Bozkırlı Aday'dan;Problem fazla ders yükü

Yakup Çetin
0

SÜ'nün Bilimsel Araştırma Projesi yayın ortalamasında Türkiye'de 40. sıralarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ferruh Yıldız, hocaların ders yükü fazla olduğu için araştırma ve yayın yapamadıklarını söyledi




SUNUŞ....

2007 yılında Selçuk Üniversitesi (SÜ)'de gerçekleştirilen rektörlük seçimine de aday olan seçimde ikinci olan Prof. Dr. Ferruh Yıldız, SÜ'de Kasm ayı içinde yapılacak olan yeni rektörlük seçimine de adaylığını koydu. Bir önceki seçimde olduğu gibi bu rektörlük seçiminde de iddialı olduğunu ve çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Ferruh Yıldız, "Ben üniversitemizin kendini yeniden yapılandırması ve kendine sanki bir format atmasını sağlamak istiyorum. Üniversitemiz elindeki imkanları kullanamıyor. Rektör olarak seçilmem durumunda yapacağım projelerimle üniversitemizin olması gereken noktalara getireceğim. Ben projelerimi; akademik, idari ve mekansal olarak ayırdım. Bu projelerle üniversitemizin kendini bulmasını sağlayacağım" diyor...





PROF. DR. FERRUH YILDIZ KİMDİR?

1962 yılında Konya'nın Bozkır ilçesinde doğdu. Lisans öğrenimini 1982 yılında Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nde tamamlayan Prof. Dr. Ferruh Yıldız, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Geomatik (Harita) Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Akademik hayatı 1983 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak başlayan Ferruh Yıldız, 1988 yılında yardımcı doçent, 1996 yılında doçent, 2002 yılında ise profesör olarak atandı ve halen bu kadroda görevine devam etmektedir. Prof. Dr. Yıldız, ayrıca 1995 yılından bu yana Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de yürütmektedir. Konya'da sivil toplum mesleki örgütlerde de idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Yıldız, 2002 yılından bu yana TMMOB Harita Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nde Yönetim Kurulu Başkanlığını icra etmektedir.




* 2007 yılında Selçuk Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimine aday olmuştunuz ve seçimi ikincilikle tamamlamıştınız. İkinci defa rektörlüğe adaylığınızı koymanızın sebebi nedir?

- 2007 yılında gerçekleştirilen rektörlük seçimini ikincilikle tamamlamıştım. Selçuk Üniversitesi (SÜ) rektörlüğüne ikinci defa neden adayım çünkü, bildiğiniz gibi SÜ, Türkiye'de ilk 10'a giren bir üniversite. Yine öğrenci sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük üniversitesi, öğretim üyesi sayısı bakımından da Türkiye'de ilk 5'te bulanan bir üniversite. Ancak bu istatistiklere rağmen üniversitemizin öğretim üyesi başına düşün yayın istatistikleri açısından başarı sıralamasında 40. sıralarda bulunuyoruz. Çok iyi yerlerde bulunmayan üniversitemize bilimsel bir hız vermek, bir ivme kazandırmak ve bu amaçlar doğrultusunda akademik düşünceyi hakim kılarak Türkiye'nin saygın üniversiteleri arasında ön planda bulunması için aday oldum. Rektör adaylı bir yarış ve aday olan akademisyenler çalışıyorlar. Ben üniversitemizin şu anki durumundan daha iyi durumlara getirilmesi için buna bir usta gerekiyorsa ben buna talibim. Gerekli bilgi ve tecrübemle bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğime de inanıyorum.


'ÖĞRETİM ÜYELERİNİN FAZLA DERS YÜKÜ VAR'

* Selçuk Üniversitesi'nin Bilimsel Araştırma Projesi yayınlarının az olmasının sebebi nedir?

