İlçemizin içinden geçen ve geçtiği yere can ve neşe veren Çarşamba çayı tarihinde kaç defa ve NEDEN taştığını bilmeden adeta CEZALANDIRILARAK kanal haline getirilmesi hedefleniyor.
Belki 80-90 bin liralık bir düzenleme ile asırlarca yine özgür akabilecek olan Çarşamba çayımız şimdi yüz binlerce lira harcanarak özgürlüğü elinden alınacak Peki, bundan kim ne kazanacak? Oy için 'seçimlerde beni desteklemez' korkusu ile dere yatağına veya üstüne bina yapılmasına izin verenler mi? Buna göz yuman görevli ve yetkililer mi?
Su hayattır. Bozkır bu su buradan aktığı için buraya kurulmuştur. Dedelerimizin yaptığı köprülere bir bakın. Hepsinde suyun güzelliğine yaraşır ve onunla bütünleşmiş köprüler var. Birde yeni yapılan köprülere bakın, hiçbir estetik kaygısı olmayan ve adeta suya inat imar edilmiş köprüler.
Geçtiğimiz yıl ve ondan önce meydana
gelen su taşkınlarının sebebi
Hamamın orada ki DSİ nin yaptığı benttir.
Geçmiş dönemlerde doğru düşünülmüş fakat yanlış uygulanmış olan ve yıkılan merkezde ki settir. O tarihe kadar bir araştırın gidin sorun DSİ ye kaç defa baskın olmuş diye. Gidin sorun ölçüm istasyonlarından alınan en yüksek su debisi ile çayın doğal yatağının su seviyesinin örtüşüp örtüşmediğini..
Çarşamba çayına illa ki müdahale edilmesi gerekir. Çünkü bir defa müdahale ettiniz ve doğal yatağının seviyesini bozdunuz. Dere yatağı ekim alanlarına çevrildi. Daraltıldı da daraltıldı. Gelişigüzel temeller yapıldı. Ve o temellerden dökülen taşlar dere yatağının akış yönünü değiştirdi. Bunu Boğazda bir gezi yapan her kes net bir şekilde görebilir. DSİ yetkilileri araçlarından inip biraz yürürlerse onlarda görür.
Kimse alınmasın gücenmesin. Çökelez deresinin yatağı adeta geçtiği yerde yaşayanların çöplüğü haline getirilmiştir. Yaz aylarında bir gezin dolaşın. “ su kışın götürür” mantığı???? İle çöplüğe dönmüş bir dere yatağı göreceksiniz. Bunu yapanlar kışın su taştığı zaman dövünenlerdir.
Öte yandan Çökelez Deresinin Çarşamba Çayına bağlandığı alan yıllardır temizlenmemiştir.
Belediye buranın sorumluluğu DSİ ye aittir benim müdahale iznim yoktur deyip işin içinden sıyrılıyor. bu yatağa çöp dökülmesine gözünü yummak nasıl bir görev anlayışıdır?
Bozkırdan Tutunda Karacahisar’a kadar bahçe sulama amaçlı yapılmış onlarca geçici set vardır. Bu setler eskiden ekim zamanı yapılır hasat zamanı bozulurdu vatandaşlarca. Şimdi ise genelde su lazım olduğu zaman yapılan bu setleri yıkılmıyor ve çoşan su ile dere yatağına yığılıyor. Dere yatağı her sette biraz daha doluyor.
Bunlar benim düşüncemdir ve tek bir amacı vardır ki benim gördüğüm güzellikleri gelecek nesillerimiz de görsün. Çarşambanın coşkusunu görsün. Boğazda yürürken açılan nefesini hissetsin. Suyun verdiği hayatı yaşasın.
31-01-2012
Hüseyin DUMRU