ÖĞRETMEN KİMDİR

Yakup Çetin
0

Öğretmen, öğreten kimse, toplum denen yapıyı şekillendiren kimsedir. Eskiden beri toplumların saygı duyduğu en önemli kimselerden biridir. Çok fazla ön planda görünmese de her bireyin hamurunun şekillenmesinde rol alandır öğretmen.

Eskiden muallim adı ile anılıyordu. Yani âlim kimse, ilim sahibi demek. Eğitim ve öğretim insan hayatının her safhasında vardır. Dolayısıyla öğreten kimse de olmak zorundadır. Yani öğrencilik ve öğretmenlik ölünceye kadar devam eden bir süreçtir. Toplumlar öğretmene gereken değeri vermek zorundadır. Ne zaman öğretmene gerçek değer veriliyorsa bilin ki o zaman o toplum en ileri ve medeni bir toplum olabilir.Şu birkaç tarihi olay bana öğretmenin kim olduğu hakkında daha net bilmemi sağladı. Peygamberimizin, bir savaş sonunda esir olanları okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakması. Zira bu olay bin dört yüz yıl önce oluyor. Yani okuma ve yazma öğreterek özgürlüklerine kavuşuyorlar. Bir bakıma cehaletin esaretinden kurtararak kendileri de kurtuluyorlar. Yani mesaj açık; Öğreten kimse özgür olur. Bu hareket üzerine sayfalarca makale yazılabilir. Başka hangi inançlarda okuma ve öğretmeye bu kadar değer veriliyor bakmak lazım. Bir diğer olay ise; Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmiş, at sırtında yanında hocası ile beraber şehre giriyor. Sanırım bir öğretmen için en gururlu an bu olsa gerekir. Onları çiçeklerle karşılayan oradaki halkın ilgisi ve yönelmesi, yaşlı olması nedeniyle ı Akşemsettin’e kayar. Halk Akşemsettin’i padişah sanarak çiçekleri ona vermeye çalışıyor. Akşemsettin ise hafif atını geri çekip Fatih’i işaret ederek Padişahın o olduğunu söylüyor. Ancak öğretmenine saygıda kusur etmeyen ecdadın tavrı çok önemlidir. O da çiçeklerin Akşemsettin’e verilmesi gerektiğini söyleyerek hocasını işaret ediyor. Yine buna benzer bir tavır da Yavuz Sultan Selim de görüyoruz. Bir sefer sırasında Yavuz’un hocasının atının ayağından padişahın kaftanına çamur sıçrıyor. Durumdan çok rahatsız olan Yavuz’un hocası ne yapacağını şaşırıyor. Öyle ya her şey olabilir. Peki, Yavuz ne yapıyor? Hemen emrediyor. Bu kaftan, ben ölünce kefenim olarak kullanılsın diyor. Hocasının atının ayağından sıçrayan çamura verilen değer, İşte budur. Kendisine ne kadar değer verildiğine siz karar verin. Olayları daha iyi anlamak için bir de yakın tarihimize bakalım. Mustafa Kemal’e öğretmeni; senin de adın Mustafa, benim de adım Mustafa senin ki farklı olsun, Mustafa Kemal olsun diyor. Öğretmeni neden bu ismi koydu, sorgulamak gerekmez mi? Demek ki Atatürk de bu cevheri, olgunluğu ilk keşfedendir, öğretmeni. Atatürk de öğretmenine ne kadar değer verdiğini ise Mustafa Kemal ismini hep kullanarak göstermiştir.

Bütün bu olaylardan sonra öğretmenin kim olduğunu söylemeye gerek var mı? Öğretmen olmanın ne kadar değerli bir meslek olduğunu anlatmaya ihtiyaç var mı?
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)