- Bizim üniversitemizin bin 500 civarında öğretim üyesi var. Bu hocalarımızın hepsi yayın yapamadığı için toplam yayın ortalamasında geri planda kalıyoruz. Üniversitemizdeki bazı hocalarımızın yazısı uluslararası dergilerde dahi yayınlanıyor. Ama hocalarımızın birçoğunun yayın yapamaması veya yapması gereken araştırmaları yapmamasının nedeni öğrenci yükünün fazla olmasından dolayıdır. Üniversitemizde 80 bin civarında öğrenci var. Akademisyenler haftalık mesailerinin yüzde 80'nini derse girmekle geçiriyor. Birkaç fakültelerimizin haricinde tüm fakültelerde hocalarımız araştırma yapmaya vakit bulamıyor. Mesela Veterinerlik ve Diş Hekimliği Fakülteleri'nde hocalarımızın ders yükü diğer fakülte hocalarına göre az, ders yükü az olan hocalarımızın yıllık yaptığı yayınlar fazla. Dolayısıyla dersi az olan, eğitim-öğretim yükü az olan fakültelerde hocaların yayın sayısı yüksek. Hocalara haftalık 30 saat ders verirseniz hoca yayın için araştırma yapmaya ne fırsatı olur ne de rahat bir kafası. Bunu çözmek için öğretim üyesi sayısının artırılması gerekiyor. Aslında olması gereken tüm öğretim üyelerimizin yılda en az bir yayın yapmasıdır. Bu sayede üniversitemiz olması gereken sıralarda yerini almasını sağlayacaktır. Üniversitemizin ön sıralarda yer alabilmesi için ayrıca öğretim üyelerimizin desteklenmesi gerekiyor. Hocalarımızın maddi olarak desteklenmeleri lazım. Yine laboratuarlarda veya ilgili alanlarda eksik ve isteklerini tamamlaması şart. Öğretim üyelerinin yayın yapmaları için ortamın hazırlanması gerekiyor.


* Böyle bir tabloda seçilecek olan rektörün ilk olara yapması gereken çalışmalar neler olmalıdır?

- Öncelikle üniversitemizin bulunduğu noktayı yukarıya taşımak için az öncede söylediğim gibi yapılan yayınların, araştırmaların ve projelerin artırılması gerekiyor. Bunu da öğretim üyelerimizin çalışmaları ve araştırmalarıyla olacaktır. Üniversite yöneticisinin öğretim üyelerine gerekli motivasyonları vermesi gerekiyor. Öğretim üyesinin sözlük anlamda belirtildiği şekilde, bilimsel araştırma yapabilen durumunda motive edilerek ortam hazırlamak gerekiyor. Yüksek öğretimin temel kuralında olduğu gibi; birincisi eğitim-öğretim yapmak, ikincisi bilimsel araştırma, Ar-Ge projeleriyle üniversitenin ulusal ve uluslararasında alanda prestijini artırmak ve son olarak ülke problemlerine yönelik çözüm üretmek gerekiyor. Şimdi biz bu üç temel öğenin daha çok birincisiyle meşgulüz. Birinci kriter eğitim ve öğretim önemli ve gerekli değer verilmeli ancak, bilimsel araştırmalarla ülkenin sorunlarını çözecek projelerinde ortaya konması gerekiyor. Bir rektör akademisyenlerin; bilimsel araştırma yapacak ve ülkenin sorunlarını çözecek alanlarda çalışma yapmasını sağlayacak ortamı oluşturmalı. Üniversitemizde öncelikle bu durumun yapılması gerekiyor. Ben üniversitemize rektör olarak seçilmem durumunda üniversitemizde proje ofisleri açacağım. Proje ofislerinin temel fonksiyonu uluslararası alanda en az bir yabancı dil bilen personelle de destekleyerek; bölgesel, ulusal ve uluslararası projelerin yapılmasını sağlayacağım.


Yine bölgesel kalkınma için üniversitemizin mühendislik fakültesiyle Konya sanayisinin ortak çalışması gerekiyor. Mühendislik fakültemiz sanayinin beklentilerine yönelik projeler yaparak hem kalkınmasına yardımcı olması gerekiyor. Hem bu yolla üniversitemiz de büyüyecek ve öğrencilerimiz daha fazla tecrübe sahibi olacaklardır. Üniversite ile şehrin bütünselleşmesi gerekiyor.


Üniversitemizde birçok bölüm var. Üniversitemizin bu potansiyelini kullanmamız gerekiyor. Her bölümle ilgili projelerde bizim de olmamız gerekiyor.


