Konya Milletvekili Sn. Mustafa Kalaycı'nın Başbakan Sn. R. Tayyip Erdoğan'a tevcih ettiği 7/5717 no. lu yazılı soru önergesine ilişkin cevaplar:
SORULAR:
1) Bozkır Askerlik Şubesinin kapanacağı doğru mudur? Engel olacak mısınız?2) Bozkır'ın yatırım ve hizmetler yönüyle acil ihtiyaçları dikkate alınarak; Öncelikle tecrübeli bir Kaymakamın hemen atanması,
Çarşamba çayı ıslahı işinin kamulaştırmasıyla birlikte DSİ'ince yapılması, Antalya yolunun artık bitirilmesi ve Bozkır'a yakışır bir Otagar yapılması,
- Asbetli borularla zehir saçan Bozkır içme suyu şebekesinin yenilenmesi,
Bozkır'ın bir fakülteye kavuşturulması ve MYO'nda yeni programların açılması,
Sağlık Meslek Lisesi veya yüksekokulunun açılması,
Organik tarım, arıcılık, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi dallarında, tahin, elma, el sanatları gibi yöresel ürün ve alanlarda özel teşvik uygulamalarının getirilmesi,
Doğalgazdan Bozkırlıların da yararlandırılması,
- Bozkır barajından Bozkır'a su verilmesi için proje tadilatının yapılması,
Çağlayan Göleti'nin hızla hizmete açılması ve yeni göletler yapılması,
Antalya'ya ve Konya'ya çok yakın ve her biri cennet köşesi Bozkır yaylalarının yolları yapılarak turizm, kamp ve sportif amaçlı kullanıma sunulması,
Zengibar kalesinde gerekli kazı çalışmalarının hızla başlatılarak turizme açılması,
Konularında, ilgili bakanlık ve kurumlara gerekli talimatları verecek misiniz?
3) Bozkır'da umutla yatırım ve hizmet bekleyenlere ve gurbet ellerde yüreği Bozkır hasreti ile yanıp tutuşan yüz binlerce Bozkırlıya bir müjde verebilecek misiniz?
CEVAPLAR: CEVAP 1:
Konu hakkında görüşü sorulan Milli Savunma Bakanlığımızdan alınan bilgiye göre; son dönemlerde ülke genelinde meydana gelen teknolojik gelişmelerle birlikte askerlik işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Özellikle Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi (MBS)'nin devreye girmesi ile birlikte vatandaşlar, işlemlerini yerli askerlik şubesine gitmeden, herhangi bir askerlik şubesinden yaptırma imkanı bulduğundan işlem hacmi düşük olan askerlik şubelerine olan ihtiyaç daha da azalmıştır. Bozkır Askerlik Şubesi Başkanlığının sorumluluk alanı bu kapsamda değerlendirilerek, Milli savunma Bakanı Onayını müteakip ulaşım kolaylığı da dikkate alınarak Seydişehir Askerlik Şubesi Başkanlığının sorumluluğuna verilmiştir.
CEVAP 2:
-İlçeye öncelikle tecrübeli bir kaymakamın hemen atanması hakkında,
Konu ile ilgili bilgisine başvurulan İçişleri Bakanlığımızdan, Bozkır'a kaymakam atanması konusunun 2012 yaz döneminde değerlendirileceği cevabı alınmıştır.
-Çarşamba Çayı Islahı işinin kamulaştırmasıyla birlikte DSİ'nce yapılması hakkında,
DSİ Genel Müdürlüğünün 2012 Yılı Yatırım Programında bulunan "Konya-Bozkır İlçe merkezi ile Dere, Çağlayan ve Sorkun Kasabaları" Taşkın Koruma işinin ihalesi 17.01.2012 tarihinde yapılmış olup, süreç devam etmektedir.
Ancak; işe başlanabilmesi için kamulaştırma sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Islah çalışması yapılacak Çarşamba Çayı, yerleşim yerlerinden geçmekte, hatta yer yer üzerinde yapılaşmalar bulunmaktadır. Özellikle Dere Beldesi, Bozkır İlçe Merkezi ve diğer bir kısım yerlerde istimlak problemleri mevcuttur.
