BEDEN DİLİ ÜZERİNE

Yakup Çetin
0
Beden dili sessiz bir film seyrederken aldığınız mesajlardır.

İletişimin verimliliğini sağlayan en önemli unsur beden dilidir. Beden dili sayesinde karşımızdaki kimsenin davranışlarından düşüncelerini anlayabilirsiniz. İnsanlar, konuşma yoluyla gerçek düşüncelerini gizleyebilirler ama beden diliyle gizleyemezler. Beden dili asla yalan söylemez. Beden dili, söz ve ses kullanmadan bedenimizle iletişime geçiş şeklidir. Anlamak için kelimelere ihtiyaç yoktur. Bedenimizin duruşu, jestlerimiz, yüz ifadelerimiz, görünüşümüz ve algılama ipuçları beden dilinin parçalarıdır. Bedenimizi kullanma şeklimiz ruh halimizi ve düşüncelerimizi etkilemektedir. Havaya kalkmış ve sıkılmış bir yumruk tehdit ifadesidir. Vb

Kişiler arasındaki görüş farklılıklarının sebebi, bilginin farklı algılanışı, farklı yorumlanışı ve farklı kullanılışından kaynaklanır. Beden dili, bu ayrılıkları en aza indirmenin yollarından biridir. Tabii-ki beden dili de kültürlere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Kafayı iki yana sallayarak yaptığımız hayır hareketi, Bulgaristan toplumunda evet olarak algılanmaktadır.

Yalan söyleyen kişinin alnı terler, göz bebeği küçülür veya büyür, yüz kasları kıpırdar. Bu vücut hareketleri kişinin yalanını ele verir. Emniyet görevlileri gözaltına aldıkları bir şüpheliyi, yalnız başına karanlık bir odaya alarak onun beden hareketlerini gözlerler. Yalan söylendiğinde kişiyi ele verecek yegâne delil vücut hareketleridir. Yalan söyleyen veya gerçeği saklayan kişi, ellerini ve kollarını daha az kullanır. Bazen ellerini sımsıkı kapatır, bazen de ellerini cebine koyar. Avuçların açık durması dürüstlüğün ifadesidir.

İnsanlar yalan söyleme anında burun kaşıma, eli yüze götürme gibi büyük hareketleri kontrol edebiliyorlar, ama göz bebeği büyümesi, yanakların kızarması gibi küçük hareketleri kontrol edemiyorlar. Bu yüzden en iyi yalan söyleme şekli telefonda yalan söylemektir! Pazarlamacılara, müşterilere satılan malı neden alamayacağını anlatırken onun avuçlarına bakmaları öğretilir. Gerçek nedenler, sadece avuçlar açıkken söylenir.

Olumlu izlenim yaratan, Beden dili özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.

*Göz teması: İnsanların yüzüne bakanlar, bakmayanlardan daha çok hoşa gider. Gözler ruhun aynasıdır. *Yüz ifadesi: Canlı olun, mükkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm edin vede güleç olun. Yüzünüz çevreye olan ilgiyi yansıtsın.* Baş hareketleri: Karşınızdaki konuşurken sık sık başınızı aşağı yukarı hareket ettirerek onu anladığınızı ve dinlediğinizi hissettirin, Başınızı hafif dik tutunuz. *Jestler: Çok aşırıya gitmeden jestlerinizi kullanın. Ellerinizi cebinizde tutmaktan ve kollarınızı kavuşturmaktan, ellerinizle ağzınızı örtmekten kaçının. Açık ve anlaşılır jestleri tercih edin. *Beden Duruşu: Ayakta iseniz dik durun, oturuyorsanız sandalye ve koltuğunuzu tam olarak doldurun ve arkanıza yaslanın. Birisi ile konuşurken ve birisi doğrudan sizinle konuşurken öne eğilin ve iğlinizi gösterin. *Yakınlık: İnsanlara daima onları rahatsız edecek, mümkün olanın yakın mesafede durmaya çalışın.* Yöneliş: Daima konuştuğunuz ve sizinle konuşan insana dönük olun. İkiden fazla insanla bir gurup oluşturuyorsanız, sizin için önemli olanların dışındakilere merkezinizi kapatmayın. Mümkün olduğu kadar çok kişiye merkezinizi açık tutun.* Bedensel temas: İnsanları tedirgin etmeden, mümkün anda her durumda bedensel teması kullanın. Özellikle sizlerden gençlere, aynı cinsiyetten olanlara, sizlerden daha alt statüde olanlarla bedensel teması kurmak için her fırsatı değerlendirin.* Dış görünüş. Gurup normlarına, toplumsal rol ve statünüze uygun giyinin. Giyiminize mümkün olduğunca renk katın. *Konuşmanın sözel özellikleri: Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçının. Bir topluluk içinde dinlediğinize yakın konuşun, sesinizin yüksekliğini ve tonunu bulunduğunuz ortama göre ayarlayın.(Kazandıran beden dili Zülfikar ÖZKAN)

Haftanın sözü: Bir kimsenin seninle tokalaşmasını istiyorsan, önce sen o kişinin iç dünyasına dokunacaksın!
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)