'AKADEMİK, İDARİ VE MEKANSAL PROJELER HAYATA GEÇİRCEĞİM'

* Selçuk Üniversitesi'ne rektör olarak seçilmeniz durumunda yapmayı planladığınız projelerinizi akademik, idari ve mekansal olmak üzere 3'e ayırıyorsunuz, bu projelerinizden bahseder misiniz?

- Ben rektörlük adaylık sürecinde neler yapacağımı ayrıntılı bir şekilde anlatan ve seçim beyannamemde olan bir kitap hazırladım. Bu kitabı ulaştırabildiğim öğretim üyesi arkadaşlarıma veriyorum. Üniversite için yapmayı planladığım projelerimi akademik, idari ve mekansal olarak ayırdım. Bunların da nasıl hayata geçirileceğini ayrıntılı bir şekilde beyan ettim. Aslında ben projelerimle üniversitemizin yeniden yapılanmasını ve kendine sanki bir format atmasını sağlamak istiyorum. Buna yönelik akademik projelerim arasında; insan kaynakları, lisans eğitimi, lisansüstü eğitim, öğrencilere yönelik hizmetler, eğitim kalitesine yönelik stratejiler, yabancı dil eğitimi, akreditasyon, akademik personel alımı, atama, yükseltme, araştırma projeleri, üniversite sanayi işbirliği, Ar-Ge birimi yer alıyor. Akademik projelerde; 23 fakültesi, 23 meslek yüksek okulu, 5 yüksekokulu, 6 enstitüsü, 1 devlet konservatuarı ve 22 araştırma-uygulama merkezi olan 80 bine yakın öğrencisi olan üniversitemizin bu alanlarda kendini yenilemesi ve geliştirmesi gerekiyor. İnsanlara en iyi hizmetin verilmesi için insan kaynaklarımızın kalitesi çok önemli. Lisans ve lisans üstü eğitimlerimizin de kaliteli olması için gerekli müfredatlar uygulanmalı. Eğitimde kalitenin yakalanması için hangi strateji gerekiyorsa hayata geçirilmelidir. Mesela bazı bölümlerimiz artık tercih edilmiyor veya bazı bölümlerimiz çok tercih ediliyor. Tüm bölümlerimizin kaliteli olması için gerekli çalışmalar yapılmalı. Yine en büyük problemlerimizden biri olan yabancı dil problemimizin çözüme kavuşması gerekiyor. Öğretim elemanlarımızın da yabancı dil öğrenmeleri için gerekiyorsa yurtdışı da eğitim almaları sağlanmalıdır. Eğitim ve araştırma kurumlarının temel sorumluluğu nitelikli bilimsel araştırma için elverişli koşulları geliştirmek ve uygun çalışma ortamlarını sağlamaktır. İstenilen düzeyde etkin bilimsel araştırmalar yapabilmek için bilim insanlarının çalıştığı bilim kurumlarının da bu yönde kuralları, gerekli altyapıları ve saydam yönetimleri olmalıdır.


Akademik projelerim arasında yer alan ve büyük önem verdiğim araştırma projelerin ev destekleri. Öncelikli olarak "doğru bilgiyi elde etmek ancak o bilgiye güvenmekle olur" ilkesinden hareketle üniversitemizde önemli bir eksiklik olduğuna inanılan "bilimsel araştırma ve yayın etiği" yönetmeliği hazırlanacak ve ilgili komite oluşturulacaktır. Liyakat ve çalışanla çalışmayanın ayrılması noktasında ilklere imza atılarak, yıl içinde yapılan faaliyetler dikkate alınarak yapılacak performans değerlendirmeleri sonrasında dereceye girecek araştırmacılara maddi destek ve manevi anlamda akademik taltif gerçekleştirilecektir.


'PROFESYONEL SPOR KULÜPLERİ ÜNİVERSİTENİN İŞİ DEĞİL'

İdari projelerim arasında; İhsan Doğramacı Ana Okulu, öğrenci dekanlığı, organizasyon ve tanıtım akademisi ofisi, basın-yayın, kütüphane, SÜ Yaşatma ve Geliştirme Vakfı, SÜ Mezunlar Derneği, sağlık hizmetleri, Selçuklu spor birliği ve yaşlılar ve engelliler biriliği yenileme ve genişletme projelerim var. Bu projelerim arasında Selçuklu spor birliği projemde üniversitenin profesyonel sporla uğraşmasına gerek yok. Üniversiteler amatör spor merkezleridir. Amatör ortamda sporcu yetiştirmesi gerekiyor. Niye profesyonelleşme olmuyor diye sorarsanız. Profesyonel ekipler çok büyük meblağda paraların gitmesine neden oluyor. Üniversiteler öncelikle eğitim ve araştırmaya yoğunlaşmalı. Spor alanında da sporcu yetişmesi için gerekli tesisleri ve hocaları sağlamalı. Ben bunu yapacağım.


