban puan bu yıl kaldırıldığı için tüm öğrencilere 7 Temmuz 2014 de açıklanan YEP (Yerleşmeye Esas Puanları) ile tercih yapacaktırlar.
Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu Liseleri’ne dönüştürüleceği için Anadolu Öğretmen Liseleri’ne bu yıl tercih yapılmayacak.  Yine Fen Liseleri’nde de 2014-2015 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu olacağında tercihte Fen Liselerin bu özellikleri göz önünde bulundurulmalı
Öğrencilerin okullara kayıtlarını sistem otomatik yapacaktır. Sadece nakil yaptırmak isteyen öğrencilere boz kontenjanları takip etmeleri ve okullara müracaat etmeleri gerekir.
Bunların yanında;
Tercih yapmadan önce öncelikle 2014 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih Ve Yerleştirme E-Kılavuzu okunmalıdır.
Öğrencilerin yaşları 18 yaşından küçük olduğu için tüm sorumluluklar öğrenci velisine ait olacağı unutulmamalıdır.
Adaylar bir defaya mahsus tercihte bulunabilecekler. İkinci ya da ek yerleştirme için bir ikinci kez tercih yapılmayacaktır. Sadece nakiller için öğrenci velileri öğrencinin kayıtlı olduğu okullara her nakil için müracaat bulunabilecekler.
Öğrenci velisi bireysel olarak internet üzerinden tercih yapacağı gibi öğrencinin bitirdiği okuldan ya da başka bir ortaokul müdürlüğünden de doğrudan tercih yapabilecektir.
Öğrenci velisi yapılan tercihleri okul müdürüne elektronik ortamda onaylatmak zorundadır. Çünkü tercihlerden öğrenci velisi onaydan okul müdürü sorumludur. Elektronik ortamlardan onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacaktır.
Şartları uymayan adayların tercihleri geçersiz sayılacağı için tercih yaparken tercih edeceği okulların şartlarına uyup uymadıklarına kılavuzdan bakılmalı.
Okullar tercih edilirken okulun bulunduğu yeri, yabancı dili, pansiyon durumu, hazırlığı ve mezuniyetten sonra kazandıracakları göz önünde bulundurmalı.
Çevrenin ya da anne babanın istedikleri okulları değil de öğrenciler kendi istedikleri okulları tercih etmeli.
Tercih yapılan okullar her şeyden önce öğrencinin kişiliğine, seviyesine, yeteneklerine ve idealine uygun olup olmadığına dikkat edilmeli.
Bu öğrenciler ergenlik döneminde oldukları için tatil ve bayramlarda ulaşım problemi olmayan yerlerin tercih edilmesine dikkat edilmeli. Buna rağmen biz, öğrenci ve velilerimize liseyi ailelerin yanında okunmasını tavsiye ediyoruz.  Çünkü ailenin ikinci plana itilip arkadaş çevresinin ön plana çıktığı ergenlik döneminde, aile kontrolünden uzak ve olumsuz arkadaş çevresinde kalan bu çocukları kazanacağız derken baştan kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilinmektedir.
Yerleştirmelerde puan üstünlüğü ve tercih sırasına göre yapılacağından tercih yaparken okul kontenjanları da dikkate alınmalı. Bunun içinde tercihi yaparken;
—Başlara adayın puanından yüksek olan idealdeki okullar,
—Ortalara puanına yakın ve yerleşebileceği okullar,
—Sonlara ise sigorta tercih dediğimiz istenmeyen okullara yerleşmemek için isteğine uygun puanı düşük okullar yazılmalı.
Adaylar 15 tercihi doldurmak zorunda olmadıkları gibi gitmek istemedikleri okullar tercih edip nakillerle şansını denemek yerine gidebilecekleri ve istedikleri okullar tercih edilmeli.
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos 2014 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecektir. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecektir.
Bütün öğrencilerimizin gönüllerine göre yerleşmeleri dileğimle…
Not: Sorularınız için m.emin.karabacak@hotmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.


Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)