Armutlu Köyü Darbeye rest çekti

Yakup Çetin
0
28 yıl önce darbe anayasasına yaklaşık yüzde 70 hayır oyu vererek cesaret gösteren Bozkır-Armutlu köyü, Pazar günü yapılan referandumda sivil anayasaya yüzde 90ın üzerinde destek verdi.

30 YIL SONRA ‘EVET’ DEDİLER

1982 Anayasası’na hayır diyebilen nadir yerlerden biri olan Bozkır Armutlu köyü, aradan yaklaşık 30 yıl geçtikten sonra düzenlenen anayasa paketine ‘evet’ dedi. Köyün ileri gelenlerinden olan ve 1982 Anayasası’nın öncesini, sonrasını ve süreci yaşayarak gören Armutlu Köyü Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ali İhsan Bütüner, hayırdan evete giden süreci Merhaba’ya anlattı.

ARMUTLU KÖYÜ NASIL HAYIR DEDİ?
O dönemde yaşanan bütün baskılara ve askeri dayatmalara rağmen Armutlu köyü ve yakınındaki birkaç köyün 1982 Anayasası’na ret oyu verebildiğine dikkat çeken Ali İhsan Bütüner, “Köyümüzün darbe anayasasına karşı gelmesi süreci 1975 yılında başladı. Aralarında Ak Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna ve Kontv Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer’in de bulunduğu 16-17 kişilik bir grupla halka doğruları anlattık” dedi.

YERİ GELDİ TİYATROYLA ANLATTIK
Bütüner, “Daha 16-17 yaşlarındaki gençler olarak köyümüze önderlik ettik. O dönemde yaşanan gelişmeleri gerek tiyatro oynayarak, gerek vaaz vererek, gerekse meydanlarda konuşarak anlatmaya çalıştık. Halk bize inandı, güvendi ve tüm baskılara rağmen hayır diyebildi” diye konuştu. Bütüner, darbe anayasasına hayır dediği için köylerinin 2000’li yıllara kadar yatırımlardan mahrum bırakılarak cezalandırıldığını da vurguladı.
 
