GÜNDÜĞÜN:Batımızda, iki kilometre uzağımızda 30 evlik bir köy. Esasen komşu köy demek yanlış. Adeta mahallemiz gibi, maddi ve manevi yaşantımız aynı.Tarlalarımız birbirine karışık kız alıp vermede gurbet sayılmaz.
DEREKÖYÜ: Güney doğumuzda beş kilometre uzakta. İlişkilerimiz yoğun. İçerisinden Çarşamba Çayı geçiyor. Çok sayıda su değirmeni var. Unumuzu burada öğütürüz. Bütün çevre köyler de öyle. Ayrıca dokuma tezgahları var. Yörenin sanayi köyü diyebiliriz. Ta ki Motorlu değirmenler çıkana kadar. Kız alıp verilir. 1950 - 1951 yılı kışında iki köy arasında kavga oldu, bir kişi hayatını kaybetti.Bugün gerek bizim köylüler gerekse özünde çok efendi olan Dere köylüleri bunu üzüntü ile anıyoruz. Bu olaydan sonra iki köy arasındaki sınır yeniden belirlendi. Dalmaz tepesi başı ile küçük sivri tepesi hattı sınır kabul edildi.
ALİÇERÇİ; Kuzeybatımızda 4 kilometre uzakta,tarlalarımız yer yer karışık. Kız alıp verme oldukça var.
AHIRLI: Beş kilometre batımızda, eskiden nahiyemizdi. Şimdi ilçe. Kız alıp verme oldukça fazla. Salı günleri Pazar kuruluyor. Bizim köy fazla sebze ve meyvelerini burda satıyor. Atların, eşeklerin nallanmaları burda oluyor.Ayrıca saban demiri, kazma, balta, pulluk vs. bakımı ve tamiri burada yapılıyor. Ormanlarımız meralarımız birbirine karışıyor. Bundan dolayı çok öncelerden gelen sınır anlaşmazlıkları var, zamanla kavgaya dönüşmüş ve üzücü olaylar olmuş.Atalarımızdan bu konuda bir hikaye dinledik; belki gerçek belki espri: Ahırlı'dan gelip bizim köyde evlenen bir kadın, kocası Ahırlı korusundan odun kesip getirdi diye evliliğini bitirmiştir.
AKÇAPINAR: 5 kilometre doğumuzda. İlişkiler fazla değil. Burda keten ve haşhaş tohumundan yağ çıkaran
yağhaneler var. Onun için gidiliyor.
BOZDAM: . 4 kilometre kuzeydoğumuzda. Tarlalarımız bir çok yerde birbirine karışıyor. İlişkiler yoğun değil.
SOBRAN (BAĞYURDU): 5 kilometre kuzeyimizde.Konya'ya yaya gidildiği zamanlar yol üzeri. Toprak testiler,
çeşitli toprak kaplar imal ediliyor. Suyu iyi soğuttuğu için tercih edilir. İlişkiler bunun dışında yoğun değil.
BADEMLİ: Köyümüze göre konumu aynen Sobran gibi. İlişki az.
SORKUN VE KURUÇAY: Bu köyler yakın komşu değil, orman içindeler. Hayvancılık ve orman ürünleriyle
geçinirler. Bu yönden alışveriş yoğun.
YALIHÜYÜK VE SUĞLA GÖLÜ: Bize komşu olmamakla beraber bilmemiz gereken yerler. 10 kilometre batımızda dır. Yalıhüyük (şimdi ilçe) göl kıyısındadır. Gölde balıkçılık var. Bura balıkçıları sık sık köyümüze tuttukları taze sazan balıklarını getirirler. Bazen para ile bazen de patates -soğan ile takas ederek değerlendiriyorlar. Suğla gölünün balıklarını unutmamız mümkün değil.Suğla gölünün suları bazen çekilir. Göl soğulur. Bu yıllarca sürebilir. Çok verimli bir arazi oluşur. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Gölün mümbit arazisi yalnız göl kıyısı köyleri değil Bozkır ilçesinin Yazı Kolu adıyla anılan bütün köyleri tarafından da ekilir. Köylüler bu dönemde çok rahatlarlar.Zaman içinde bazı köylerin özellikle bizim köyün bu tarihi hakkı gasp edilmiştir.
BOZKIR: 10 kilometre doğumuzda ilçemizdir. 50'den fazla köyün, hatta daha uzak yörelerin ticaret merkezidir. İçinden Çarşamba çayı geçer. Selçuklulardan kalma tarihi köprüsü, yine tarihi camisi ve çeşmesi vardır. Son yıllarda kız alıp vermelerde olmuştur.
Meyre Köyü Notları -2003 / Hüseyin Çetin
Kaynak SHM: http://bozkirhaberleri.blogspot.com/2012/04/komsu-koylerimiz-ustune.html#ixzz2iM9KAkdo
KOMŞU KÖYLERİMİZ ÜSTÜNE
Cumartesi, Nisan 21, 2012
0
Tags
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.