İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2009” konulu 27 Temmuz 2010 tarihindeki açıklamasından, Konya’nın 8 sanayi kuruluşunun ülkemizin sayılı firmalarının arasına girdiğini öğrendim. Bu durum, elbette biz Konyalılar için bir iftihar, sevinç, mutluluk, gurur ve onur vesilesi olmuştur. Konya’mızın bu 8 sanayi kuruluşunun 2009 yılında ülkemiz genelinde elde ettiği başarılarını takdirle anarken, bu kuruluşlarımızın yönetimlerini ve bütün çalışanlarını da tebrik ediyor ve bu firmalarımızın isimlerini aşağıda veriyorum;
-Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.
-Eti Alüminyum A.Ş.
-Pakpen Plastik Boru ve Yapı Elemanları San. Tic. A.Ş.
-Konya Çimento Sanayii A.Ş.
-Helvacızade Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
-Ova Un Fabrikası A.Ş.
-Hekimoğlu Un Fab. Tic. ve San. A.Ş.
-Akova Süt ve Gıda Mamülleri San. ve Tic. A.Ş. (Ova Süt)
Hazret-i Mevlâna’dan dolayı bütün dünya tarafından bilinen Konya’mız artık sanayi alanında da adını duyurmaya başlamıştır. Gelişen ve değişen ülkemiz ve dünyamız gerçeklerine göre kendisini yenilemeyi bilen sanayi kuruluşları; mevcut durumlarının geliştirilmeleri, yeniden yapılandırılmaları suretiyle yeni yatırım alanları açarak bulundukları yerlerdeki istihdama büyük ölçüde yardımcı olmakta, ekonomik anlamdaki göç önlenmekte, merkezden taşraya doğru bir iktisadi eğilimler çoğalmakta, sanayi kuruluşlarının bulundukları mahaldeki ekonominin canlanmasına ve dolayısıyla ülkemizin ekonomik kalkınmasına olumlu katkılarda bulunmaktadırlar.
Konya’nın coğrafyasından kaynaklanan çevre gerçekleri dediğimiz ulaşım, iklim, sulama, demografik yapı, teknik, zirai ve sınaî faktörler, yetişmiş insan gücü, İlimizin ve bağlı ilçelerin ekonomik yapısı, teknolojik değişme ve gelişmeler, sivil toplum teşekküllerinin artışına paralel olarak ekonomik birlikler arasındaki koordinasyonun sağlanması, gerek ülkemizin gerekse dünya ülkelerindeki yatırım, turizm, sağlık, spor, eğitim vb. gibi alanlarda yatırım tercihlerinin değişerek Konya’mıza kadar yansıması, İlimizi ekonomik alanda da önemli kılmıştır. İşte bu önemden dolayıdır ki, yukarıda adını yazdığımız 8 sanayi kuruluşu ülkemizin 500 sayılı firması arasına girmeyi başarmıştır.
Sözlerimiz buraya gelmişken, ticari ve sınaî kuruluşlarımızı bir çatı altında toplayan Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Odası (KTO)’ndan da bahsetmek ihtiyacını hissetim. Çünkü bu Odalarımız ticari ve sınaî kuruluşlarımızı, esnaf ve iş adamlarımızı gerek Konya, gerek Türkiye ve gerekse dünya çapında başarılı bir şekilde temsil etmektedir. Bu sebeple KSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tahir Büyükhelvacıgil’i (Sayın Tahir Büyükhelvacıgil aynı zamanda Türkiye’deki 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girmiş bulunan Helvacızade Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır.), KTO Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Üzülmez ile KTO Genel Sekreteri Sayın Mustafa Ödemiş’i tebrik etmek gereklidir.
2011 yılında açıklanacak olan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2010” açıklamasında 8 değil, çok daha fazla Konya etiketli sanayi kuruluşunu görebilmek ümidiyle hoşça kalınız…
Ali Ulvi ÜLKER
(auulker@gmail.com)