Başbakanlığın 2010-5 sayılı genelgesinin 9. maddesinde "DSİ tarafından yapılacak akarsu ve dere yatağı ıslahlarının projesine göre yapılabilmesi için; bu alanlardan belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunanlar, ilgili belediyelerce DSİ'ye ihtilafsız olarak teslim edilecek, bu alanların dışında kalan yerlerin ise DSİ'ye tesliminin sağlanması hususunda gerekli çalışmalar valilerin koordinasyonunda yürütülecektir." denilmekte olup, DSİ Genel Müdürlüğünce işe başlanılabilmesi için kamulaştırma sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir.
-Çağlayan Göleti'nin hızla hizmete açılması ve yeni göletler yapılması hakkında,
Konya-Bozkır Çağlayan Göleti Yükseltilmesi ve Sulaması Proje Yapımının 01/11/2011 tarihinde ihalesi yapılmış olup, proje çalışmalarının tamamlanmasını takiben Ağustos 2012 tarihinde inşaat ihalesi programlanmıştır.
Bozkırda yer alan diğer bir gölet de Konya-Bozkır Dereiçi Göleti olup, gölet ve sulamasının planlama ve proje yapımının 2012 yılında ele alınması hedeflenmiş olup planlama ve proje yapımının tamamlanmasını takiben inşaat ihalesi yapılabilecektir.
-Bozkır ilçesini Antalya'ya bağlayacak karayolunun bitirilmesi hakkında,
Konya-Bozkır İlçesini Antalya'ya bağlayacak olan karayolunda çalışmalar üç kesimde yürütülmektedir. Bu üç kesime ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır:
(Konya-Seydişehir)Avr.-Akören-Bozkrr Kesimi
2012 Yılı Yatırım Programında 90 Km. tek yol olarak yer alan kesimin 8 Km.si bitirilmiş olup, 13 Km.lik bölümde yapım çalışmalan devam etmektedir. Yolun kalan 69 KmTik bölümünün ihalesinin önümüzdeki dönemde yapılması ve yolun tamamının 2015 yılında bitirilerek trafiğe açılması programlanmaktadır.
Bozkır-Hadim-Adiller Kesimi
2012 Yılı Yatırım Programında 100 Km. tek yol standardında yer alan kesimin 50 Km.si tamamlanmıştır. Kalan kesimlerde herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Söz konusu kesim 2023 yılı projeksiyonunda yer almaktadır ve önümüzdeki dönemde proje çalışmalarına başlanması programlanmaktadır.
Alanya Ayr.-Hadim Kesimi
2012 Yılı Yatırım Programında 65 Km. tek yol standardında yer alan kesimin, kış aylarında sıklıkla trafiğe kapanan 10 Km.'lik bölümünde yapım çalışmalarına başlanılmıştır. Geri kalan 55 Km.'lik bölümde proje çalışmaları devam etmektedir.
-Bozkır içmesuyu şebekesinin yenilenmesi hakkında,
Kültür ve Turizm Bakanlığımızca turizm bölge, alan ve merkezleri ile turizm potansiyeli arz eden yörelerde altyapı uygulamalarına mali destek verilmektedir. Bu kapsamda, 2012 yılında Bozkır Belediyesinin İçme Suyu Hattı Yenilenmesi işiyle ilgili mali yardım talep dosyası anılan Bakanlığa iletilmiş olup, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için Bozkır Belediyesi ile irtibata geçilmiştir.
-Bozkır ilçesine doğal gaz götürülmesi hakkında,
BOTAŞ tarafından doğal gaz götürülen illerle bağlantılı ilçe taleplerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmada, Bozkır ilçesinden ana iletim hattına yapılması gereken 12 km uzunluğundaki bağlantı hattı için ihtiyaç duyulan yatırım tutarı ayrıntılı olmayan bir yaklaşımla 6 milyon TL nin üzerinde hesaplanmıştır. Ayrıca mevzuat gereği özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi söz konusu olan şehir içi dağıtım yatırım tutarı ise 700 bin TL civarında öngörülmektedir.
