Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Başkent Doğalgaz'da nihai pazarlık görüşmesinin nisan sonu veya mayıs başında, köprü otoyollarda ise haziran başında gerçekleştirileceğini bildirdi.
Aksu, AA muhabirinin 2012 yılı özelleştirme işlemlerine ilişkin sorularını yanıtlarken, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme ihalesini bu yıl içinde sonuçlandırmak istediklerini belirterek, Başkent Doğalgaz'ın Türkiye'nin ikinci en büyük ve tarifeleri 2017 sonuna kadar sabitlenmiş tek doğalgaz dağıtım şirketi olduğunu kaydetti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) açıkladığı yeni tarife düzeniyle, Başkent Doğalgaz'ın sattığı elektrik fiyatının, diğer bölgelerdeki elektrik fiyatına denk düşmesinin sağlandığını ifade eden Aksu, Başkent Doğalgaz'ın 2 milyon abonesi ve yıllık 3 milyar metre küpe dayanan doğalgaz tüketimi bulunduğunu söyledi.
Ahmet Aksu, ihaleyle ilgilenen kurumsal yatırımcılar olduğunu da kaydederek, şartların değişmesi nedeniyle, daha önceki ihale fiyatıyla, yeni oluşacak fiyat konusunda karşılaştırmaya gidilmesinin doğru olmadığını söyledi.
Köprü ve otoyolların özelleştirmesiyle Avrupa'dan, ABD'den, Uzak Doğu'dan konsorsiyumlar dahilinde ilgilenen yabancı yatırımcıların yanısıra, yerli yatırımcıların da bulunduğunu ifade eden Aksu, söz konusu özelleştirmeyle 10'a yakın firmanın ilgilendiğini kaydetti.
Aksu, son tekliflerin alınmasının ardından, mayıs sonunda en geç haziran başında özelleştirme ihalesinin gerçekleştirileceğini bildirdi.
Aksu, Başkent Doğalgaz ve köprü otoyollarda son teklif verme tahinde süre uzatımına gidilmesine ilişkin soru üzerine, ihalelerle ilgilenen yatırımcıların ihaleye en iyi şekilde yerli ve yabancı ortaklıklarla birlikte hazırlanabilmek ve gerekli finansmanı temin ettikten sonra ihaleye daha iyi şartlarda teklif vermek için, süre uzatımıyla ilgili talepleri bulunduğunu ve bu talepler doğrultusunda süre uzatımının sağlandığını anlattı.
Bu arada, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'de bulunan yüzde 80 hissenin özelleştirilmesi amacıyla, 26 Temmuz 2011 tarihinde ilana çıkılmış, 31 Ekim 2011 olarak belirlenen son teklif verme süresi de 16 Nisan 2012 tarihine uzatılmıştı.
Tek paket halinde 25 yıl süreyle, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollarda ise 25 Ağustos 2011'de ihale ilanına çıkılmış, son teklif verme tarihi de 17 Mayıs 2012 tarihine kadar ertelenmişti.
Petkim ihalesi, en geç nisan başında
Aksu, Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş'de bulunan yüzde 20 idare hissesi ile Petkim'deki Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) ait yüzde 10,32 oranındaki hissenin özelleştirmesi için ilana çıkıldığını da kaydederek, son tekliflerin alınmasının ardından Petkim'de söz konusu hisselerin ihalesinin, en geç nisan başında biteceğini bildirdi.
Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş.'de bulunan yüzde 20'lik hissenin özelleştirilmesi amacıyla, 25 Ocak 2012 tarihinden itibaren verilen ilanlarla ihale açılmış, son teklif verme tarihi de 30 Mart 2012 olarak belirlenmişti.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesinde ÖİB'ye ait yüzde 10,32 oranındaki kamu hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde ise son teklif verme tarihi, 20 Mart 2012 olarak tespit edilmişti.
