Çanakkale Savaşında Bozkırlı Bir Müderris

Yakup Çetin
0


Uzun zamandır yöremizde inceleme ve araştırma olmadığından yakınıyordum. Son birkaç aydır bu düşüncelerim değişmeye başladı. Zira elimde bölgemize ait yeni çıkmış dört adet kitap bulunuyor. İnşallah bunlar artarak devam edecek. Kitapları merak eden ya da haberi olmayan okurlar vardır düşüncesi ile tanıtmayı uygun buldum.

İlk eserimiz “Çanakkale Cephesinde Bir Müderris” adlı kitaptır. Eser Bozkır-Üçpınarlı müderris(Profesör) olan Abdullah Fevzi efendinin hatıratını ele almış. Savaşın tam ortasında olan durumları ve hissettiklerini anlatan bir eserdir. Bu konuda çok önemli bir boşluğu dolduracak niteliktedir. Savaş ortamını anlatırken oradaki yaşananların vesikası niteliğinde olup, şehitlerin ve yaralıların durumlarını hüzünlü bir şekilde günümüze aktarılmasına vesile olmuş. Vatan toprağının ne şartlarda korunduğunu, barışın ne kadar önemli olduğunu hissetmemek mümkün değil. Eser Saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu tarafından günümüze aktarılmıştır. Dipnot ve açıklamalarla desteklenerek fevkalade bir eser ortaya konulmuştur.411 sahifeden oluşmuş, İz yayınlarından piyasaya çıkmış, fotoğraflarla desteklenmiştir. Anı olması itibarıyla ayrı bir öneme sahiptir. Kahramanın defterini gün ışığına çıkararak günümüze aktarılmış olması çok takdir edilmelidir. Bu nedenle hocamızdan ve Fevzi Efendi den Allah razı olsun diyoruz. Yakında aynı kahramanın diğer hatıraları da yayına çıkmak üzere imiş. Çıkacak olan kitapta Bozkır olayı ile ilgili bilgilerin olacağı o dönemin aydınlatılmasında ayrı bir öneme sahip alacağı belirtiliyor. Ayrıca Gezlevili İbrahim efe ile ilgili bölümlerinde olduğu söyleniyor. Merakla bu eseri bekliyoruz.

Diğer eser “Bozkırımızı Güldürenler” adlı kitap 96 sahifeden Tebeşir yayınlarından çıkmıştır. Araştırmacı yazar Burhan Yılmaz tarafından derlenerek aktarılmıştır. Kitabın içindeki kahramanlar Dedemlili, Bozkırlı ve Orta karaviranlı olması ayrı bir çeşitlilik katmış. Kelimelere sansür konmadan doğal bir aktarma olması biraz rahatsız edebilir. Kitabı gülümseyerek okuyacaksınız. Zamanla unutulan her şey kayıt altına alınmasıyla bunun önüne geçilmiş olur. İnsanların yaşayış ve bakış açılarını merak edenler yıllar sonra bunu bilebilmeleri açısından çok önemli bir eser olmuştur. Yazarın yeni eserlerini bekliyoruz.

“Bozkır’dan Hikâyeler” adlı diğer önemli bir eser; Yazar Filiz Kılınçel’ e ait bir hikâye kitabı.108 sayfadan oluşan bu hikâye kitabı yazarın, dini anlatan bir kitabı okuyarak kendisinde bıraktığı Allah düşüncesi ile sonradan tanıdığı Allah düşüncesinin farkını anlatarak başlamış. “Yoksul kadın ve Tezgâhtar “ adlı hikâyede önyargının ne kötü olduğunu aktarmıştır. Yirmi üç hikâyeden oluşan bu eser Tebeşir yayınlarından çıkmıştır. Okurken bazen gülümseten bazen hüzünlendiren ve düşündüren sahneler karşınıza çıkar. Eseri okuduktan sonra bazı şeyleri algılamanız daha farklı olabilir. Yazarı tebrik eder yenilerini bekliyoruz.

“Osmanlı Döneminde KIRELİ KAZASI, Hüyük ilçesi ve köyleri Vakıf eserleri” adlı eser Beyşehir, Seydişehir ve Bozkır araştırmalarına kaynaklık edecek derecede önemli bir araştırma inceleme çalışmasıdır. Bozkır’daki Şeyh Musa vakfiyesi belgeleri arasındaki bir belge arşivimde bekliyordu. Bu kitabı görünce hemen baştan sona taradım, çünkü elimdeki belgeyle bağlantılı noktalar anlatılıyordu. Zamanla elimizdeki o belgeyi aktarma imkânı olacaktır. Bu kitabı Halis Akıncı adında bir araştırmacının Yüksek lisans tezi olarak hazırlayıp sunduğunu görüyoruz. Çizgi yayınlarından 193 sahife olarak çıkmıştır. Balganda, Budak, Çavuş, Durdu, Çukurkent, Eznebolu, Fele, Hüyük, Kaba, Kıreli, Kiçi, Köşk, Sadık hacı, Sıvarık, Görünmez, Göçeri, Selki adlı pek çok köyde bulunan eserlerin fotoğrafları mevcuttur. KIRELİ olarak adlandırılan yer günümüzde Hüyük ilçesidir. Bu eserin değeri zamanla çok daha önemli olacağını tahmin ediyoruz. Yazarı tebrik eder yeni eserlerini bekliyoruz.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)