30 Ağustos zaferi Türk ordusunun Tarih sayfalarına yazdırdığı bir Milli mücadele ve esaret altında yaşamama mücadelesinin son noktası olmuştur. Önemlidir çünkü milletleri millet yapan geçmişindeki beraberlik mücadelesidir.
Türk milleti öyle bir millettir ki tarih açıp tarih kapatan, düşmanının bayrağına dahi saygı duyarak ayaklar altında ezilmesine müsaade etmeyen, çarpıştığı cephede düşmanı ile aynı safta namaz kılan, ölüm eşiğinde olan düşmanına su ikram eden eliyle onu gömen bir yüce Millettir. Bu topraklar hiçte kolay şartlarda alınmadı bizim olan vatan başkaları tarafından işgal edilmiş ve bunlarla zorlu mücadelelerle geri alınmıştır...30 Ağustos Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan Milli bir Bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere ecdadına şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.
Her yıl, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bu tarihte mezun verir. Tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur. Ordunun başarılı taarruzlarında örnek alınacak bir muhaberedir.
23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kalmıştır. Bu kurtuluş mücadelesinde işgalci devletlere karşı Türk ordularının elde ettiği büyük bir başarıdır.
TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verilmiştir. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordularının topraktan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taarruz planı Ocak ve Nisan aylarında iki kez ertelenir. Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla Ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırılmıştır. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephaneler gizlice Anadolu topraklarına getirtilmiştir. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarılmıştır. Orduya taarruz eğitimi yaptırılmıştır. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırmıştır. Birkaç saat içinde düşman mevzileri büyük bir cesaret örneği ile ele geçirilmiştir. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alınmıştır. Ölenler defnedilmiş, Sağ kalanlar esir alınmıştır. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.
Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırılmıştır.Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra, Geldikleri gibi giderler diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri üzerine Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilerek. 9 Eylül 1922'de denize dökülmüşlerdir. İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları işgalci Yunan birliklerinden temizlenmiştir.
Geçmişini bilemeyen toplumlar geleceklerine yön veremezler. Ecdadımıza ve tarihimize sahip çıkalım, unutmayalım, unutturmayalım...
Cumhurbaşkanlığı Bayram Videosu:http://video.siristat.com/2012/08/30-agustos-zafer-bayramnz-kutlu-olsun.html