TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim. 03.10.2011
Konya Milletvekili
Konya Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 08.08.2011 tarihli gündeminin 35. sırasında Selçuklu ilçesi, Bosna Hersek mahallesindeki 11.334,03 m2’lik bir arsaya ilişkin plan tadilatına dair teklif yer almış, 11.08.2011 tarihli İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunda parselin Akaryakıt ve Lpg İstasyonu, Belediye Hizmet Alanı olan imarının, Ticaret Alanı olarak değiştirilmesi uygun görülmüş ve 08.08.-12.08.2011 tarihli Meclis Kararıyla rapor aynen kabul edilmiştir. Diğer yandan, bu defa Aşağıpınarbaşı mahallesinde olduğu belirtilen anılan arsanın 7.750.000 TL muhammen bedelle satış ihalesinin 06.09.2011günü yapılacağıBüyükşehir Belediyesi tarafından 19.08.2011 günü internet sitesinden duyurulmuştur.
Bu arsanın satışı konusunda; verilen 15 tekliften 3 adedinin en yüksek teklifler olduğu (muhammen bedelin yaklaşık %230’u), imar paftasında cepheyi i gösterir işaretin adeta gizlendiği, imar konusunu İlçe Meclisinin 5 Ağustos’ta görüştüğü Büyükşehir’e 12 Ağustos’ta geldiği, kararın 15 Ağustos-13 Eylül arası askıya çıkarıldığı, arsanın imar değişikliği kesinleşmeden 17.900.000 TL’ye ihale edildiği, ihaleyi alan şirketin ortağının bir satış-pazarlama sitesine 07.09.2011 tarihinde “Bosna’da 30 bin metrekare inşaat alanı olan AVM’nin dükkanları projeden satılıktır” ilanı verdiği iddiaları yerel basında yer almıştır.
1) Sözkonusu arsada plan tadilatına gidilmesinin gerekçesi nedir? Arsanın gerek imar planı tadilatı, gerekse satışı ile ilgili olarak; hem Büyükşehir hem de İlçe Belediyesinin Meclis, Encümen ve Komisyon kararları, ilgili birimlerin sunuş yazıları ve ilan işlemlerinin kronolojik olarak tarihleri nedir? İhale sürecinden önce bu arsaya bir talep gelmiş midir?
2) Arsanın plan tadilatı ve satış sürecinin bu denli sıkıştırılmasının, plan tadilatına olası itiraza dair yasal süreyi bile beklemeden aceleyle satılmasının gerekçesi nedir? Arsanın bazı işlemlerde Aşağıpınarbaşı mahallesi, bazen de Bosna Hersek mahallesi olarak geçmesi bu acele nedeniyle midir?
3) Arsanın muhammen bedeli nasıl hesaplanmıştır? İhaleye çok yüksek teklifler gelmesi, arsanın kıymetini belediyenin bilmediğini mi göstermektedir? Cephe işaretinin belirgin olmamasının sebebi nedir? Mevzuata göre en yüksek 3 teklif sahibinin çağrılacak olması dikkate alındığında, bu ihalede 15 teklifin 3’ünün diğerlerine göre birbirine yakın çok yüksek teklifler olması tesadüf müdür?
4) Bu bilgilere göre ihaleye fesat karıştırma ve kamu zararına sebebiyet verilmesi gibi ciddi sonuçları olabilecek iddialarla ilgili konu hakkında soruşturma açacak mısınız?