Daha Yeşil Bir ASAR TEPE İçin El Ele

Yakup Çetin
0
Konya denince akla ilk gelen yerlerden birisidir, Alaaddin Tepesi. Sıkılan, bunalan Konyalıların piknik  yeri, genç aşıkların  el ele dolaşma yeri, tarihi bir noktadır Alaaddin tepesi
İlk defa 17 yaşımda gitmiştim. Garipsemiştim düm düz  kuru ovada bu yemyeşil tepeyi. Yıllar sonra öğrendim ki bu tepe doğal değilmiş. Bundan yıllar yıllar önce Konyalılar düşmanı daha iyi görebilmek ve savunmak için doldura doldura bir tepe yapmışlar düz ovaya.Yıllar yılı kale görevi üstlenmiş bu tepe. Ve artık savunma gibi bir ihtiyacı kalmayınca din ve ilim merkezi olmuş zamanla. Sonra ise park olarak düzenlenmiş.

Şimdi düşünüyorum da insanoğlu azimli ve kararlı olduğu zaman güçlü oluyor. Azimli, kararlı ve güçlü olduğu zaman ise önünde engel tanımıyor.

Konyalılar bir nebze yeşil alan, bir ferah nefes için su olmayan yerde yem yeşil bir orman yapabiliyorsa bizim ne eksiğimiz var ki?

İnsanoğlu yapısı gereği daima yüksekte olmayı ve yüksekten seyreylemeyi sever. Akşam çıkın bakın bir Asar Tepe den başka bir Bozkır göreceksiniz. Gündüz çıkın bakın Başka bir Bozkır.Asar Tepe den Bozkırı seyreylemek çok güzel.. Fakat birde Bozkırdan Asar Tepeyi seyreyleyin şimdi.

Asar Tepe de şu an ŞANLI BAYRAĞIMIZın olduğu bayrak direği ve malum verici istasyonu ve kel kafada üç beş tel saç misali çam ağaçları.
Ben lisede iken 1997 de milli eğitim aracılığı ile meşe palamudu ekimi yapmıştık. Lise çağında deli fişek gençler. Ağaç, orman, can, hayat farkında lığı gelişmemiş deli fişek gençler. Maksat dersi kaynatmaktı. Gittik bir avuç kadar kazdığımız toprağa gelişi güzel 3 meşe palamudu gömdük. Birçok arkadaş hepsini bir çukura gömüp ‘bitirdim’ diye Bozkırı seyreylemeye durmuştu. O tohumların akıbeti ne oldu hiçbir fikrim yok. Bildiğim tek şey o tohumların yüzde biri dahi tutmuş olsa idi yemyeşil bir ormandı Asar TEPE.
Aradan 14 yıl geçti ve o gün orman ve ağaç bilinci olmayan gençler artık çok şeyin farkındalar. Yeşilin güzelliğinin, yeşilin hayat olduğunun farkındalar.
Bu düşüncelerimi Dernek arkadaşlarım ve dostlarımla paylaştığımda gördüm ki bu düşünceye sahip tek kişi ben değilim. Arkadaşlarımızda mutlu oldu bu düşünceden.
Sıra bu düşünceyi projelendirmeye geldi.
Çocukluğumdan beri şu durum bana çok dramatik gelmiştir. Birileri orman olsun diye fidan dağıtır. Birileri fidan alabilmek için itiş kakış olur. Sonra bu fidanlar az bir çukur kazılıp toprağa dikilir. Ondan sonra sen sağ ben selamet. Bir daha akla ne zaman gelirse o zaman kontrol edilen fidan çoktan kurumuştur zaten. Tööh tutmamış der geçerler. Böyle binlerce fidan telef olur gider.
İşte bu sebepten dolayı yüzlerce fidan katletmeyi değil 30 fidanı yeşertmeyi hedef alan bir proje hazırladık.
Yetkili ve sorumlu birimlerden projemizi engeller bir durum söz konusu olmaz ise 30-50 fidanı ASAR TEPEye dikmeyi ve periyodik bakımını sağlamayı hedefledik.   Şu an Asar Tepe de bulunan çam ağaçlarını sulamak için kullanılan şebeke suyuna damlama sulama şeklinde ilave yaparak fidanlarımızı susuz bırakmayacağız inşallah.
Belediyemize başvurumuzu yaptık, fidan için gerekli birime başvuru yaptık. Bundan sonrası 
““Kıyamet kopmaya başladığında birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunursa, kıyamet kopmadan önce onu dikmeye gücü yetiyorsa, hemen onu diksin“,“Kim bir ağaç dikerse, Allah Teâlâ o ağaçtan çıkacak meyve miktarınca o kimseye sevap yazar.”,“Müslüman, bir ağaç diktiğinde, o ağaçtan yenildiği sürece, o yenilen şey kendisi için sadakadır.”Buyuran Efendimiz Hz Muhammed Mustafa (s.a.s.)in ümmeti, “ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” diyen Fatih Sultan Mehmet Han ın torunları ve bu konuya duyarlı inanan, inanmayan tüm hemşerilerimize kalmıştır.

Sizlerden isteğim, bu projeyi sahiplenmeniz,  maddi gücü yeten derneğimizin banka hesabına Asar Tepe Proje sinde harcanması için gönlünden koptuğu kadarını, maddi gücü yetmeyip fiziki gücü yerinde olan, fidan dikim aşamasında beden gücünü, ona da gücü yetmeyen duasını eksik etmesin.
Projenin şu anki maliyeti 300 TL civarındadır. Fakat bizim hedefimiz dikip bırakmak olmadığı için elbette bu maliyete bakım masrafları da eklenecektir. Bunun içinde ilerleyen zamanlarda sizlerden yeniden destek bekleyebiliriz.
Bozkır hepimizin. Bu projede hepimizin olsun. Bütün Bozkırlının DİKİLİ BİR AĞACI OLSUN.
BOZDER  BOZKIR ZİRAAT BANKASI HESAP NO:
IBAN: TR88 0001 0001 7356 0128 5250 01

Hüseyin DUMRU
Bozkır
Tarih Ve Tabiatı Araştırma Yaşatma
 Kültür Ve Eğitim Derneği Bşk Yrd.

Tags
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)