Yağmurun bol olduğu bahar aylarında (Nisan-Mayıs) köyümüzde boş arazilerde mantar yetişmektedir. Toprağın altında Patates misali büyüyen mantar olgunlaşmaya başladığı döneminde toprağı çatlatır ve yerini belli eder. Tabiyki bunu mantar toplama uzmanları daha iyi bilir.Hiç mantar toplamadıysanız sizin orada mantar olduğunu bilmeniz bir hayli zordur. Mantar tam olgunlaştığı zaman ise toprağı patlatarak gün ışığına çıkar ve rahatlıkla gözlemlenip toplanabilir.
Mantarı toplarken koparmak yerine etrafını çıbuk yardımıyla açarak gövdesi kökünden kopmadan kökü ile birlikte toplamak gerekli. Yoğun yağış olduğu günün ertesi günü güneş açtıysa bilinki o gün mantar bol olur. Daha önce mantar bulduğunuz yerler var ise diğer senelerde aynı yerlerde muhakkak mantar bulunuyor. Köyümüzde o yerlerede Mantar Ocağı deniliyor.
Mantar çıkan dönemlerde köyde bir telaş ve bir yarış oluyor. Mantar gündemden hiç düşmüyor. Konya'daki köylülerimizde hep şunu beklerler ve dillendirirler Köyden bir mantar, bir tavşan olsada yesek. Herkesin gündeminden düşmeyen mantarın talep edeni çok olduğu için mantar toplamaya erken yani Sabah namazından somra çıkıp araziye inmek gerek.
En son yapacağımızda topladığımız mantarları yıkayıp, soğan, biber, domatesininde eksik etmeden yağda kızartıp afiyetle yeme kalıyor. Bizim yeme tercih ve tavisiyemiz bu olur, istenilirse başka yemeklerlede tüketilebilir.
Dipnot: Köyümüzde mantardan zehirleme olmamıştır ve fotoğraflar bu yıl çekilmiştir.
Kaynak: Armutlukoyu.net