Enver Paşa Osmanlı İmparatorluğunu kurtaracak mucizeyi aradı!
Sarıkamış harekâtıyla ilgili olarak piyasada önemli belgeler ve eserler vardır. Dr Ramazan Balcı’nın Tarihin Sarıkamış Duruşması eseridir. Ayrıca Prof.Dr. Bingür Sönmez’in Ateşe Dönen Dünya kitabında da altı çizilen İntihar girişimi sayılabilecek bu hareketlerin psikolojik arka planında son bir çılgınlıkla, ölümle pençeleşen imparatorluğu kurtaracak mucizeyi aramanın yattığı belirtilmektedir.
Enver Paşayla ilgili çok şey söylenebilir. Ancak vatanseverliğinden, iyi niyetinden ve Kahramanlığından kimse şüphe edemez. Nitekim harekâtın 90. Yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilk defa yayınlanan bildiride’de yönetilebilir riskle, yönetilemeyen risk olgusuna dikkat çekilmiştir.
Sarıkamış harekâtı düşünce ve planlama bakımından son derece isabetlidir. Bugün bile hiç kimse harekât planının yanlışlığından söz etmez. Hatta mükemmel olduğunu söyleyenlerde vardır. Ancak donanım, zamanlama ve özellikle de uygulamadaki yetersizlik riski yönetilebilir olmaktan çıkarmış ve ne yazık ki felaketi getirmiştir. Buna rağmen Rus esaretinde büyük acılar yaşamış insanların torunları olarak bizler bugün geriye baktığımızda sadece bu esarete son verme niyetinden dolayı bile, Enver Paşa’yı anlamak ve minnet duymak durumundayız Almanya’nın niyeti ve harekâtın dünya dengelerine etkileri Osmanlı’nın sonunu getiren bir sonucu doğurmuş olsa da Enver Paşa bir büyük idealle yola çıkmıştı.
Sarıkamış’ın Türk tarihindeki yeri Çanakkale’den, bir Sakarya’dan farklı değildir. Sonucu trajedide olsa orada 60 bin şehit yatmaktadır. Kimi hesaba göre bu sayı 90 bin dolayındadır. Ayrıca son 200 yıl içinde Ruslarla 12 kez savaşıldığını ve bu savaşların da yine bu coğrafyada geçtiği unutulmamalıdır. Rusya tarihte en çok savaştığımız ve en çok şehit verdiğimiz devletlerin başında gelir. Bu uzun ve amansız savaşlar bölge halkını o kadar yormuş, o kadar üzmüş, o kadar yıldırmıştır ki bunu manilere, türkülere dökmüşlerdir.
Soğanlıda soğan olur. Kar tipi, boran olur. Urusu bozgun görenler. Anasından doğan olur. Mehmet Akif Çanakkale şehitleri için bir hilal uğruna Yarab ne güneşler batıyor demişti. Ondan yıllarca evvel o ahali halkı aynı duyguyu şöyle anlatıyordu; Çadırlar dağa kuruldu. Hücum borusu vuruldu. Bir Sarıkamış uğruna, Doksan bin fidan kırıldı.
Çanakkale’nin ve Sarıkamış’ın yeni nesillere gereği gibi öğretilmesi için ders kitaplarına konulması, Üniversitelerin ilgili bölümlerinde okutulması gerektiğine inanıyoruz. Bu toprakların hangi bedellerle vatan yapıldığı bilmek ve öğrenmek şarttır.
Bu milleti bölmek, bu vatanı parçalamak isteyenler, masa başında teslim olanlar önce Sarıkamış’ı örgensinler. Bu ülkenin her karışında yüz binlerce şehidin kanı var. Sarıkamış bu kanın bayraklaştığı bir coğrafyadır. Bir sembol, bir dönüm noktasıdır. Herkes iyi düşünecek bir daha düşünecek. Bugün sadece askeri tatbikatlarıyla veya kayağa meraklı olanların kış sporu yapmak için bildikleri Sarıkamış, Türk tarihinde en büyük bedelin ödendiği vatan toprağıdır.
Son Söz: Ateşe dönen dünyadan; Ayağınıza sıcak bir ayakkabı, sırtınıza kalın bir palto aldığınız zaman, lütfen onları Sarıkamış’taki şehitlerimizi hatırlayınız! Onlara bir FATİHA NE DERSİNİZ.