Kayapinar Köyü

Yakup Çetin
0
KAYAPINAR KÖYÜ
Köyün adı ve tarihçesi: Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak çok eski olduğu ve Selçuklulara kadar dayandığı söylenmektedir. Köyün güneyinde bir kaya vardır ve altından pınar çıkmaktadır. Köyün adı buradan gelmektedir.

Ekonomik durum: Köy dağlık olduğu için tarım arazisi yok denecek kadar azdır. Bu arazilerde genellikle meyve sebze ve tahıl yetiştirilmektedir.

Köy halkının çoğu mevsimlik işçi olarak Aydın'da çalışmaktadır. Bir kısmı da seyyar sebzecilik yapmaktadır. Hayvancılık pek gelişmemiştir. Küçükbaş hayvancılık yapan birkaç aile vardır.

Köy halkı Mayıs ayı içinde yaylaya göç etmekte ve Eylül ayında geri dönmektedir. Bu bakımdan yayla zamanında çocukların okula gelip gitmeleri problem olmaktadır.

Coğrafi Durumu: Torosların zirvesine yakın bir yere kurulmuştur. Batı kesimleri cılız ormanlarla kaplıdır. Arazi engebeli ve taşlıktır.

Köyün güneyinde Aslantaş Köyü, kuzeybatısında Çat Kasabası, doğusunda Üçpınar Kasabası ve batısında köyün yaylası bulunmaktadır. Köyün ilçeye uzaklığı 11 km' dir.

Sosyal Durumu: Köy dışarıya göç vermekte ve bundan dolayı nüfus giderek azalmaktadır. Başta Bozkır olmak üzere Konya, İstanbul, Karaman, Aydın ve çevre illere göç olmaktadır. Köyün kuruluş yerinin dağlık olması ve işsizlik, göç sebeplerindendir.

Gelenek ve Görenekler: Köye has gelenekler ve görenekler yok denecek kadar azdır. Düğünler bile belli bir tören düzenlenmeden yapılmaktadır. Evlenen erkek çocuklar genellikle anne ve babadan ayrılmakta ve ayrı bir aile oluşturmaktadır.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)