Bozkır Belediye Başkanı Mustafa UYAR ve Konya Bozkırlılar Derneği Başkanı Burhan YILMAZ gazetemize gelerek sayın bakan Cemil ÇİÇEK’e ilçemiz için hayati öneme sahip olacak olan bazı isteklerle bulundular. Bizde ilçemiz için istenen bu isteleri madde halinde sizlerle paylaşıyoruz.
KONYA İLİ BOZKIR İLÇESİ HAKKINDA SUNUMUMUZDUR.
Konya İlinin 120 km uzağında güney batısında dağlık bir araziyle çevrilmiş, çıkmaz sokak görüntüsünde olan ve adıyla tezat yem yeşil şirin bir ilçedir. İlçe nüfusumuz 7500 olmasına karşın köy ve kasabalarıyla birlikte 35.000 dir. On yıl içerisinde 70.000 olan nüfusumuz 35.000 düşmüştür. Bunun başlıca sebebi ekonomik yetersizliklerden dolayı göç yaşanmasıdır. Yüzlerce sorunla boğuşan ilçemizin en acil olan bazı ihtiyaçlarını aşağıda sizlere maddeler halinde arz ediyoruz.
1- İlçemizde Milli Eğitim binası, kütüphane ve öğretmen evi ihtiyacı en acil ihtiyaçların başında gelmektedir. Bu sebeple belediyemiz ve kaymakamlığımız ortaklaşa bir proje üretmiş ve İl Özel İdaresine sunumu yapılmıştır. Ancak bütçe yetersizliği gerekçe gösterilerek, maliyeti olan 600 bin TL karşılanamayacağı cevabı verilmiştir. Bu sebeple devletimizin ve işadamlarımızın inisiyatif kullanarak bu projeye destek vermelerini, bu konuda sayın bakanımızın bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz.
2- Zengibar Kalesi’nin (İsaura) yüzey çalışmaları 2010 yılında yapılmış olup, raporu Kültür Bakanlığımıza sunulmuştur. Ancak kazı çalışmalarıyla ilgili yeterli destek verilmemiştir. Konuyla ilgili olarak yapılan girişimlerin desteklenmesi…
3- İsaura antik kentinin Bozkır sınırları içinde olması sebebiyle ilçemizin birçok yerinde antik yerleşim bulunmakta ve buralardan çıkarılan tarihi eserlerin korunacağı ve kültür zenginliğimizin son derece fazla olmasından dolayı elimizde bulunan gerek tarihi gerekse yöresel değerlerimizin korunması ve sergilenmesi için çok amaçlı (arkeoloji ve etnoğrafya) müzesine acil ihtiyaç vardır. Bununla ilgili Bozkır Belediyesinin çalışmaları olmasına rağmen ekonomik sorunlardan dolayı projemiz hayata geçirilememiştir. Eski hapishane binamızın (şimdi kullanılmayan ve boş bulunan ve Adalet Bakanlığına ait) değerlendirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz.
4- Planlanmış olan ve Bozkır topraklarından geçmesi düşünülen, Bozkır Barajı suyunun bir kısmının sulama amaçlı olarak ilçemize verilmesi ilçe tarımı için hayati önem taşımaktadır. Ancak projeye alınmamıştır. Projeye alınabilmesi için gerekli değişimin yapılması gerekmektedir.
5- Bozkır’ın kalkınabilmesi için, kalkınmada öncelikli ilçeler içine alınmasının desteklenmesi…
6- Çumra’dan başlayıp Bozkır Akçapınar yol sapağına kadar olan karayolumuzun dar ve bakımsız olmasından dolayı ölümlü trafik kazalarında artışlar yaşanmaktadır. Bu yolların yeniden gözden geçirilerek ve yolların genişletilmesini talep ediyoruz.
7- Belediyemiz iş makinelerinin 25 -30 yıllık olmasından dolayı makinelerimiz iş görmemektedir.
8- İller bankası tarafından ihalesi yapılmış olan arıtma tesisinin belediyemize getireceği %25 lik yükün tamamının hibe yoluyla yapılmasının sağlanması.
9- Bozkır’ımız Meslek Yüksek Okuluna Rektörlük tarafından üç bölümün faaliyete geçirilmesi için YÖK’e yapılan müracaatın iki tanesi kabul edilmemiştir. Ret edilen iki bölümün (dış ticaret- kontrol ve otomasyon bölümü) Bozkır’a kazandırılabilmesi için destek verilmesi.
10- Konya’ya bağlı 7 ilçenin fakülte haline geçmesi sağlanmış olup Bozkır’da da Meslek Yüksek Okulunun olmasından dolayı bir fakültenin oluşturulması, (55 yataklı devlet hastanemizin yapılıyor olması) Sağlık Bilimleri Fakültesinin ilçemize kazandırılması ilçemiz için can damarı olacaktır.
11- İlçemizin köy nüfusunun yüksek olmasından ve Konya’ya olan uzaklığından dolayı yeni ve tam donanımlı ambulanslara ihtiyacımız vardır. 20-11-2010
Yukarıda saydığımız maddelerle ilgili desteklerinizi bekler saygılar sunarız.
BURHAN YILMAZ MUSTAFA UYAR