Bu çalışma kapsamında yapılan talep tahminine göre; Bozkır ilçe merkezinin konut sektörü doğal gaz talebinin nihai safhada (plato periyotta) 2 milyon m3/yıla ulaşması beklenmektedir. Ancak, gerek talep tahmini, gerekse yatırım tutarına ilişkin daha hassas yapılacak bir çalışmanın bu değerlerin menfi yönde değişimini getirmesinin söz konusu olacağı değerlendirilmektedir
Toplam maliyetin proje getirişine bölünmesi ile yapılan yaklaşık geri ödeme süresi için yapılan hesaplamada ilçenin düşük olan talebi nedeniyle projenin itfa süresi çok uzun olup, bağlantı hattının yapılması noktasında finansal yönden bir karlılık görülmemektedir.
4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 5367 sayılı Kanuna eklenen I. maddesine göre bir il sınırları içerisinde kalmak kaydıyla Dağıtım şirketlerinin belirlenmiş dağıtım bölgesi genişletilmek suretiyle o il dahilindeki ilçeler için doğal gaz kullanımı mümkün olmaktadır Bu bağlamda Bozkır İlçesi'nde konut ve ticari sektörde doğal gaz kullanılabilmesi için Konya'da dağıtım lisansına sahip şirket tarafından talep gelmesi kaydıyla ilçenin EPDK tarafından dağıtım bölgesi kapsamına dahil edilmek suretiyle şehir içi dağıtım altyapısının oluşturulması gerekmektedir
-Bozkır'da bir fakülte ve Sağlık Yüksekokulu açılması ve mevcut MYO'da yeni programlar açılması talepleri hakkında,
2809 sayılı Kanun'un 30. Maddesi gereğince Bakanlar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi ile üniversitelere bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurmaya yetkilidir. Dolayısıyla üniversite bünyesinde bir fakülte ya da yüksekokul kurulabilmesi için Üniversite senatosunun bu yönde bir karar alması, bu kararın YÖK tarafından onaylanarak Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) sunulması gerekmektedir. Daha soma MEB, Kalkınma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı gibi kurumların görüşlerini de alarak bir görüş hazırlamakta ve konuyu Bakanlar Kuruluna iletmektedir. Talep Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanmaktadır.
Öte yandan, 2547 sayılı 2547 sayılı Kanun'un 7. Maddesi gereğince fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları (MYO) gibi birimlerin bünyesinde yeni bölüm, ana bilim dalı vb. alt birimlerin kurulması YÖK kararım gerektirmektedir. Bu itibarla, bir MYO bünyesinde yeni bir bölüm açılabilmesi için Üniversite senatosu tarafından bu yönde bir karar alınarak YÖK'e iletilmesi ve YÖK'ün de talebi uygun görmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak, Bozkır'da bir fakülte kurulması ve MYO'da yeni programlar açılması ile sağlık meslek lisesi veya meslek yüksekokulu açılması yukarıda özetlenen süreçlere tabidir. Bahsedilen süreçlerden geçmeden, soruda ima edildiği tarzda talimatla bir fakülte, yüksekokul ya da bir akademik birim içerinde yeni bir bölüm kurulması mevzuat gereği mümkün değildir.
-Organik tarım, arıcılık, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi dallarında, tahin, elma, el sanatları gibi yöresel ürün ve alanlarda özel teşvik uygulamalarının getirilmesi hakkında,
Organik tarım;
2012 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında hazırlanan ve 2012-2014 yılları arasında uygulanacak olan "Konya İli Dağlık Köylerde Organik Ceviz Yetiştiriciliği Projesi" ile "Konya İlinde Yüksek Sistem Organik Bağcılık Projesi" destek kapsamına alınmıştır. Söz konusu projeler ile Konya iline bağlı köylerde yaşayan çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve beceri kazandırılması yolu ile organik tarımın benimsenmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Konya ilinin Bozkır ilçesi kapsamında ise, Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS)'nde kayıtlı 1 üretici bulunmakta olup, söz konusu üretici 8 dekar alanda yetiştiricilik yapmaktadır.
