1 – Mehmet abi özgeçmişinden bahsedermisin?
1977 yılında Bozkır’a bağlı Pınarcık köyünde doğdum. Evli ve bir erkek bir kız olmak üzere iki çocuk babasıyım. 1990 yılında çırak olarak bu işe başladım ve halen Bozkır halkına hizmet ediyorum.
2- Yapmış olduğun Berberlik mesleğindeki şu anki sıkıntılar nelerdir?
Bozkır’da bu işi yani berberliği yapanların çok oluşu bence ilk sıradaki sıkıntıdır mesleğimde. Bunun sebepleri ise Bozkır belediyesi ve Esnaf Sanatkarlar odasıdır. Sebebine gelince bir iş yeri açmak için bir sürü evrak isteniyor ama ne hikmettir ki en önemli olan kalfalık ve ustalık belgesi istenmiyor. Bu belgelerin istenmediği için telini tarağını toplayan Bozkır’a geliyor. Biz kimsenin ekmeğine karşı değiliz ama bunlar mesleğimizin acı gerçeklerinden biridir. Bir diğeri ise 2008 yılından buyana hiçbir şekilde tarifelerimizi esnaf ve sanatkarlar odasına ne hikmettir ki yenilettiremiyoruz. Zam istediğimizde en pahalı tarife sizin yanıtını alıyoruz çevre ilçeleri bize örnek göstererek. Bizde çevre ilçelerin tarifelerinin fotokopisini ibraz ettiğimiz halde halen zam alamadık. En son gerçekleşen oda seçiminde oy vermeyeceğimi söylediğim içinmi acaba zam alamıyoruz diye kendimi düşünmekten alamıyorum. İnşallah ileriki günlerde bu düzelir.
3- Berberlik sanatını ilk icra eden piri kimdir ve günümüzdeki saç modellerine bakış açınız Nedir?
Berberlerin piri (Hz.) Seliman-ı Pak’tır. Günümüzdeki saç modellerini ise, ben bir kuaför olarak hoş karşılamıyorum. Gençlerimizin saç modelleri diken diken ve röfleli mecli acayip renkli boyalarla, top sakal, ince fauller, jöleli saçlarla dolaşıyorlar. Hz. Seliman-ı Pak günümüzdeki gençlerimizi görseydi berberlik zanaatını icat etmezdi. Bu saç modelleri bizim örf ve adetlerimize aykırıdır. Bence yanlıştır.
4- Bozkır’da esnaflığını beğendiğiniz esnaf kimdir?
Bence ilçemizdeki en hoşgörülü ve esnaflığını beğendiğim kişi Kamil dayıdır yani Kral lokantası Kamil KAYADİBİ dayıdır.
5 – Bozkır’ı yeterince tanıtabiliyor muyuz?
Hayır tanıtamıyoruz. Bizim bir dünyaca ünlü profösörümüz Mehme ÖZ var. Özümüzden biri. Ama ben bazı tv kanallarında rastlıyorum, daha Konyalıyım demedi Bozkır’lıyım demeyi bırak. Geçtiğimiz yıllarda ilçemiz Anıt meydanında hep şenlikler ve etkinlikler yapıldı. Yapılan şenliklerde kürsüye çıkan herkez vatan millet Sakarya nidalarıyla konuşuyorlar ama Bozkır için konuşmaktan öte gitmiyorlar.
6- Bozkır Siyasilerimiz istenileni verebiliyorlar mı?
Evet veriyorlar. İnsanoğlu olarak biz doyumsuzuz. Son yıllarda yeni yapılan hastanemiz, Galeriler, yeni başlanılan Çarşamba çayı arıtma tesisi, bir çok insanımızın ekmek yediği Mavi Tünel projesi ve kullanılmaya başlanan TOKİ evleri, bitmesine ramak kalan yeni Antalya yolu, bunlar biterse ben ayakta alkışlarım.
7- Bozkır Belediyesi yeterince çalışıyor mu?
Bir şey söylemek için daha çok erken ama gözle görünen bir şey yok.
8- Bozkır’ın kalkınması için neler yapılabilir?
Bozkır çıkmaz bir sokaktır. Burada yapılabilecek tek şey belki klasik olacak ama bir askeriye birliği, bir fakülte, bir polis okulu bozkırı ancak bacasız fabrika diye nitelendirilen bu kurumlar ayakta tutar ve kalkındırır. Başka hiçbir türlü fabrika gibi kurumlar olmaz unutun bunları.
9- Mehmet abi son olarak eklemek istediğin bir şey varmı?
Tüm Müslüman aleminin mübarek Ramazan ayını kutlarım. Pakistan’daki kardeşlerimizin başına gelen sel felaketi için geçmiş olsun ve Allah yardımcıları olsun.
Bozkır Esnafı olan Mehmet BAKAR’ın düşüncelerini bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.
(Yılmaz KATUK)