Selin Düşündürdükleri...

Yakup Çetin
0


01 Mart 2004 te İzmir Konya arasında bir dinlenme istasyonunda televizyon‘’ Konya’nın Bozkır İlçesinde su taşkını’ diye bir haber geçiyordu.  Akşama doğru Bozkıra gelmiştim. Hacılar yazıhanesinin ordan karşıya geçememiş çevre yolunun altından dolaşarak geçmiştim.  İlçemde gördüğüm o güne kadar en büyük sel felaketinden geriye kalan manzara dahi ürkütücü idi.
Aradan 6 yıl geçti. Bu altı yılda sel felaketi olabileceği öngörüsü ile yapılan iki faaliyet Arçelik bayisi Ali Ünal’ın dükkânı ile bugünkü Halk Bankası arasındaki seti yıkmak ve her yıl İlçe merkezde ki dere yatağında biriken kumları almak oldu.
Ve altı yıl sonra Çarşamba, ‘’ kükremiş sel gibi bendine sığmayıp’’ yeniden taştı. Üstelik bu defa yalnız da değildi. Sadece kış ve bahar aylarında akan Çökelez Deresi de çoşmuştu. Çünkü rahmet yağıyordu gökten. Olaya hakkaniyetle bakanlar için RAHMET, yüzeysel bakıp bencil düşünenler için AFET’ti yağmurun adı. Ve abalı… Herkes ona buluyordu suçu.. Yağmur çok yağdı… Vurun yağmura. Vurun Abalı’ya.

Salı günü sabahtan yükselmeye başlamıştı Çarşambanın su seviyesi. BEN GELİYORUM!! Diyordu. İkindi vaktine kadar kimse kulak vermedi bu sese… Ama akşama doğru baktılar ki iş ciddi. Baktılar ki suyun şakası yok. Belediyeyi aldı bir telaş. Eee onları da telaş almasında kimi alsın? Daha önce bir afet yaşanmasına rağmen hiçbir tedbir almayan belediyenin eli ayağı tutuşmuştu.  Ne o zaman görevde olan Mehmet Akif ÜLKER nede geçen yıl göreve başlayan Mustafa UYAR bu konuda hiçbir tedbir almamıştı. Şu an koltukta Mustafa UYAR olduğu içinde faturayı ona kesiyoruz..
Belediye anons ile uyarmaya başladı vatandaşları. SU YÜKSELECEK TEDBİRLİ OLUN. O gün akşam saatlerinde ki yağış miktarını ve Çarşambanın yükselişini gören herkes hemfikirdi. ‘’ Çarşamba taşacak’’
Saat 18:00 civarı tarihi köprünün açık 3 gözünün tavanına suyun değmesi için 10 cm kalmıştı. Yürüyerek Hamam Mevkiine gittiğimizde suyun oradan yükselmeye başladığını görmüştüm. Su hızlı bir şekilde yükseliyor, belediye beş dakikada bir anons geçip uyarıyordu.
Anons daha sonra değişti. Önce taşma ihtimaline karşın halkımızın tedbirli olması .. Diyordu sonra ‘’taşkın olacağından ev ve iş yerlerine taşkın önlemek için isteyene kum verileceği’’ bilgisini duyurdu.
Herkes, çay kenarında yani riskli bölgede ev ve iş yeri olanlarda çoşmuş çarşambanın heybetli akışını izliyor. Taşar ama çok taşmaz diye düşünüyordu. Belediye de böyle düşünmüş olmalı ki taşana kadar çalışmalar rutin hızla devam ettirildi.
Su daha sonra köprüyü taşmıştı. Ama asıl felaket köprüden taşan sudan değil, yatağından taşan sudan kaynaklanıyordu.
Çökelez yatağından taşmıştı. Çarşamba yatağından taşmıştı. Çarşamba güçlü akınca Çökelez deresinin önünü kesti ve çökelez artık yatağından çok dışarıdan akıyordu..
O gece sabaha kadar olanlar olmuştu. Kim ne kadar uğraşa da iş işten geçmiş su akıp yatağını bulmuştu.

