Bozkır Kırsal Kalkınmada Tecrübe ve Bilgi Paylaşım Çalıştayına Katıldı
Pazartesi, Mart 17, 2014
0
Kırsal Kalkınmada Tecrübe ve Bilgi Paylaşım Çalıştayı geçtiğimiz Cumartesi günü KOP idaresi ve Konya Valiliği tarafından Beyşehir'de gerçekleştirildi.
Beyşehir'de gerçekleştirilen çalıştaya Bozkır'dan Bozkır Kaymakamı Mustafa Demir, Bozkır İlçe Tarım Müdürü Salih Öncü, Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ekrem Yıldız katıldı.
Çalıştay'da Bozkır Kaymakamımız Mustafa Demir Bozkır'ın sorunları ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Çalıştayda bölgenin sorunları ve bölgenin kalkınma kaldıraçları hakkında oldukça verimli sohbetler ve deneyim paylaşımları gerçekleştirildi.
Sırıstat Haber Merkezi: Yakup Çetin
Haberin Tüm Fotoğrafları için Tıklayınız!!!
Haberin Videosu;
Ulusal basına yansıyan haberin tüm detayları;
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, "Kırsal kalkınmada tecrübe ve bilgi paylaşımı" konulu çalıştay düzenlendi.
Selçuk Üniversitesi Anamas Konukevi'nde KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Konya Valiliği ile müşterek düzenlenen çalıştayda kırsal kalkınma konusu ele alındı. Çalıştayda, Konya'nın merkez Meram ve Selçuklu ile birlikte kırsal, dağlık alanlarda yerleşim merkezleri bulunan 17 ilçenin kaymakamları, konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri buluştu. Buluşmada, Konya ilindeki dağlık bölgelerin kalkınmasında tarımın rolü, dağlık alanlardaki tarımın önündeki engeller, sorunlarının çözümüne yönelik öneriler, bölge içerisindeki iyi uygulamaların bölgeye yaygınlaştırılması ile bölgede tarımsal kalkınma sürecinin hızlandırılması gibi konular masaya yatırıldı, tecrübe ve bilgi paylaşımı yapıldı.
Programın açılışında kürsüye gelen Konya Valisi Muammer Erol, kırsal kalkınma sahasında faaliyet gösteren Konya İl Özel İdaresi'nin 30 Mart'tan sonra bu faaliyetlerini gerçekleştiremeyeceğini belirterek, "Özel İdarenin şu anda yürüttüğü işleri, yatırım koordinasyon birimi tamamlanıncaya kadar üstlenip götürecek. Bu işlerin içerisinde kırsal kalkınma alanına giren KOP'tan finanse edilen işler de var. Dolayısıyla en azından 30 Mart'tan sonraki ortaya çıkacak tablonun netleştirilmesi ve KOP, MEVKA ve tarımsal kalkınma ile ilgili faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların önümüzdeki dönem içerisinde neyi nasıl yapacakları ile ilgili ortak bir istişare ile bir yol haritası belirlemeleri zarureti de bu toplantıyı yapma ihtiyacını ortaya çıkardı. KOP İdaremiz bu toplantıya evsahipliği yapıyor" dedi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, hedeflerinin KOP bölgesi genelinde bu tür uygulamaları yaygınlaştırmak, kırsal köy ve beldelerdeki gelir seviyelerini artırmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Babaoğlu, şöyle konuştu:
"KÖYDES ile yol ve içme suyu ihtiyacı karşılanan köylerimizde halen en büyük sorun sulama suyunun depolanması ve iletimi alt yapısı. Bunun için, Kalkınma Bakanlığımız KOP İdaresi aracılığıyla Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde İl Özel İdareleri aracılığıyla yürütülecek küçük ölçekli sulama programı oluşturdu. Bu programın adı 'Kalkınma Bakanlığı KOP İdaresi Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı' (KÖSİP) olarak belirlendi. KÖSİP ile kırsal dağlık alanlarda gelir seviyesi düşük 600 köy ve beldenin tarımsal sulama alt yapısı yapılacak, gelirleri artacaktır. KÖSİP ile uygunluk durumuna göre köylere gölet ve suyun tarımsal alanlara iletimi projeleri uygulanmaktadır. KÖSİP ile şu ana kadar KOP Bölgesi'ndeki 4 İl Özel İdaresine 186 milyon TL kaynak aktarıldı. 200'ün üzerinde köy ve beldeye ulaşıldı. KÖSİP ile küçük arazisi olup, suyu olmayan köy ve beldeler çilek, kiraz gibi katma değerli ürünlere yöneldi ve halkımızın gelir seviyesi arttı. KÖSİP hazırlanmakta olan KOP Eylem Planı'na da dahil edilecek ve kırsal dağlık ilçelerimizin üretim alt yapıları tümüyle yapılacaktır. Bu amaçla Konya Valiliğimizle işbirliği içinde, kırsal dağlık 17 İlçemizin yetkili ve ilgililerini Beyşehir'de bir araya getirdik. Bu çalıştayda, KOP illerinde uygulanan KÖSİP'in kırsal yerel kalkınmaya etkilerini konuşacağız, tecrübeler paylaşılacak ve bir nevi kırsal kalkınma masaya yatırılacaktır. Ayrıca KÖSİP ile tarımsal kırsal kalkınmanın başlatıldığı kırsal dağlık alanlarda ilave ne tür programlar uygulanabileceği tartışılacak, çözüm önerileri aranacaktır."
Toplantıda, konuşmacılar daha sonra tarımsal kalkınma ile ilgili sunumlarını yaptı
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.