03.05.1932 yılında Söğüt Köyü’nde doğdu. Baba adı Mehmet, anne adı Ayşe’dir. 5 kardeşin ortancası olan Kerim Karabacak, kendini hizmete adayarak bir ömür sürmüştür.
Eğitimine Konya Mevlana civarındaki Şükrü Efendi’ye ait medrese de 2 yıl okuyarak başladı. Burayı bir yıl Yelbeği, bir yıl Gerez, iki yıl Dedemli’deki hocalardan aldığı eğitim takip etmiştir. Eğitimini Gevneli Topal Ramazan’dan (icazetini Dedemli’den almış) aldığı bir yıl arapça eğitimiyle tamamlamıştır.
Medrese eğitiminin ardından çoğunluğu Karapınar’ın köyleri olmak üzere ova ve civar köylerinde 1967 yılına kadar fahri imamlık yaptı. İmamlığının dışında inşaat ustalığı da yapan Kerim Hoca, köye kazandırdığı hizmetlerde bizzat kendisi de hiçbir ücret almadan çalışmıştır.
Askerliğinin çoğunluğu Erzincan olmak üzere Erzincan ve Erzurum’da karargâh yazıcısı olarak iki yıl yapmıştır.
Eğitimin ardından Kerim Hoca olarak anılmaya başlayan Kerim Karabacak; Emin Çavuş’un kızı Sultan’la evlenir. Bu evliliklerinden dördü kız, üçü erkek olmak üzere yedi çocukları olur. Çocuklarını Konya’daki Kuran Kursu eğitimin ardında Bozkır İmam-Hatip Lisesi’nde hiç kimseden maddi yardım almadan çocuklarına ev tutarak her birini 7 yıl okutmuştur. Çocuklarını üniversiteyi de okutarak öğretmen yapan Kerim Hoca en büyük oğlu Mustafa ilahiyatçı; Meslek Dersleri (Din Kültürü) Öğretmeni olurken, ortanca oğlu Mehmet Emin Rehber Öğretmeni, en küçük oğlu Faruk ise Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar.
İmam çocuğu olan Kerim Hoca 1967 yılında Söğüt Köyü Demirciler Mahallesi Mescidi’nde fahri olarak imamlığa başlar. Köydeki Büyük Cami’yi babası kıldırırken kendisi de iki yıl mescidi kıldırmıştır. 1969 yılında köydeki Büyük Cami’ye kadro verilince ilkokulu dışarıdan bitirerek imamlık sınavına girer ve sınavı kazanır. Sınavı kazan Kerim Hoca babasıyla camileri değişirler. Kendisi Büyük Cami’yi babası da Mescid’i kıldırmaya başlar.
Kerim Hoca’nın imamlık yaparken köyüne kazandırdığı hizmetleri bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: “Büyük Cami’ye iki şerefeli minare, dört sınıflık Kuran Kursu, Köydeki Büyük Cami’nin tadilatını yaptırmakla beraber çatısını tamamen değiştirerek caminin günümüzdeki şeklini almasını sağlamıştır.
Söğüt Yaylası’na ilk camiyi (o zamanları civarda Cuma Namazı’nın kılınan tek cami idi) yaptırmakla beraber 30 yıllık imamlığı süresincede yazları yayla camisine imamını tutmuştur. Civar köylerinde cenazelerini konduğu tek mezarlık olan Söğüt Yaylası’ndaki mezarlığın etrafını temelle çevirtmiştir. Kerim Hoca köy muhtarının Konya’ya göçmesi sonucu ortada kalan mühür, kaymakamlık tarafından kendisine vekâleten imamlığın yanında verilmiştir. Kerim Hoca muhtarlığı zamanında yapımına Mehmet Çakmak tarafından başlanan şimdiki Söğüt Yolu’nu kısa bir zaman da yaptırmıştır. Babası ile birlikte taziye gelenlere cenaze evinde hazırlanan yemeği kaldırarak, cenaze evine komşuların yemek getirme alışkanlığını getirmişlerdir.
Hizmetlerin en büyünü insana yapılan hizmet olarak gören Kerim Hoca, imamlığı boyunca babası gibi; 30 yıl Nebiler Odası’nda hiçbir ücret almadan köyün bütün çocuklarına Kuran, abdest ve namazını öğrettiği gibi İmam-Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilere de maddi ve manevi destek vermiştir. Okuttuğu öğrenciler arasında müftü, öğretmen ve imamlar bulunmaktadır.
Köyüne kazandırmış olduğu hizmetlerden dolayı dosyası teşekkür ve takdirle dolu olan Kerim Hoca, Diyanet İşleri Başkanın verdiği takdire karşı biz bunları Allah takdir etsin diye yapıyoruz derdi. Yine çocuklarına; annem babam beni okutmasaydı bende sizi okutamazdım. Beni de özellikle de sizi asıl okutan annenizdir. Üzerinde emeği olanları unutmamanızı istiyorum derdi.
Köyüne 30 yıl hizmet ettikten sonra 1967 de başladığı göreve 1997 de yaş haddinde emekli olmuştur. Emekli olduktan sonrada hizmetlerine devam eden Kerim Hoca, 25 Ocak 2005’te eşini kaybetmiştir. Kerim Hoca; 30.11.2008’te kendisi gibi vatanına hizmet edecek evlatlar ve talebeler bırakarak Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.
Katkılarından dolayı Mehmet Emin Karabacak’a teşekkür ederim
Harun Şeker - Köşe Yazısı