Ertesi gün sabah görücüye çıkmış gelin adayları gibi iş makineleri boy gösteriyordu Bozkır meydanında. Dükkânların önü çamur evlerin içi balçık… Herkes üzgün ve şaşkın birbirne bakıyor. Kiminin  evini su ve çamur doldurmuş oturmaya kıyamadığı kanepesinin üzerinde su dalgalanıyor kimisinin ekmek teknesi su içinde kalmış.. Herkes ‘’ cana gelen mala gelsin çok şükür can kaybı yok’’ sözünde teselli buluyordu. Ama sözle teselli olunacak gibi değildi ki…

Çarşamba sabahı benim görmeyi umut ettiğim manzara ile gördüğüm manzara arasında ki fark, selden neden bu kadar zarar görüldüğünün izahıydı galiba.
Daha dün gece işyerlerini evlerini su basan kişiler TEDBİRDEN ÖNCE TEMİZLİKe başlamışlardı. Gökten hala rahmet yağıyor ve dağlar hala bembeyaz karla kaplı iken tehlike geçmişçesine temizlik peşindeydi selzedeler. Belediye ve devlet araçları ise istirahatte idi.. Bekliyorum çay kenarına kum torbaları yığılacak, köprünün önünde ki milleme kumlar  temizlenecek… Ama tık yok..

O gün Konyada hızlı tren çalışmaları için bulunan Ulaştırma bakanı Sayın Binali YILDIRIM   ‘ yettim garii’’ diyerek uçup geldi Bozkıra. Bozkırın 2010 yılında gördüğü ve 2. büyük siyasi adamdı. Sorunlara kalıcı ve uzun vadeli çözümler bulmalı demişti konuşmasında. Kalıcı ve uzun vadeli çözüm demek büyük masraf demektiğini Ve Başbakanımız R. Tayyip ERDOĞANın talimatı ile 200bin tl lik afet yardımının müjdesini vererek ayrıldı ilçemizden.
Hala hiçbir tedbir yok. Ne vatandaşta ne devlette. Herkes kokusunu aldığı 200bin liralık afet yardımının derdine düşmüştü.
Zarar gören, görmeyen, az zarar gören, çok zarar gören herkes yardım peşine düştü. Ve DASK kapsamında sigortası olanlar dahi HAKLARININ KAT VE KAT FAZLASI İLE yardımdan pay aldılar. Bu afeti bir sınama vesilesi yapan HAK’ kın hakkıyla değil de Rabbena hep bana anlayışının hakkı ile dağıldı gelen yardım.

Cumartesi günü köyüme; Dere Kasabasına gitmek için bindiğim dolmuştan Çarşambanın yatağını izleyerek gittim. Çay kenarında ki tek bir bahçe yok ki hasar görmemiş olsun.  Nerdeyse çay kenarında temel diye bir şey kalmamış. Çoğu bahçe kum kaplamış vaziyette. Kıt kanaat geçinen köylünün emeği, alın teri akıp gitmiş… Ve benim tok gözlü gariban köylüm. ‘’HAK’ tan geldi diyerek bükmüş boynunu DEVLETE YÜK OLMAYAYIM düşüncesi ile başvuruda dahi bulunmamış. Hoş başvursa da eli boş geri döner bu saatten sonra. Dere yatağına ve hatta derenin üstüne ev ve iş yeri yapan ve bunu yaparken de kılıfına uyduran kişilerden geriye bir şey kalmamıştı çünkü.. Düşünüyorum da bu insanlarda hiç mi Allah korkusu yok? Allah’ın gazabından korkan bir insan nasıl olurda açık bulduğu her kapıdan hırsızlık yapar…

Bu arada hala tarihi köprünün orası kum dolu ve hiçbir yerde tedbir yok… Önümüzde taşkın bakımından tehlikeli 4 ay var. Bu dört ayda taşkın olursa bu defa suçlu kim olur?
İki defa taşkın yaşanmasına rağmen önlem almayan devlet mi? İki defa evleri işyerleri su altında kalmasına rağmen tedbir almayan vatandaş mı? Yatağı her yıl daraltılan Çarşamba mı? Çarşambanın tüm hiddetini içinden geçirmesi için 5 gözlü yapılan, ama şimdi 3 gözlü olan Tarihi köprü mü?
Suçlu devlettir. Suçlu dere yatağına ev ve iş yeri için ruhsat veren devlettir. Suçlu hiçbir tedbir almayan devlettir. Suçlu akşama kadar uyarıldığı halde tam tedbir almayan halktır. Suçlu hepimiz…
Hüseyin DUMRU
21-12-2010












Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)