Denizcilik sektörü özelleştirmeleri
Başkan Vekili Aksu, 2012 yılı içinde denizcilik sektörüyle ilgili özelleştirme çalışmalarının ivme kazanacağını belirterek, aralarında Galataport, İzmir Kruvaze Limanı, İzmir Pasaport, Kalamış ve Taşucu Marinası'nın da bulunduğu liman ve marinalarda bu yıl içinde ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Mart ayında, akarsu hidroelektrik portföyünde ihaleye çıkacaklarını kaydeden Aksu, akarsu hidroelektrik portföyünde, Kısık (Kahramanmaraş), Ladik Büyükkızoğlu (Samsun), Durucasu (Amasya), Bozkır (Konya), Göksu (Konya), Bozüyük (Bilecik), Haraklı-Hendek (Sakarya), Pazarköy-Akyazı (Sakarya), Ermenek (Karaman), Engil (Van), Erciş (Van), Hoşap (Van) ve Koçköprü'nün bulunduğunu söyledi.
"İptal olan elektrik dağıtım bölgelerinde, uygun zamanda yeniden ihaleye çıkacağız"
Aksu, elektrik dağıtım ihalelerinde ilk devirlerin 2009 yılında yapıldığını, 2009'dan bugüne kadar 12 bölgenin devrinin gerçekleştirildiğini, bir bölgenin zaten özel sektörde olduğunu kaydederek, şu anda, 21 bölgeden 13'ünün özel sektör eliyle işletildiğini söyledi.
Aras Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinin Danıştay tarafından iptal edildiğini ve ÖİB tarafından temyiz başvurusunda bulunulduğunu kaydeden Aksu, şu anda Danıştay'ın nihai kararının beklendiğini, yatırımcıların hazır olduğunu, olumlu görüş gelmesi halinde devrin gerçekleşeceğini, gelmezse Danıştay'ın verdiği karar çerçevesinde, hukuka saygılı bir şekilde faaliyetlerin yürütüleceğini ve yeniden ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Aksu, Akdeniz, Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım AŞ'de yatırımcıların taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle ihalelerin iptal olduğunu kaydederek, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'da Aksa Elektrik AŞ'ye, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'ye Cengiz-Kolin-Limgaz OGG'ye devir için çalışmalara devam edildiğini, Van ve Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'de ise yatırımcıların ek teminatlarını yatırdığını ve süreç sonunda devrin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
İhalesi iptal edilen elektrik dağıtım bölgelerinde ÖİB olarak çalışmalara devam ettiklerini belirten Aksu, "Uygun zamanda yeniden ihaleye çıkacağız. Şartlar değişti, bazı şeylerin revize edilmesi gerekiyor" dedi.
Şeker fabrikası özelleştirmeleri
Başkan Vekili Aksu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde 5 yıl boyunca belirlenen kotalar çerçevesinde üretim şartı bulunduğunu ve ilave teminat alındığını anlatırken, şu anda hangi pancar ekim alanından pancar alınıyorsa, özelleştirme sonrasında da aynı pancar ekim sahalarından pancar alınacağını, çalışanların İş Kanunu ve toplu sözleşmelerden doğan bütün haklarının da korunduğunu kaydetti.
Şeker fabrikalarının özelleştirmesinde, şeker üretimiyle doğrudan ilgisi olmayan arsa, arazi ve taşınmazların, özelleştirme ihalelerinin dışında tutulduğunu ifade eden Aksu, söz konusu arazilerin ihtiyaç doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına devredileceğini veya ayrı olarak ihaleyle özelleştirileceğini söyledi.
Özel sektöre devri gerçekleştirilecek olan B ve C portföyünde de aynı şekilde bir politika izlendiğinin altını çizen Aksu, ilk aşamada ihalesi gerçekleştirilen fabrikaların devrini öngördüklerini söyledi.
Her ölçekteki yatırımcıya hitap edilecek
Her ölçekteki yatırımcıya hitap edebilecek, şirket, fabrika, arsa, arazi portföyünün bulunduğunu da ifade eden Aksu, "Piyasa şartlarını takip ederek, bunlardan en uygun olanını 2012 yılı içinde ihale etmeyi planlıyoruz" dedi.
Aksu, 2012 yılı için Bütçe Kanunu'nda özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar lira olarak tespit edildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:CnnTürk
Bozkır Hes ve Diğer Hes'lerde Özelleştirme takvimi hızlandı
Çarşamba, Şubat 15, 2012
0
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.