Güzel ahlak sahibi olmak isteyen bir kimse, gülmesinde de ölçülü olmalıdır. Çok gülmemeli, gülünce-de kahkaha ile gülmemelidir. Sevgili peygamberimiz(SAV)insanların en mütebessimi idi. Hiç bir zaman kahkaha ile gülmez, güldükleri zaman sadece tebessüm ederek gülerlerdi.(Şemail-i Şerif)
Hz.Aişe, bu konuda şöyle demektedir. Peygamber Efendimizin bir kez olsun tam bir biçimde güldüğüne rastlamadım, O hep gülümserdi. Hz Abdullah bin Hari b. Cez şöyle demektedir: Peygamber Efendimizden daha çok gülümseyen kimseyi görmedim. Peygamber Efendimizin gülmeleri hep gülümseme idi.
Hz. Ebu Hüreyre, Peygamber Efendimizin(SAV) Şöyle buyurduğunu naklediyor: Haramlardan sakın ki, insanların en ağabeydi olasın. Allah’ın taksimine razı olki, halkın en zengini olasın. Komşuna iyilik yap ki kamil mümin olasın. Nefsin için sevdiğini insanlar için de sevki, halis Müslüman olasın. Bir de sakın çok gülme. Zira fazla gülme kalbi öldürür.(Ramuz)
Ebu Zer Gifari, Resulullah’ın şöyle buyurduğunu anlattı: Eger bildiğim kadarını bilseydiniz, az güler çok ağlardınız, Eğer benim bildiğim kadarını bilseydiniz, dağlara çıkardınız Eğer bildiğim kadarını bilseydiniz, durmadan Rabbinize yalvarır, ağlardınız. Eğer bildiğim kadarını bilseydiniz. Kadınlarınızla yatamazdınız yataklarınızda duramazdınız(Tenbihül- Gafilin)
Yahya Muaz Raizi şöyle der: Dört şey vardır ki, mümini gülmeye bırakmaz 1-Ahiret işleri 2-Geçim derdi 3-Günahların verdiği gam keder 4-Musibetlerden gelen elemler. Bunun bir manasıda şu dur, Mümin bu dört şeyle meşgul olmalı. Çünkü bunlar onu kahkaha ile gülmekten alı koyar. Üç şey kalbi karartır; Çok gülmek, acıkmadan yemek ve lüzumsuz konuşmak. Ebu Zer şöyle der; Dünya kısadır, orada istedikleri kadar gülsünler. Ancak ahrete vardıklarında Allah’ın huzuruna çıktıkları zaman hep ağlarlar Ahiret sonsuzdur bu yüzden oranın ağlaması da sonsuz olur.
Kalbi temiz olan hep iyi işler yapar, kalbi bozuk olan da kötü işler yapar. Hadis-i şerifte; Kalb bozuk olunca bedenin işleri de hep bozuk olur buyruldu. Kalbin kararmasının 4 alameti vardır. 1-İbadetin tadını duymaz 2-Allah korkusu hatırına gelmez 3-Gördüklerinden ibret almaz. 4-Okuduklarını öğrendiklerini anlayıp kavrayamaz.
Muhammed Parisa hazretleri buyuruyor ki, İnsanı Allah’ü Te’ alanın rızasına sevgisine kavuşturan yol kalptir. İnsanı Allah’ü Te aladan uzaklaştıran şeylerin en zararlısı dünya sevgisinin kalbi karartmasıdır. Kalbi kararan dünyayı faydasız şeyleri sever. Malı, makamı ve Allah tan gayrisini sevmek ve günah işlemek, kalbi temizlemeye engeldir. Kalbin temizlenmesi İslamiyet uymakla olur. Namaz kılmak kalbi temizler. Kur’anı-Kerim okumak ve ölümü çok hatırlamak günah işleyince hemen tövbe ve istiğfar etmek ve oruç tutmak kalbi temizler. Paslanan her şeyin bir cilası vardır. Kalbin cilası Estağfurullah demektir.
Kalb, ekin yemek ise yağmur gibidir. Fazla su ekini kuruttuğu gibi, fazla yemek de kalbi öldürür. Kalbini az gülüp az yemekle ihya et açlıkla temizle ki yumaşıyıp parlayasın!(imamı gazali)Rutubette demirin paslandığı gibi, günah kiri kalbi paslandırır. Kalbin cilası ise ölümü çok hatırlamak ve Kur’an-ı Kerim okumaktır.
Haftanın Sözü;* Yürek yanmadıkça, göz yaşarmaz. Ne kadar zengin olsan, Ancak yiyebileceğin kadar yersin.*Denize testiyi daldırsan, alabileceği kadar su alır, gerisi kalır.(Mevlana)