MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın
TBMM Genel Kurulunda
Afet Sigortaları Kanun Tasarısı Görüşmeleri Esnasında
Gündeme Taşıdığı Konular
TBMM’de dün gece kabul edilen Afet Sigortaları Kanunu Tasarısının geneli üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına konuşma yapan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı afette maruz kalan Konyalı ve Karamanlı çiftçilerin mağduriyetini tekrar gündeme taşımış ve şu konuları dile getirmiştir.
Konya’da yaşanan afetler nedeniyle zarara uğrayan çiftçiler mağdur olmuş, kayıpları telafi edilmemiştir.
Geçen yıl Ereğli ilçesinin Gaybi ve Yıldızlı köylerinde yağan dolu sebebiyle meyvelerde ve ekili alanda büyük hasar oluşmuş, çiftçinin mağduriyeti giderilmemiştir.
Beyşehir, Seydişehir, Derebucak, Bozkır, Ahırlı, Yalıhüyük ilçelerinde sel ve su basması nedeniyle çiftçilerin ekili alanlarında oluşan hasarlar hala karşılanmamıştır.
Geçen ay yaşanan şiddetli rüzgar ve kum fırtınası nedeniyle özellikle Karatay, Cihanbeyli, Altınekin, Kulu ilçelerinde olmak üzere Konya’da ekili alanlarda büyük hasar vermiş, tarladaki pancar, arpa ve buğdayın neredeyse tamamını söküp atmıştır. Yaşanan afetle ilgili hasar tespitleri yapılmakla birlikte, tarım sigortası yaptıran çiftçilerin hasarlarının karşılanabileceği ifade edilmektedir. Bu durumda zaten zor durumda faaliyetini sürdürmeye çalışan çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun mağduriyeti giderilemeyecektir.
Tarım sigortasının henüz geçiş sürecinde olduğu da dikkate alınarak, tabii afetler nedeniyle çiftçinin yaşadığı mağduriyeti hiç olmazsa kısmen giderecek bir düzenleme yapılmalıdır.
Yine Konya’nın Hadim, Taşkent ve Bozkır ilçeleri ile Karaman’ın Sarıveliler, Başyayla ve Ermenek ilçelerinde 2012 kış aylarında meydana gelen yoğun kar yağışı sonucu, kar ağırlığı nedeniyle özellikle kiraz ve ceviz olmak üzere meyve ağaçlarının dalları kırılmış olup, yapılan hasar tespitlerine göre %60’ın üzerinde kayıp sözkonusudur. Hala kar nedeniyle ulaşılamayan ve hasar tespiti yapılamayan bahçeler bulunmaktadır.
Bu afete neden olan kar basması riski tarım sigortası kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla, gerekli devlet yardımları yapılmalı, Konya ve Karaman’daki kiraz ve ceviz üreticilerinin kayıpları giderilmelidir.
Ayrıca, yardımların yapılabilmesi için aranan, ürünlerin, canlı - cansız üretim araçlarının ve tesislerin değer itibariyle en az %40 oranında zarar görmesi şartı mutlaka hafifletilmelidir.
Afete maruz kalan çiftçilerin kayıpları karşılanmamaktadır
Ülkemizde tarım sigortaları, yıllara göre çok az gelişme gösterebilmiştir. Bugün tarım sigortası yaptıran çiftçilerin önemli bir kısmını sözleşmeli üretim yapanlar oluşturmaktadır.
Tarım Sigortası Kanununa göre belirlenen afetler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, devlet yardımlarından yararlanamamaktadır.
Tarım sigortası kapsamında olmayan afetlerde ise, devletçe yardım yapılabilmesi için çiftçilerin ürünlerinin, canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az %40 oranında zarar görmesi, ayrıca bu zararı karşılayacak geliri bulunmaması ve borç alma imkanı olmaması gerekmektedir. % 40'dan az zarar görmesi halinde ise tarımsal faaliyetlerini devam ettiremeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma düşmesi gerekmektedir.
Sonuç itibariyle tabii afete maruz kalan çiftçilerin kayıpları genel olarak karşılanamamaktadır.
Çiftçimiz gerçekten zor günler yaşamaktadır.
Ağır girdi maliyetleri altında ezilen Çiftçinin prim ödeyecek gücü dahi kalmamıştır.
Mazot, gübre, enerji, ilaç ve tohum başta olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar çiftçilerin üretim yapmasını güçleştirmiştir.
Çiftçinin sadece bankalara olan kredi borçları her yıl katlanarak artmakta olup, 2011 yılı sonu itibariyle 31 milyar liraya kadar yükselmiştir.
Çiftçi borcunu ödeyebilmek için traktörünü satmak zorunda kalmaktadır.
Ancak, Çiftçinin bu durumu AKP Hükûmetinin umurunda bile değildir.