BASIN AÇIKLAMASI (5 ARALIK 2011)
21 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 14/7/2010 tarih ve 6005 sayılı Kanunda; Konya Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulduğu ve bu üniversitenin yeni kurulan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Fen Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Turizm Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Eğitim Bilimleri Enstitüsünden oluştuğuna dair hükümler yer almaktadır.
Hatırlanacağı üzere “Lisansüstü eğitime ağırlık veren bir yeni bir devlet üniversitesi kuruluyor” görüşüyle, hatta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonda alınmasını sağladığımız Konya Teknik Üniversitesinin kurulması kararı Genel Kurulda AKP Konya Milletvekillerince iptal ettirilerek, Konya Üniversitesi kurulmuştur.
Ancak, geçtiğimiz hafta, YÖK tarafından, Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Meram Tıp Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nin Konya Üniversitesi’ne bağlanmasına ilişkin tavsiye kararı aldığı öğrenilmiştir.
Bir defa, Konyalıdan habersiz Konya adına karar verme cüretinde bulunanların, ne olduğu bilinmeyen, hangi şahsi ve karanlık hesaplar uğruna bu kararın alınmasını sağladıklarını açıklamaları gerekmektedir. Muhalefet milletvekillerini zaten dikkate almayan AKP zihniyeti, acaba kendi milletvekillerini de mi takmamaktadır? Onlar da mı Konyalılar gibi bu gelişmeleri basından öğrenebilmektedir?
“Hani yeni üniversite kurulduydu?”, “Ne anladık biz bu işten?”
Görüldüğü üzere ve söylenenlerin aksine yeni bir üniversite kurmaktan ziyade, Selçuk Üniversitesinin mevcut potansiyelini kullanmaya tenezzül edilmektedir. Yeni fakültelerin açılması, yeni öğrencilerin alınması, yeni ödeneklerin tahsis edilmesi yoluyla Konya’ya gelecek hizmetler engellenmek istenmektedir
Konya’nın teknik üniversiteye kavuşmasını engelleyenlerin nasıl yanlış yaptıklarını, nasıl yanlış bilgi verdiklerini yaşanan gelişmeler ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, “Konya’ya yeni üniversite kazandırdık” diye caka satan AKP’nin amacının da Konya’nın geleceğini düşünmek değil, seçimler öncesi siyasi nema sağlamak olduğunu ortaya koymaktadır.
Hazreti Mevlana’nın diyarı, hoşgörü kenti Konya’nın bir evladı olmak, elbette tüm Konyalılar için her zaman övünç ve gurur vesilesidir. Ancak, bunun bedeli hep aldatılmak olmamalıdır. Konyalının yüksek hoşgörüsünü sürekli istismar edip aldattığını sananlara, nasıl olsa yine bir kılıf uydururuz diyerek kaçak güreşenlere, artık hak ettikleri ders verilmelidir.
YÖK’ün kararını TBMM gündemine taşıyan ve Milli Eğitim Bakanından bu kararın geri çevrilmesini isteyen soru önergem ekte sunulmuştur. Tüm hemşehrilerimi YÖK’ün aldığı bu karardan geri dönüşü sağlamak için AKP Hükümeti nezdinde girişimde bulunmaya davet ediyor, saygılar sunuyorum.
SORU ÖNERGESİ:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim. 05.12.2011
Mustafa KALAYCI
Konya Milletvekili
YÖK tarafından geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda, Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Meram Tıp Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nin yeni kurulan Konya Üniversitesi’ne bağlanmasına ilişkin oy çokluğuyla tavsiye kararı aldığı öğrenilmiştir.
Gece yarısı alınan bu karar, mazisinde olduğu gibi üniversiteler şehri olma yolunda ilerleyen Konya’nın aydınlık geleceği üzerine kara bulut gibi çökmüştür.
Lisansüstü eğitime ağırlık veren bir yeni bir devlet üniversitesi kuruluyor görüşüyle teknik üniversite kurulması da engellenerek, 14/7/2010 tarih ve 6005 sayılı Kanunla 6 fakülte, bir yüksekokul ve üç enstitüden oluşan Konya Üniversitesi kurulmuştur.
Ancak, gelinen süreç, yeni bir üniversite kurmaktan ziyade, Selçuk Üniversitesinin mevcut potansiyelini kullanmaya tenezzül edildiğini göstermektedir.
1) Konya Üniversitesinin 6005 sayılı Kanunla kurulması öngörülen fakülteleri açmak yerine, neden mevcut fakültelerin üzerine konulmak istenmektedir? Yeni üniversite diye, neden Konya kamuoyu yanıltılmıştır?
2) Yeni fakültelerin açılması, yeni öğrencilerin alınması, yeni ödeneklerin tahsis edilmesi yoluyla Konya’ya gelecek hizmetler neden engellenmek istenmektedir?
3) Konyalının görüşünü sormadan, araştırmadan, kendi kendilerine oturup gece yarısı bu kararı aldıranlar kimlerdir? Bu kararın alınmasında rolü bulunanların hesabı nedir? Konya’nın geleceğini ilgilendiren konularda karar vermek, birkaç kişinin keyfine mi bırakılmıştır?
4) YÖK’ün bu kararını Bakanlık olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Tez zamanda, bu kararın doğru olmadığına yönelik değerlendirmenizi alabilecek miyiz?