13/02/2007 tarihli TBMM Grup Toplantısı ve 28/02/2007 tarihli “Ulusa Sesleniş” konuşmalarında; “Dış Ticaret Müsteşarlığı, petrol ithal ettiğimiz 48 ülkeden kayıtları istedi. Bu ülkelerin 31’inden cevap geldi. Bu cevapların geldiği 31 ülke diyor ki, Türkiye bizden, son iki buçuk yıl içinde, 28 milyar dolarlık petrol ithal etti. Buradaki kayıtlara göre ise bu 31 ülkeden aynı dönemde ithal edilen akaryakıt miktarı sadece, 9,3 milyar dolar. Arada tam 18,7 milyar dolarlık bir fark var. ÖTV, KDV ve EPDK payını eklediğiniz zaman, bu fark, 38 milyar dolar seviyesine çıkıyor. Ve henüz 17 ülkenin kayıtlarını almış değiliz, bunlar da geldiği zaman, aradaki fark daha da büyüyecek…” diye açıklamalarınız olmuştur.
Bu bilgilere göre; ülkemize giren akaryakıtın üçte ikisi kaçak olup, 2,5 yılda en az 38 milyar dolarlık, yani yıllık en az 15 milyar dolarlık akaryakıt kaçakçılığı yapılmakta, devletin de yıllık en az 7,7 milyar dolar civarında vergi kaybı bulunmaktadır.
08/11/2007 tarihinde Gümrük Müsteşarlığı ile EPDK arasında bir işbirliği protokolü imzalanmış olup, o tarihte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Hayati Yazıcı “PKK terör örgütünün kullandığı araç gerecin parasını bir yerlerden temin ediyor. Onlar arasında akaryakıt kaçakçığının da olduğu yönünde istihbarat bilgileri var.” demiştir.
Yine, Maliye Bakanı tarafından 27/10/2011 tarihinde açıklanan Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planında, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yakalanan kaçak sigara miktarının 2008 ve 2009 yıllarında 10 milyon adet iken 2010 yılında 44 milyon adete, 2011 yılının ilk 9 ayında 50 milyon pakete ulaştığı ve söz konusu kaçakçılığın terör örgütüyle bağlantılı olduğu ifade edilmiştir.
Dolayısıyla, PKK terör örgütünün gerek akaryakıt, gerekse sigara kaçakçılığı yoluyla önemli tutarda kaynak temin ettiği ilgili bakanlarca da bilinmektedir.
Akaryakıt kaçakçılığının büyük oranda engelleneceğinin ifade edilmesinden bu yana 5 yıl geçmiştir. Bu konuda bir gelişme olup olmadığı konusu, gümrük, dış ticaret, güvenlik ve kaçakçılıktan sorumlu ilgili bakanlara sorulmuş, ancak verilen bilgilerden ve ilgili idarelerinin faaliyet raporlarından, bugüne kadar ortada kayda değer bir gelişme olmadığı anlaşılmıştır.
1) Başbakan olarak verdiğiniz bilgilere göre yıllık en az 7,7 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığı niçin önlenmiyor? Yurtdışından giren akaryakıt miktarının üçte ikisi düzeyine varan bu denli yüksek miktarda akaryakıt ülkemize nasıl kaçak girebilmektedir?
2) PKK terör örgütünün gelir kaynağı olduğu bilindiği halde, onlarca milyar dolarlık akaryakıt ve sigara kaçakçılığı neden engellenmemektedir? Neden tedbir alınmıyor?
3) Geçtiğimiz günlerde Şırnak Uludere’de yaşanan müessif olay sonrasında, bölgedeki vatandaşların akaryakıt ve sigara kaçakçığı yaptıklarının devlet tarafından bilindiği gündeme getirilmiştir. Bu doğru mudur? Kaçakçılara göz mü yumulmaktadır?
Mustafa KALAYCI
Konya Milletvekili
Sırıstat Haber