Mekansal projelerim arasında ise, öğretim üyelerinin çalışma ve dinlenme ortamları, kampus ulaşımı, TOKİ evleri, üniversite lojmanları, sosyal tesisler, çevre düzenleme çalışmaları ve kampus hizmetleri yapmak yer alıyor. Projelerimden biri de rektörlük binasının Alaeddin Keykubat Kampusüne taşınmasıdır. Bu üniversitemizin daha iyi ve yerinde yönetilmesini getirecektir.20 kilometre ileriden üniversitenin yönetilmesi doğru değildir. Çünkü yönetici eğer sorunları yerinde görürse anında çözüm üretebilir. Ben bunun bağlamda bunu istiyorum. Şehrin merkezindeki rektörlük binasını da kültür merkezi olarak kullanılmasını sağlayacağım. Bu kültür merkezi Konya'daki tüm üniversitelerin ortak merkezi olacaktır. Tüm üniversiteler kültür ve sanatsal faaliyetlerini burada yapmaları sağlanmalıdır. Bu durum üniversite ile şehrin insanları buluşmuş olacaktır. Zaten şu anki rektörlük binası Anıtlar Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş bir binadır. Böyle bir yerin kültür merkezi olması çok faydalı olacaktır. Üniversite şehrin insanlarına yönelik faaliyetlerine katılım fazla olmasını sağlayacaktır. Üniversitede yapılan bir etkinliğe insanlar merkezden çıkıp gitmiyor ama şehir merkezine herkes gelecektir. Üniversite ile kentin birleşmesi için buraya yapılacak olan kültür merkezi çok önemli bir rol oynayacaktır.


Son olarak yapmak istediğim projelerim ise üniversitemize eczacılık fakültesi, fizyoterapist, diyetisyenlik ile psikoloji bölümleri kurmak ve Mimarlık, içmimarlık ve şehircilik bölümlerinin 'mimarlık fakültesine' dönüştürülmesini sağlamak istiyorum.


Konya'da şu an dört üniversite var. Beşinci üniversitede bir iki sene içinde kurulacak gibi. Böyle bir durumda üniversiteler şehri Konya'da Selçuk Üniversitesi büyüklüğünü ve kalitesini ortaya koyması için tüm bölümlerin olması gerekiyor. Rektör seçilmem durumunda ben bu projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor ve beyan ediyorum.


* Öğrencilere yönelik ne tür hizmetler yapayı düşünüyorsunuz, özellikle öğrencilerin üniversiteden mezun olunca piyasa şartlarına en iyi şekilde yetiştirilmesi için neler yapılmalı?

- Öğrencilerimizin mezun olduklarında piyasa şartlarında zorlanmamaları için hayata geçilecek olan akademik projelerde eğitimleri en iyi şekilde verilmiş olacak. Akademik projelerimiz zaten eğitimin daha kaliteli olması için yapılacak olan projeler. Ayrıca öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için uygulama çalışmaları, staj uygulamalı artırılacak. Stajlar sonrası öğrencilere daha etkili bir verim testi yaparak, öğrencilerin kesin öğrenmeleri sağlanacak. Mesele sanayi işbirliği sayesinde mühendislik fakültesi öğrencileri uygulamada daha çok yer alacaklar. Yine diğer fakültelerdeki öğrencilerin nelerde sıkıntı yaşıyorlarsa belirlenerek sıkıntıları giderilecektir. Öğrencilerimiz bizim üniversitemizin kalitesini, başarısını piyasada vurgulayacak olan insanlar. Bu nedenle onları en iyi şekilde yetiştirmek, eğitimimizin kalitesini artırmak en büyük hedeflerimizden birisidir.



20 Eylül Salı günü: Prof. Dr. Recep Tunç [Merhaba Haber]
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)