Arıcılık, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi dallarında, elma gibi yöresel ürün ve alanlarda özel teşvik uygulamalarının getirilmesi;
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla, hayvan başına destek ödemesi, yem bitkileri üretimi, süt primi, et desteği gibi ödemeler yapılmaktadır. Bununla birlikte, arıcılık özelinde, söz konusu ekonomik faaliyetin geliştirilmesi amacıyla kovan başına destek ödemesi yapılmaktadır. Ülke genelini kapsayan ve önemli tutarda kaynak kullanılan bu destekler, Bozkır ilçesinde de tarımın geliştirilmesine önemli katkıda bulunmaktadır.
Meyvecilik ile ilgili olarak ise, elma da içinde olmak üzere, sertifikalı fidan kullanarak bahçe tesisi yapan üreticilere dekar başına ödeme yapılmaktadır.
Diğer taraftan, tarımsal ürün işleme sanayinin geliştirilmesi amacıyla, modern ürün işleme tesislerinin kurulması ve mevcutların modernizasyonu için Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe destekleri sağlanmaktadır.
Benzer şekilde, IPARD programı çerçevesinde Konya'da et, süt ve kanatlı işletmelerin iyileştirilmesi yam sıra bu işletmelerden elde edilecek ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar, AB fonlarından sağlanan hibe kaynakları ile desteklenmektedir.
-Bozkır yayla yollarının yapımına ilişkin konu hakkında ,
Bozkır Yayla Yollarının yapımı için mali yardım talep dosyasının Valiliğe veya Kültür ve Turizm Bakanlığımıza iletilmesi durumunda mezkur talep değerlendirilmeye alınacaktır.
-Zengibar Kalesi'nde kazı çalışması başlatılması hakkında,
Zengibar Kalesi'nde Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman DOĞANAY tarafından 2010 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile gerçekleştirilmek istenen kazı çalışmasına ilişkin başvuru incelenmiş olup, adı geçen alanda öncelikle bir yüzey araştırması yapılmasının yerinde olacağı mütalaa edilmiştir. Yrd. Doç. Dr. Osman DOĞANAY'm başvurusu üzerine Zengibar Kalesi ve çevresinde yüzey araştırması gerçekleştirilmesi konusunda gerekli izin verilmiş, söz konusu yüzey araştırması Bakanlığımızca sağlanan ödenekle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 08/10/2010 tarihli ve 209079 sayılı yazımızla Bakanlar Kurulu Kararı kazı çalışmaları için yapılacak yeni müracaatlarda kazı başkan adaylarının en az Doçent seviyesinde olması gerektiği, ilgili tüm Üniversite Rektörlükleri ve Arkeoloji Enstitülerine bildirilmiştir.
Zengibar Kalesi'nde kazı çalışması gerçekleştirilmesine ilişkin başvuru yapıldığı takdirde, yapılan başvurular 2863 sayılı Kanun, ilgili yönetmelik ve yönergeler çerçevesinde değerlendirilecektir.
CEVAP 3:
Ülkemiz mali ve bütçeleme sisteminde kamu yatırımları için ödenek tahsisleri yapılırken, makroekonomik, bölgesel, sektörel ve proje bazındaki öncelikler yanında, kalkınmada öncelikli bölgelerde yürütülen veya yürütülecek olan projelere öncelik verilmekle beraber, il bazında tahsis yapılmamaktadır. Kalkınma Bakanlığı kamu yatırımları için ödenek tahsisleri yapılırken koordinatör kurum olarak hizmet vermektedir. Proje teklifleri ilgili Bakanlıklarca hazırlanmakta ve kaynak tahsisi için Kalkınma Bakanlığına sunulmaktadır. Hazırlanma aşamasında olan yatırımlara dair bilgilere ilgili Bakanlıklardan ulaşılabilir.