Konya'da Atamalardaki Yanlışlıklar

Yakup Çetin
0
Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata “Şubemize gelen şikâyetler, e-mail ve telefonlar ile gündeme getirilen ve aşağıda belirtilen iddialar ile ilgili kamuoyunun ve yetkililerin bilgilendirilmesine, inceleme ve soruşturma açtırılmasına ihtiyaç duyulmuştur” dedi
Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Başkan Ata yaptığı açıklamasında şu sözlere yer verdi. “Konya-Yunak İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili T.Ş. Bey, MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 26. maddesi gereği isteği de dikkate alınarak Konya kent merkezinde bulunan ve yeni yapıldığı için kurucu müdür çalışan Meram Gödene Toki İlköğretim Okulu Müdürlüğüne atanmıştır.
Konya ilinde Müdür ve Müdür Yardımcılığı kadrolarından boş olanlara atama yapılması hususundaki ilân, Konya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 16/12/2010 tarih ve 47986 sayılı yazıları ile yapılmıştır. Bu yazı ekindeki Müdürlük Münhal Kadro Listesi incelendiğinde, Yunak ilçesinde 16 okulun Müdürlük kadrosunun boş olduğu görülecektir. Bu okullardan T.Ş. Beye uygun olan birisine (mesela Yunak İnönü İlköğretim Okuluna) atama yapılabilecekken, Konya Meram ilçesine atama yapılması hakka ve hukuka, kamu yararına aykırıdır. Üstelik atamanın duyuru tarihinden birkaç gün önce yapılması da çok ilgi çekicidir.
İlgili Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin 1 nci fıkrası c bendi gereğince, keyfiyet içeren bir uygulamayla kişiye has bir atama gerçekleştirilmiş olup, T.Ş. Beyin bu ataması hakka, hukuka, kamu etik kurallarına ve kamu yararına aykırıdır. Yunak ilçesinde atanabileceği münhal 16 okul bulunduğu halde, Konya kent merkezine yapılan bu atamanın iptal edilmesi ve keyfi uygulama yapan ilgililer hakkında inceleme ve soruşturma açılması gerekmektedir.
Konya ili genelinde 2010-2011 dönemi Sözleşmeli Öğretmen özür grubu atamasında, Ahırlı ilçesinde nüfuz suistimali içeren bir uygulama yapıldığı iddia edilmektedir. Ahırlı Merkez ve Akkise Kasabasındaki İlköğretim Okullarında İlköğretim Matematik branşında açık bulunmamasına rağmen, (Ahırlı Merkez Atatürk İlköğretim Okulunda 12 saat İlköğretim Matematik dersi bulunmakta olup, 1 tane Kadrolu Öğretmen görev yapmaktadır. Ahırlı Merkez Atatürk Lisesinde de 38 saat Matematik dersi bulunmakta olup, 1 tane Kadrolu Öğretmen görev yapmaktadır.) ayrıca, bu okullardaki öğretmenler maaş karşılığı ders saatlerini dolduramamasına rağmen, bir gecede Ahırlı ilçesindeki bütün ilköğretim okullarının matematik öğretmenliği branşı açık gösterilip tercihe sunulmuştur.
Bunun üzerine, Ahırlı İlçesi Atatürk ilköğretim okulunda 12 saat İlköğretim Matematik dersi olduğu halde, bu derslerle mevcut matematik öğretmeni maaş karşılığını dolduramazken, aynı okula özür grubundan Sözleşmeli Matematik Öğretmeni M.S. atanmıştır. Dolayısıyla Toplam 12 saat ders için devlet iki öğretmene para öder hale getirilmiştir. Kadrolu bir öğretmenin 15 saat maaş karşılığı en az 6 saat de zorunlu ders ücreti karşılığı olmak üzere toplam 21 saat derse girmesi gerekmektedir. Yani, yeni bir norm kadro ihdası için en az 21 saatlik ders olması zorunludur. Ahırlı merkezde 2 Kadrolu Matematik öğretmeni var ve bu öğretmenler toplam 42 saat zorunlu olarak derse gireceklerdir. Geriye kalan 8 saat için bir norm kadro ihdas edilemez, açık gösterilemez. Kalan bu ders saatleri 2 kadrolu öğretmene dağıtılabilir. 8 saat ders mevcut 2 kadrolu öğretmene dağıtılmayıp, atama yapılarak yeni bir öğretmene verilirse burada devlet zarara uğratılmış demektir. Konya ili Sözleşmeli Matematik Öğretmenliğine kapalıyken, bir gecede başka kimse tayin istemezken, Ahırlı İlçe Milli Eğitim Müdürünün ikamet ettiği Bozkır ilçesinde yakın arkadaşı olan veteriner hekimin eşinin bu şekilde atandığı iddia edilmektedir. Yetkililere soruyoruz, bu iddialar ve yapılan bu atama doğru mudur? Doğru ise, görevini kötüye kullanan ve nüfuzunu suistimal eden her kim ise gerekli cezai işlemin yapılması ve bu atamanın da iptal edilmesi gerekmektedir.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’na aykırı bir şekilde, resmi görevli oldukları 08.00-17.00 saatleri arasında, sendika faaliyetleri yapma yetkisi ve hakkı olmayan EĞİTİM BİR-SEN MERAM İLÇE TEMSİLCİSİ VE İLÇE YÖNETİCİLERİ sendika faaliyeti yapmaktadırlar. Eğitim Bir-Sen Meram İlçe Temsilcisi Z.Y., Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü Vekili olarak görev yapmaktadır. Diğer İlçe Sendika Yöneticileri olan H.K., Ö.F.B., M.S., N.A., Ş.U. ve B.K. da Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı ya da Öğretmen olarak Meram ilçesindeki çeşitli okullarda görev yapmaktadırlar. Adı geçen kişilerin çoğu kurumlarında resmi yönetici olduklarından resmi mesai saatine tabiidirler, maaş ve ekders ücreti almaktadırlar. Resmi mesai saatleri içerisinde, sendika görevlerinden dolayı raporlu ya da izinli değil iseler sendika faaliyeti yapamazlar. Bu faaliyeti yapabilmeleri için Şube Başkanı ya da Şube Yönetim Kurulu üyesi olmaları gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar ile ilgili yetkilileri göreve çağırıyoruz. Gerekli inceleme ve soruşturmanın yapılmasını, görevini ve nüfuzunu suistimal edenlere, atamalarda keyfi davrananlara kanuni müeyyide uygulanmasını bekliyoruz. “dedi [(e-ha) .:: İ.E.T ::.]
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)