Referandumda en bilinçli köy Armutlu

1980 yılındaki askeri darbenin ardından 1982’de yapılan anayasaya ‘hayır’ diyen Bozkır Armutlu Köyü, önceki gün yapılan referandumda ise büyük oranda ‘evet’ dedi.
Bozkır ilçesine bağlı Armutlu köyü, 1982 yılında darbeci bir anlayışla ve ordunun dayatması ile halka sunulan anayasa değişikliği referandumunda ‘hayır’ diyebilen nadir yerlerden bir tanesi. Armutlu köyü, aradan yaklaşık 30 yıl geçtikten sonra yine aynı tarihte yani 12 Eylül’de yapılan ve halk onayına sunulan, darbe anayasasını değiştirecek referandumda ise evet verdi. Köy halkının yüzde 90’a yakın bir bölümü değişikliği destekleyerek, aradan 30 yıl geçmiş olmasına rağmen demokrasi anlayışlarının değişmediğini gösterdi.
1982 anayasasının öncesini, sonrasını ve bugüne nasıl gelindiğini yaşayarak gören Bozkır Armutlu köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ali İhsan Bütüner (55), köylerinde 30 yıl önce askeri darbeye ve yapılan tüm baskılara rağmen nasıl hayır diyebildiklerini ve yaşanan süreci Merhaba’ya anlattı.
HALK İRADESİ ASKERİ BASKIYI YENDİ
1982 yılında halk oylamasına sunulsa da arkasında askeri güç olan Anayasa değişikliğinde Armutlu, Söğüt ve Kızılöz köylerinin ‘hayır’ diyebildiğini söyleyen Ali İhsan Bütüner, “Askeri baskıya rağmen köyümüz halkı kendi iradesini ortaya koydu. Köyümüzün, 1982 yılındaki Anayasa değişikliğine ret vermesinin arkasında 1975 yılındaki öğrenci hareketi vardı. Ak Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Kontv Genel Müdürü Ahmet Özer, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Ünal, Refik Acar ve benim de aralarında bulunduğum 16-17 kişilik bir grup köyümüzün siyasi, ekonomik ve kültürel gelişimini sağlamak için bir takım girişimlerde bulunmuştuk. O dönemde köyün belki de ilk okuyanları bizdik ve köyümüze katkımız olsun istemiştik. İmam hatip lisesinde okuyorduk ama tatillerde köyümüze gidiyor, burada hep birlikte çeşitli faaliyetler yapıyorduk. Bir taraftan tiyatro oyunları sergiliyor, diğer taraftan dini bilgiler veriyor ve bir taraftan da yaşanan siyasi gelişmeleri köylümüze anlatmaya çalışıyorduk. Köyümüz halkı da bizden etkilendi. Köyümüzdeki eski statüko tamamen yıkıldı. Yıl 1982 olduğunda askeri bir anayasa hazırlandı ve önümüze sunuldu. Biz bu defa köyümüzde bu anayasanın bizi temsil etmediğini, darbe ve zorba anayasası olduğunu anlatmaya başladık. Biraz da köy halkının cesareti ile darbe anayasasına ‘hayır’ dedik. Armutçu’nun yanı sıra civardaki birkaç köy de etkilenerek hayır diyebildi” ifadelerini kullandı.
HAKLARIMIZI ÖĞRENDİK VE ÖĞRETTİK
Parlamentonun, hükümetin, yargının ve ordunun değil halkın devlet olduğu bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Ali İhsan Bütüner, “Bildiğimiz doğruları halkımızla sonuna kadar paylaştık. Karşılık beklemedik, karşımıza çıkanlarla mücadele ettik. Hayıra öncülük ettiğimiz için bizi fişlemişlerdi. Bırakın bizi, köyümüzü de uzun yıllar yatırımlardan mahrum bıraktılar. Her şeye rağmen birey olduğumuzu, ekonomik, siyasi, hukuki haklarımız olduğunu, insana insan olduğu için doğuştan verilen haklar olduğunu ve bunları kimsenin bertaraf edemeyeceğini öğrendik ve öğrettik” diyerek yaşanılan süreci anlattı.
KAPALI KAPILAR ARALANMAYA BAŞLADI
Aradan geçen 30 yılın ardından yine Anayasa değişikliğinin gündeme geldiğini belirten Ali İhsan Bütüner, bu defa değişikliğin gerçekleşmesi için destek verdiklerini ifade etti. Genel itibariyle sonuçların iyiye gittiğini gördüklerini söyleyen Bütüner, “Demokrasiye daha da yaklaştık. Kapalı kapılar aralanmaya başladı. Bizim o günkü emeklerimiz karşılıksız kalmadı. Bunu görmek de bizi sevindirdi. O günkü hareketimizin bugün dahi devam ettiğine inanıyorum. Türkiye artık eskisi gibi değil, halk uyandı, doğruyu yanlışı görebiliyor. Yöneticilerden korkmuyor, yöneticileri denetleyebiliyor. Referandum sürecini iyi bir şekilde atlattık. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Anayasa’nın tamamen değişeceğine inanıyorum. Bu değişikliklerle birlikte, 30 yıldır bize bir sorunmuş gibi gösterilen başörtüsü için de iyi gelişmeler olacağına inanıyorum” diye konuştu.
401 KİŞİDEN 377’Sİ EVET DEDİ
Bozkır Armutlu köyü muhtarı Hasan Hüseyin Kaygısız da önceki gün yapılan referandumda köylerinde yüzde 90 civarında katılım sağlandığını ve 401 kişiden 377’sinin evet, 28’inin hayır oyu kullandığını belirtti. Hasan Hüseyin Kaygısız da, 1982 yılında yapılan referandumda halkın yakşalık yüzde 70’inin hayır dediğini sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY Merhaba Gazetesi
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)