Tatile Girerken

Yakup Çetin
0
Tatil adında anlaşılacağı üzere yapılan çalışmalara ara verme, dinlenme gibi anlamlara gelmektedir.
Çocuklar bildiğiniz gibi eylül ayından bu yana erken kalkma, ders çalışma, sınavlar, ödevler ve ailelerin bitmek tükenmek bilmeyen ders çalış istekleri çocukları fizyolojik olarak yorduğu gibi psikolojik olarak da yormuştur. 
Çocuklar, tatilde güzelce dinlenmeleri ve gönüllerince oynamalarına izin verilmelidir; çünkü oyun oynamaktan mahrum bırakılan çocuk, ders çalışma yeteneğinden de mahrum kalacaktır. “Oynamayan tay at olmaz” der atalarımız.
Oyunun çocuklar için zaruri bir ihtiyaç olduğunu Hz. Ali Efendimizin şu tavsiyesi ile daha da iyi anlamaktayız: H. Ali Efendimiz: “Çocuklarınızla 7 yaşına kadar oynayın, 15 yaşına kadar onlarla arkadaş olun, 15 yaşından sonra da onlarla istişare edin” buyurmaktadır.
İbni Sina ise çocuklardaki oyunun gerekliliğini şu cümlelerle ifade etmektedir: “2-6 yaş döneminde çocuğun oyun ihtiyacı çoğalır. Bu dönemde çocukların istekleri dikkate alınmalı arzuları yerine getirilmelidir. Çocuk yaşlarında oyun zaruridir. Anacak 14 yaşından sonra azaltılması gerekir” der. 
İbni Sina’nın 13-14 yaşlarında olduğu bir dönemde oyun oynarken, oyun oynamasının doğru olmadığını belirten birine verdiği cevap, çocuklarda oyunun ne kadar gerekli olduğunu anlatmaktadır. “Her dönemin bir gereği vardır. Çocukluk döneminin de gereği oyundur.” 
Çocukların oyunları da bireysel oyunlar yerine paylaşma, güven geliştirici ve sorumluluk almasını öğreten akranlarıyla oynamaları teşvik edilmelidir.
Çocuğun sınıfı ne olursa olsun her zaman olduğu gibi yaz tatilinde de çocukların kitap okuması teşvik edilmelidir. Yeni sınav sisteminde sorular yorumlamaya dayalı olduğu için her gün azda olsa çocukların kitap okumaları özendirilmelidir.
Çocukların okuyacakları kitaplar seviyelerine uygun olması gerektiği gibi çocuklara sorumluluk kazandırmak ve kendilerine güvenlerini geliştirmek için kitapları kendilerinin alması teşvik edilmelidir. 
Kitap okuyan çocuk; yorumlama yeteneğini, sınavlardaki başarısını, dilini ve en önemlisi kendine güvenini geliştirmiş olacaktır.
Tatilde çocukların yapılacağı en iyi etkinliğin sosyalleşme açısından oyun; dil ve yorumlama yeteneğinin gelişmesi için kitap okuma olduğu bir gerçektir.
Tatilde; çocuklar nasıl olsa tatil diye gece geç saatlere kadar televizyon seyretmelerine izin verilmemelidir. Gece uykusu ile gündüz uykusunun insan organlarını çalıştırması açısında farklı olduğu gibi çocukların fiziksel boy uzamaları da gece uyku esnasında olduğu araştırma sonuçlarında ortaya çıkan bir gerçektir.
Sonuç olarak çocuklar tatilde:
1. Çocuklar tatilde gönüllerince eğlenmeleri ve oynamalarına izin verilmeli. 
2. Çocukların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat edilmeli. 
3. Çocukların seviyelerine uygun olan kitaplardan her gün azda olsa okumaları teşvik edilmeli.
4. Çocukların her zaman olduğu gibi tatilde de nerelere gittiği ve kimlerle arkadaşlık kurduklarına dikkat etmeli.
5. Çocukların sosyalleşmesi için bireysel oyunlar yerine akranlarıyla oyun oynamaları teşvik edilmelidir.
6. Birlikte zaman geçirmek için her akşam yarım saat televizyon kapatılarak çocuklarla sohbet edilmelidir.
Tatilini en iyi şekilde değerlendiren çocuklar, okulda ve hayatta daha başarılı olacağı unutmamak gerekir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)