TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren ve 43 üncü maddeden itibaren görüşmelerine Pazar günü devam edilecek olan Torba Kanun görüşmelerinde; tıp fakültelerinin altıncı yıla geçen öğrencilerine intörn eğitimi döneminde oniki ay süreyle 4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda (net 295 lira, 1 Temmuzda net 310 lira civarında) ücret ödenmesi kabul edilmiştir.
Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde gündeme getirdiğim konu üzerinde partilerin mutabakatı üzerine Genel Kurulda verilen ve kabul edilen önerge aşağıda sunulmuştur. (Önerimde sigortalılık hizmetinden sayılması da yer almasına karşın mutabakat sağlanamadığından önergede uzun vadeli sigorta kolları hariç tutulmuştur)
Bu düzenlemenin Tıp Fakültesi öğrencilerine intörn eğitimi döneminde önemli bir katkı sağlayacağını ifade ediyor, hayırlı olmasını diliyorum. (Teklifin tamamının görüşmeleri muhtemelen Pazar günü tamamlanacaktır.) Saygılarımla,
MUSTAFA KALAYCI
MHP KONYA MİLLETVEKİLİ
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan kanun teklifine aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve talep ederiz.
Nurettin Canikli (AKP Giresun),
Mehmet Şandır (MHP Mersin,)
Ferit Mevlüt Aslanoğlu (CHP İstanbul)
(…Diğer bazı milletvekilleri)
MADDE 33- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Ek Madde 29- Türk vatandaşı olup, üniversitelerin (Gülhane Askeri Tıp Akademisi dahil) tıp fakültelerinin beşinci yılını tamamlayıp altıncı yıla geçen öğrencilerine intörn eğitimi döneminde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında ilgili kurumların bütçesinden oniki ay süreyle 4.350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda artık ücret ödenir. Bu şekilde ücret ödenmiş olması 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmasını gerektirmeyeceği gibi bu çalışma sebebiyle uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası ile analık sigortası açısından sigortalılık ilişkisi kurulamaz. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesilmez ve bu ödemelere ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunca müştereken belirlenir."