Bozkır Bej Mermer Ocağı, 1935 metre yükseklikten çıkardığı ürünlerini Çin ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.
Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Kovanlık köyünde Kombassan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Bozkır Bej Mermer Ocağı, 1935 metre yükseklikten çıkardığı ürünlerini Çin ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor. Meram Mermer A.Ş. Hammadde Müdürü Adem Çürük, 2009 yılında faaliyete geçirdikleri Bozkır Bej Mermer Ocağı'nda ürettikleri light emperador cinsi mermerle pazara güçlü bir giriş yaptıklarını belirtti.
Mermer Sektöründe 2 mermer ocağı ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Çürük, 2008 yılında yaptıkları arama faaliyetleri sonucunda Bozkır Bej Mermer Ocağı'nı şirkete kazandırdıklarını söyledi.
Çürük, 16 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 40 bin metrekarelik alanda kurulu olan fabrikada, yıllık 1 milyon metrekare ebatlı üretim yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
''Şu an çalıştığımız Bozkır Mermer Ocağında aylık üretim kapasitemiz bin 500 ile 2 bin metreküp arasında değişmektedir. Üretim kapasitemiz şu an için hedeflediğimiz seviyede olmamakla birlikte önümüzdeki yıllarda arttıracağız. Buradaki madenimizde light emperador cinsi mermer çıkarıyoruz. Light emperador Bursa'da yaklaşık 20 ocakta çıkarılmakta olan bir mermer türü ve piyasası olan bir tür. Avrupa'da ve dünyada kendini kanıtlamış bir taş. Ancak biz bunu Konya bölgesinde bularak bir ilki gerçekleştirdik'' dedi.
Açtıkları yeni ocaktan beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Çürük, ''mermercilik' deyince akla ilk İtalya'nın geldiğini, İtalya'nın kullandığı teknolojiyi kullanmak istediklerini vurguladı.
- ÇİN VE ABD'YE MERMER İHRAÇ EDİYORLAR -
Çürük, light emperadorun kullanım sahasının yüksek olduğunu dile getirerek, bu mermerin 3 metreye kadar değişik ebatlarda kesiminin yapılabildiğini, cilalanması, şekillendirme kapasitesinin yüksek olması ve renginin homojen olması nedeniyle dış pazarda talep gördüğünü bildirdi.
Aylık üretilen 2 bin metreküp mermerin yarısının blok olarak Mersin Limanından Çin ve Arap ülkelerine gönderildiğini belirten Çürük, ''Geriye kalan kısmı Konya'da bulunan mermer işleme fabrikamıza çekiyoruz. Mermerler burada müşterilerimizin isteğine göre ebatlayarak, mamul ve yarı mamul hale getiriyoruz. Daha sonra da Çin ve ABD olmak üzere birçok Avrupa ve Arap ülkesine ihraç ediyoruz'' diye konuştu.
Uluslararası paketleme, etiketleme ve taşıma standartlarını tam anlamıyla uyguladıklarını anlatan Çürük, AB uyum süreci çerçevesinde paketlemede kullanılacak ahşap malzemelerin ısıl işlemden geçirilmesi ve konteyner fumigasyonuna azami derecede önem verdiklerini sözlerine ekledi.
A.A.